Με καθυστέρηση ξεκίνησε η τελετή λήξης των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης καθώς πριν από τις τελικές ανακοινώσεις για τα συμπεράσματα της διοργάνωσης και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΑΣΤΟΡΙΑ σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών που βρίσκονται στο Ηράκλειο.

Στη συνέχεια, γύρω στις 21:00 στο βήμα ανέβηκαν διαδοχικά ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και κατόπιν τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η μέχρι τώρα εμπειρία από όλα αυτά τα συνέδρια που έχουν στόχο να συνθέσουμε όλοι μαζί το σχέδιο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να έχουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό στις 13 Περιφέρειες και όλοι αυτοί μαζί να συνθέσουμε τον εθνικό σχεδιασμό, είναι κάτι παραπάνω από θετική». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την καταληκτήρια ομιλία του υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η Κρήτη είναι ένας “τόπος αρκετά μεγάλος ώστε να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος παραγωγικών δραστηριοτήτων”.

Στόχος μας είναι” είπε μεταξύ άλλων “η αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους” και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι πρόκειται για “κατακτήσεις που απέχουν πολύ από τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίον ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο». Είπε ακόμη ότι «αυτόν τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό επαγγέλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αναπτυξιακή προοπτική και μοντέλο σταθερό για την χώρα».

Η Περιφέρεια της Κρήτης” τόνισε ο κ. Τσίπρας “είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να προσδιορίσουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για ανασυγκρότηση, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», με αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και αύξηση της απασχόλησης που θα είναι σταθερή και μόνιμη.

«Στόχος είναι η αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους και η εξασφάλιση της προσφοράς ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών», σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτό περιγράφει τον όρο «Δίκαιη Ανάπτυξη», «δηλαδή, ανάπτυξη, της οποίας το όφελος διαχέεται στην κοινωνία και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς».

Ιδιαίτερη έμφαση στην αρχή της ομιλίας του έδωσε ο κ. Τσίπρας στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η πιο αποτελεσματική διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό θα μπορούσε να επιφέρει πολλά περισσότερα, η βούληση υπάρχει και είναι ζήτημα καλύτερης οργάνωσης και σχεδιασμού που πρέπει να επιλύσουμε».
Σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, εργάζεται το Φόρουμ αγροδιατροφής- βιομηχανίας – τουρισμού που έχει συσταθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύοντας να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με την μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα.

Εξειδικεύοντας αναφέρθηκε στην ποιοτική ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των εξαγωγών, την τυποποίηση και την πιστοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση αποτελούν έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες στους οποίους στοχεύει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.

Ο ΒΟΑΚ θα έχει ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια…

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης αλλά και στο αεροδρόμιο Καστελλίου όπως άλλωστε αναμενόταν.

Πιο συγκεκριμένα δεσμεύτηκε ότι η μελέτη για το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του νησιού, που θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο οδικό άξονα από τη μια άκρη της Κρήτης έως την άλλη, δηλαδή από το Καστέλι Κισσάμου έως και τη Σητεία θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο τμήμα, ενώ ο διαγωνισμός με τη μέθοδο του “ανταγωνιστικού διαλόγου” για το τμήμα Χανιά – Άγιος Νικόλαος θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και οι εργασίες κατασκευής στις αρχές του 2019. Εκτίμησε πως το έργο στο σύνολό του θα έχει ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια από την έναρξή του ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πώς τότε “τόσο ο ίδιος όσο και ο περιφερειάρχης θα είναι εδώ για να το εγκαινιάσουν”.

Το Αεροδρόμιο Καστελίου …

Αναφερόμενος στο έτερο σημαντικό αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, το αεροδρόμιο Καστελίου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί οι εκκρεμότητες για τα ανταποδοτικά οφέλη που θα λάβει η τοπική κοινωνία και ότι έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία επιλογής της μορφής που θα έχει η εταιρεία η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

syllalhthrio3

Την ίδια ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη τα δύο συλλαλητήρια που πραγματοποιούνταν στο κέντρο του Ηρακλείου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι διαδηλωτές πορεύονταν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα, με στόχο να καταλήξουν στην Πλατεία Ελευθερίας. Ωστόσο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το κινηματοθέατρο ΑΣΤΟΡΙΑ εμποδίζοντας την πρόσβαση στον χώρο της Πλατείας. Πιο συγκεκριμένα αποκλεισμένες παρέμεναν η οδός Αβέρωφ και οι λεωφόροι Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας.

syllalhthrio2

Β. Λαμπρινός: «Είναι ευθύνη μας να μάθουμε τον κόσμο να ακούει την πραγματικότητα»

Την ευθύνη όσων εκφέρουν δημόσιο λόγο να εκπαιδεύσουν τον κόσμο να αποδέχεται και εντέλει να απαιτεί την αποτύπωση της πραγματικότητας, επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός, στην ομιλία του κατά το κλείσιμο του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου, στο κινηματοθέατρο «Αστόρια».

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Δήμαρχος μίλησε για τα προβλήματα του Ηρακλείου και στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα εκπόνησης ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της χώρας, ο οποίος δεν θα εξαρτάται από τα πρόσωπα που εναλλάσσονται στην εξουσία. Παράλληλα, τόνισε ότι τα αποσπασματικά έργα – βιτρίνας αποτελούν μέρος του προβλήματος της χώρας, ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Η Ελλάδα χρειάζεται αναντίρρητα επανεκκίνηση – και η Κρήτη έχει ανάγκη τα μεγάλα έργα υποδομής, που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Αλλά κάθε επανεκκίνηση που δεν πατά γερά στην πραγματικότητα, δεν είναι επανεκκίνηση, είναι απλώς επανάληψη των ίδιων λαθών. Η αποδοχή της πραγματικότητας, είτε είναι ευχάριστη, είτε δυσάρεστη, απαιτεί εκπαίδευση. Και η ευθύνη για να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες να αποδέχονται, να απαιτούν και εντέλει να εκτιμούν την αποτύπωση της πραγματικότητας στον δημόσιο λόγο, ανήκει σε εμάς που τον εκφέρουμε».

Δείτε εδώ την ομιλία του δημάρχου Ηρακλείου

syllalhthrio

Στ. Αρναουτάκης: “Η Περιφερειακή Ανάπτυξη προϋποθέτει και Περιφερειακή Διακυβέρνηση άλλου τύπου”

Το αναπτυξιακό πλαίσιο της Κρήτης με έμφαση τον ΒΟΑΚ και τα μεγάλα έργα έθεσε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη ομιλία του πριν από λίγο στην ολοκλήρωση του διήμερου «Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση: Επενδύοντας στην Κρήτη».

Ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό παρουσία Υπουργών, Βουλευτών, Αυτοδιοικητικών, φορέων, πολιτών στο κινηματοθέατρο Αστόρια του Ηρακλείου τόνισε ότι η Κρήτη έχει τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, η Περιφέρεια έχει «συστρατευθεί» προς την κατεύθυνση αυτή με τους φορείς, τα εκπαιδευτικά-ερευνητικά ιδρύματα, παραγωγικές τάξεις, τονίζοντας με έμφαση ότι, η περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει και περιφερειακή διακυβέρνηση άλλου τύπου και σε αυτή την διακυβέρνηση είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, η συμμετοχή και διαβούλευση. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα άσκησε κριτική στη κεντρική διοίκηση κάνοντας λόγο για πολιτική ατροφία, στην άρνηση της να εκχωρήσει περαιτέρω αρμοδιότητες και πόρους, και ότι οι Περιφέρειες αποτελούν αντίβαρο στο υπερτροφικό και αναποτελεσματικό Κράτος.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Περιφέρειας είπε, ότι, οι υποδομές είναι ζωτικής ανάγκης όπως ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο Νότιος Οδικός Άξονας, οι κάθετοι οδικοί άξονες, βρίσκονται στο πρώτο πλάνο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Κρήτης. Για την Περιφέρεια, τόνισε, ότι, «η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ρήτρα διαθεσιμότητας, αποτελεί την κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα. Πρόκειται για ένα έργο που ενώνει το νησί από το ένα άκρο στο άλλο, από την Κίσσαμο ως τη Σητεία. Με το έργο αυτό η Κρήτη δεν θα επιλύσει μόνο ένα χρόνιο πρόβλημα, αλλά και θα ανατροφοδοτήσει την ανάπτυξή της. Απευθύνω θερμή παράκληση σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς να παρακολουθήσουν στενά τα ζητήματα με τις τιμές των απαλλοτριώσεων για τις εκτάσεις γύρω από το αεροδρόμιο. Κερδίζοντας το στοίχημα του αεροδρομίου, η Κρήτη καθίσταται αερομεταφορικός κόμβος, απογειώνοντας την ανάπτυξή της».

Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δράσεις και στα έργα της Περιφέρειας, στην υλοποίηση του ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020, στην ανάπτυξη του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον, ενέργεια, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, στην έρευνα-καινοτομία, «έξυπνη εξειδίκευση» και τα αποτελέσματα τους να περάσουν την πραγματική οικονομία κ.α.

Διαβάστε τα κύρια σημεία της ομιλίας του Περιφερειάρχη Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση