HomeΚΟΣΜΟΣΤον γ.γ. του ΟΗΕ συναντά σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης

Τον γ.γ. του ΟΗΕ συναντά σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης

Οι τουρκικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα συναντηθούν σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση, η πρώτη μετά την αποτυχία της διάσκεψης του Κρανς Μοντανά, έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει δεκαπέντε λεπτά.

Από τη χθεσινή ομιλία του κ. Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνάγεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος θα διαβεβαιώσει τον κ. Γκουτέρες για τη βούλησή του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των παραμέτρων που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ στο Κρανς Μοντανά.

Επίσης, επειδή ο κ. Γκουτέρες συναντήθηκε ήδη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει να πληροφορηθεί: Πρώτον, αν η τουρκική πλευρά αποδέχεται ή όχι το πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τον επιδιωκόμενο στόχο για τη λύση (δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία), γιατί οι Τούρκοι μιλούν τον τελευταίο καιρό για σχέδιο Β κ.λπ. Και δεύτερον αν η τουρκική πλευρά αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να σημειώσει την ανάγκη της σοβαρής προετοιμασίας της επόμενης κίνησης στο Κυπριακό και την ύπαρξη ανάλογης βούλησης κι από την άλλη πλευρά, την επικείμενη έκθεση του γγ του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών υπηρεσιών.

Άλλα ζητήματα, που θα προσπαθήσει να θίξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι τουρκικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα, που έχουν περιέλθει υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Άγκυρας και οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για την εξεύρεση λύσης και υπογράμμισε ακόμη τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση