HomeΚΟΣΜΟΣΕκλογές στη Γερμανία: Τα σενάρια κυβέρνησης συνασπισμού

Εκλογές στη Γερμανία: Τα σενάρια κυβέρνησης συνασπισμού

Επικράτηση Μέρκελ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ομαλά εξελίχθηκε η διαδικασία των εκλογών στη Γερμανία, με το πρώτο exit poll να δείχνει την επικράτηση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ που συγκέντρωσε ποσοστό 32,5%, ενώ παράλληλα εξετάζονται τα σενάρια συγκυβέρνησης.

Στην αντίπερα όχθη, απογοητευτικό ήταν το αποτέλεσμα του exit poll για τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς που έλαβε 20%. Επίσης, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ, δήλωσε μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του.

Η επίδοση του SPD είναι η χειρότερη στη μεταπολεμική τους ιστορία, ενώ τρίτη δύναμη στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας αναδεικνύεται το ξενοφοβικό AfD που συγκεντρώνει ποσοστό 13,5%.

Η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης στη χώρα θα έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της Ευρώπης και για τη χώρα μας.

Στην παρούσα φάση, υπάρχουν τα εξής σενάρια κυβέρνησης συνασπισμού:

Το CDU δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δε θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Το SPD αποκλείει συμμετοχή σε συνασπισμό, θα περάσει στην αντιπολίτευση

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση