HomeHL-9Συλλυπητήρια για το θάνατο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Από τον Υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Κούτη, που έχασε τη ζωή του σε παραλία του Ρεθύμνου εκφράζει ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Στο συλλυπητήριο μήνυμα του αναφέρει:

“Από χθες, η ιατρική κοινότητα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , η Δημόσια Υγεία και η Κοινωνική Αλληλεγγύη είναι πολύ φτωχότερες. Έχασαν για πάντα έναν Άνθρωπο που συμπύκνωνε σε όλη του τη ζωή την επιστημονική γνώση , το ήθος, την ανιδιοτέλεια , την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά. Ένα Δημόσιο Λειτουργό που αφοσιώθηκε στην ανάδειξη ενός νέου επιστημολογικού παραδείγματος στην Ιατρική , με βάση τις αξίες της Κοινωνικής Ιατρικής , με βάση το πρόταγμα της ΠΦΥ και της Δημόσιας Υγείας .

Γι’αυτό και ο καλύτερος φόρος τιμής στον Αντώνη Κούτη θα είναι η αξιόπιστη υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ , στη φιλοσοφία και στο σχεδιασμό της οποίας συνέβαλλε καθοριστικά. Είμαστε φτωχότεροι και όσοι γνωρίσαμε τον Αντώνη Κούτη , όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του, όσοι διελεγχθήκαμε με τις απόψεις του , όσοι είχαμε την τύχη να είμαστε αποδέκτες της φιλίας του. Είμαστε συντετριμμένοι , νιώθουμε βαθειά οδύνη, θρηνούμε πραγματικά.

Καλό σου ταξίδι Αντώνη ….. Ξανθός Ανδρέας Υπουργός Υγείας “

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εκφράζει τη βαθιά θλίψη για τον άδικο χαμό του Αντώνη Κούτη.

Ο Αντώνης Κούτης υπήρξε γιατρός Κοινωνικής Ιατρικής, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής Ε.Σ.Υ. στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και στον αντίστοιχο Τομέα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Ηρακλείου).

Με τη βαθιά και σφαιρική του γνώση στα θέματα υγείας και την αποδεδειγμένη κοινωνική του ευαισθησία,  αποτέλεσε πολύτιμο συνεργάτη του Υπουργείου Υγείας στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η επιστημονική, κοινωνική και πολιτική του συνεισφορά υπήρξε σπουδαία και δε θα ξεχαστεί.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους, τους φίλους και στους συναδέλφους του Αντώνη Κούτη.

Από την 7η ΥΠΕ

Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ αποχαιρετά τον Αντώνη Κούτη. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

« Ο θάνατος, φίλος ή εχθρός?

Σκοτάδι ή άπλετο Φως?

Ερωτηματικό ή θαυμαστικό?

Αρχή ή Παύση να σημαίνει?…….

Το μόνο ασφαλές

πως συνοδεύεται μ ένα αναπάντητο γιατί…..»

 Με απέραντη θλίψη αποχαιρετούμε ένα σημαντικό επιστήμονα ένα σπουδαίο άνθρωπο ένα ξεχωριστό και ακούραστο συμπαραστάτη και αρωγό σε οποιαδήποτε δράση μας  στους τομείς της Κοινωνικής Ιατρικής, της Πρωτοβάθμιας  και Δημόσια Υγείας,  τον Αντώνη Κούτη.

Το όνομα του εν ζωή και όχι μόνο η υστεροφημία του, συνδέεται άρρηκτα με τις πανανθρώπινες αξίες, της προσφοράς, της αλληλεγγύης  και της τιμής και αποτυπώθηκε με τις δράσεις του τόσο  στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσο και στη καθημερινή πρακτική του.

Αποτυπώθηκε στις φωτισμένες ομιλίες του για τη Δημόσια Υγεία, στο πάθος με το οποίο υπερασπιζόταν το  δικαίωμα όλων στην ισότιμη πρόσβαση στις δομές Υγείας αλλά και στην αφοσίωση με την οποία ασκούσε το Ιατρικό λειτούργημα.

Το πέρασμα από τη ζωή τέτοιων ανθρώπων αφήνει στο διηνεκές το αποτύπωμα και την παρακαταθήκη του σε όλες τις επόμενες γενιές  για να βαδίσουν στο δρόμο που η περπατησιά εκείνου χάραξε.

Φίλε Αντώνη

 Το όραμα σου για την Π.Φ.Υ. για την οποία αφιέρωσες τόσο χρόνο και ψυχή, θα εργαστούμε για να το κάνουμε πραγματικότητα.

Το φως σου θα φωτίζει τις ζωές όλων μας για πάντα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε απαντήσεις τα δικά του γιατί, τιμώντας τη μνήμη σου με όσα η ζωή σου μας δίδαξε.

Από το ΠΑΓΝΗ

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια για τον αιφνίδιο θάνατο του Δρ.Κοινωνικής Ιατρικής Αντώνη Κούτη,  με ανακοίνωσή του ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιάννης Τασσόπουλος.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η τραγική απώλεια του Δρ. Κοινωνικής Ιατρικής κ. Αντώνη Κούτη, έχει συγκλονίσει όλη την κοινότητα του ΠΑΓΝΗ.

Η συμβολή του στην παροχή ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς, στην εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και στην ιατρική έρευνα υπήρξε σημαντική.

Η Διοίκηση του ΠαΓΝΗ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.»

Από το ΚΕΣΑΝ

Ο Πρόεδρος, τα μέλη και τα επιστημονικά στελέχη του ΚΕΣΑΝ αποχαιρετούν με τη σειρά τους τον Καθηγητή Πανεπιστημίου και γιατρό Αντώνη Κούτη.

Σε ανακοίνωση του αναφέρουν:

“Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε το μέλος της Αστικής Εταιρείας ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου, Αντώνη Κούτη. Ο Αντώνης Κούτης υπήρξε για μας ζωντανό παράδειγμα πνευματικού ανθρώπου που τολμά να κάνει πράξη τις ιδέες του, τα οράματα και τα πιστεύω του. Διανοούμενος, Δάσκαλος, Γιατρός και Ποιητής του Λόγου αλλά και της Δράσης που στοχεύει στην “αποκατάσταση και ενδυνάμωση του κατακερματισμένου κοινωνικού ιστού”.

Έτσι όριζε ο ίδιος την ΠΡΟΛΗΨΗ και πίστευε πως πρέπει να τη δούμε “ως ανα-κατασκευή της κοινωνικής οργάνωσης, ως κατάφαση στην πλήρους χαράς ζωή, ως ανάπτυξη της κατά κεφαλήν καλλιέργειας της τοπικής κοινωνίας, μέσα από τη δημιουργία νέων δομών και νέων λειτουργιών που βασίζονται στην παιδεία, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, στο συν-σχετίζεσθαι και μοιράζεσθαι, στην συν-διαμόρφωση και συμμετοχή”. Σίγουρα με την απώλειά του ο Λόγος της πρόληψης γίνεται φτωχότερος. Όμως θα θυμόμαστε πάντα τις ιδέες και τις σκέψεις που μοιράστηκε μαζί μας και θα συνεχίσουν να καθορίζουν τη δράση μας.

Ο Πρόεδρος, τα Μέλη και τα Επιστημονικά Στελέχη του ΚΕΣΑΝ”

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση