HomeΚΡΗΤΗ“Να αφεθούν ελεύθεροι οι πρόσφυγες που παραμένουν στον Καλαθά”

“Να αφεθούν ελεύθεροι οι πρόσφυγες που παραμένουν στον Καλαθά”

Παρέμβαση των ΝΑΡ-νΚΑ Χανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη το ταξίδι 62 ανθρώπων για μια ελεύθερη ζωή μακριά από ιμπεριαλιστικούς πολέμους διακόπηκε απότομα. Πρόσφυγες από Ιράκ και Ιράν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες που ζούσαν ταξίδεψαν στο αμπάρι πλοίου από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία όταν αυτό εξέπεμψε SOS ανοιχτά της Γαύδου. Οι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες μεταφέρθηκαν στις παιδικές κατασκηνώσεις Καλαθά όπου διαμένουν μέχρι και σήμερα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των ΝΑΡ και νΚΑ Χανίων, “την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη μέλη του ΝΑΡ και της Νκα Χανίων επισκεφθήκαμε τον χώρο κράτησης των μεταναστών, προκειμένου να συνομιλήσουμε μαζί τους, να τους ενημερώσουμε για τα δικαιώματά τους και να μάθουμε για τυχόν άμεσες ανάγκες τους. Από την επίσκεψή μας διαπιστώσαμε ότι σε αντίθεση με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα διάφορα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα αλλά και στο κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής όπου είχαν φιλοξενηθεί μέχρι πρότινος οι διάφορες καραβιές προσφύγων που έφταναν στα Χανιά, η καλή κατάσταση των εγκαταστάσεων των κατασκηνώσεων εξασφαλίζει την κάλυψη μέρους των βασικών αναγκών των προσφύγων.

Παρ όλα αυτά, η απαγόρευση εξόδου εκτός της κατασκήνωσης, η συνεχής φρούρησή τους από αστυνομικές δυνάμεις, η διαμονή τους εκτός αστικού ιστού, ο κίνδυνος είτε επαναπροώθησής τους στην Τουρκία είτε μετακίνησής τους σε camp-στρατόπεδο συγκέντρωσης δοκιμάζουν τις αντοχές αυτών των ανθρώπων.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που εφαρμόζει πιστά την πολιτική της ΕΕ για μια Ευρώπη-Φρούριο και καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων εφαρμόζοντας την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Την στιγμή που οι μετανάστες προσπαθούν να ξεφύγουν από την κόλαση των χωρών που ζούνε η συμφωνία αυτή αντιμετωπίζει την Τουρκία σαν ασφαλή χώρα (!) και νομιμοποιεί την επαναπροώθηση των προσφύγων.

Η προσφυγιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ποινικό αδίκημα. Δηλώνουμε ότι πρόσφυγες-μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι παντού. Ζούμε μαζί και παλεύουμε από κοινού ενάντια στο ρατσισμό, την φτώχεια και τον πόλεμο.
Απαιτούμε:

· Να αφεθούν ελεύθεροι και οι 62 μετανάστες. Κανένας άνθρωπος δε μπορεί να θεωρείται λαθραίος, οι μετανάστες είναι και αυτοί άνθρωποι με δικαίωμα να αλληλεπιδράσουν με τους κατοίκους αυτής της πόλης, να πάνε βόλτα τα παιδιά τους, να αναζητήσουν εργασία, να αποτελέσουν κι αυτοί μέρος της χανιώτικης κοινωνίας.
· Ο Δήμος και η Περιφέρεια να μεριμνήσουν άμεσα για την κατασκευή ανοιχτών δομών φιλοξενίας στο κέντρο της πόλης. Οι κατασκηνώσεις Καλαθά προορίζονται για καλοκαιρινή χρήση, δεν μπορεί να αποτελούν τη μόνιμη λύση του Δήμου, ειδικά όσο ο χειμώνας πλησιάζει.
· Αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής αυτών των ανθρώπων εντός του αστικού ιστού και όχι γκετοποιημένοι όπως επιβάλλει η ΕΕ
· Τα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στα σχολεία μαζί με όλα τα παιδιά
· Χορήγηση Ασύλου, ελεύθερη μετακίνηση και προστασία των προσφύγων

Υπάρχει άμεση ανάγκη να γίνει συλλογή των παρακάτω ειδών για τους πρόσφυγες. Καλούμε όλο τον αλληλέγγυο κόσμο να φέρει είδη ανάγκης για τους πρόσφυγες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο γι’ αυτό τον σκοπό στο Φεστιβάλ «Αναιρέσεις» την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας από τις 18.00-24.00.
(Θερμή παράκληση να τηρηθεί η προτεινόμενη λίστα)

1.γυναικεία παπούτσια σε νούμερο 39
2.γυναικεία παντελόνια σε νούμερο 38 ή medium
3.μεγάλη ανάγκη για ανδρικά φθινοπωρινά ρούχα σε μέγεθος Medium (σορτς, παντελόνια, λεπτές κοντομάνικες και μακρυμάνικες μπλούζες)
4.μεγάλη ανάγκη για αντρικά «ανοιχτά» παπούτσια (πέδιλα, παντόφλες ή σαγιονάρες) σε νούμερα 40-42 και 44-45
5.πάνες για μωρό 12 μηνών περίπου
6.πετσέτες μπάνιου
7.τσάι

Διαφήμιση
Διαφήμιση