HomeΚΡΗΤΗΧ. Μαμουλάκης: “Ας μη μείνει το συνέδριο στην καταγραφή απόψεων… ”

Χ. Μαμουλάκης: “Ας μη μείνει το συνέδριο στην καταγραφή απόψεων… ”

Παρέμβαση του προέδρου του ΕΣΔΑΚ στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μια ουσιαστική αλλά και συνάμα συμβολική παρέμβαση, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης, Καθαριότητας & Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, έθεσε υπ’ όψιν των κυβερνητικών στελεχών όλα τα μεγάλα θέματα του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων του τόπου μας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ αναφέρθηκε στην πορεία και τον σχεδιασμό του Συνδέσμου, στα έργα που υλοποιούνται και προετοιμάζονται, στους στόχους και τις προγραμματισμένες δράσεις του Συνδέσμου, αλλά και στις γενικότερες προκλήσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανάπτυξη της Κυκλικής Οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης, Καθαριότητας & Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: «Καλωσορίζουμε στο Ηράκλειο τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Αναπτυξιακό Συνέδριο. Ένα Συνέδριο που όλοι ευελπιστούμε να μην μείνει στο στάδιο της καταγραφής απόψεων και προτάσεων, αλλά να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία της Κρήτης.
Στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, τον φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων στις Π.Ε. Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με τη μεγάλη πρόκληση των καιρών μας: Αυτή της μετάβασης στην κυκλική οικονομία.

Μια πρόκληση που προϋποθέτει:
· Αλλαγή νοοτροπίας

· Αυξημένη συνεργασία των φορέων

· Δημιουργία συνθηκών ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών

· Διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης της ανακύκλωσης

· Ενίσχυση του εποπτικού & συντονιστικού ρόλου των τοπικών αρχών

Ξεπεράστηκε – ευτυχώς – η αντίληψη ότι τα απόβλητα αποτελούν ένα χρόνιο και άλυτο πρόβλημα. Η ορθολογική διαχείριση τους, είναι πλέον η νέα αλλά και η τελευταία ευκαιρία που έχουμε για να εναρμονίσουμε τις πρακτικές μας με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης..
Γι’ αυτό κι εμείς στον ΕΣΔΑΚ σχεδιάζουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων, το οποίο θα αποφέρει όχι μόνο περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και σημαντικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στην περιφερειακή οικονομία και τους τους πολίτες.

Κυρίες και κύριοι, από την θέση του Προέδρου του ΕΣΔΑΚ όπου έχω την τιμή να υπηρετώ αυτό τον σκοπό τον τελευταίο χρόνο, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω «από πρώτο χέρι» τις δυνατότητες που αυτός ο Σύνδεσμος διαθέτει.
Και αξιοποιώντας μαζί με την άριστη ομάδα των στελεχών του ΕΣΔΑΚ, αλλά και την συνεργασία των συναρμόδιων φορέων – όπως είναι για παράδειγμα η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι μέλη μας – όλα τα διαθέσιμα μέσα και τις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης, να θέσουμε ισχυρές βάσεις για την επίτευξη ακόμα υψηλότερων στόχων στον πεδίο δράσης μας.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη ή προετοιμάζονται έργα διαχείρισης των απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Έργα που θα αλλάξουν άρδην όλα όσα γνωρίζουμε και θα καταστήσουν το νησί μας πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Παρεμβάσεις που θα μειώσουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και θα διασφαλίσουν μια καλύτερη Κρήτη για τις επόμενες γενεές.

Αλλά είναι προφανές ότι τα έργα από μόνα τους, δεν αρκούν.
Οι προκλήσεις του μέλλοντος παραμένουν μεγάλες.

Γι’ αυτό και για όλους εμάς στον ΕΣΔΑΚ, αποτελούν προτεραιότητες:
· Η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και των πόρων της Κρήτης

· Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Κρήτης

· Η στήριξη της βιώσιμης τοπικής οικονομικής ανάπτυξης

Και πώς θα υλοποιηθούν τα παραπάνω: Μα με την μετάβαση στην κυκλική οικονομία!
Το ισχύον μοντέλο «Παίρνω – Φτιάχνω – Απορρίπτω» έκλεισε τον κύκλο του.
Το «απόβλητο» πλέον, πρέπει – και είναι – πηγή για νέα πρώτη ύλη!

Η Ευρώπη ήδη προχωράει. Προχωράει στην ανακύκλωση, στην αειφόρο ανάπτυξη, προχωράει σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων. Και εμείς, μέσα από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, τους στόχους, την τεχνογνωσία και τις νόρμες, σχεδιάζουμε το μέλλον: Εξασφαλίσαμε ήδη 800.000 € για μελέτες, προκειμένου να κάνουμε πράξη στο άμεσο μέλλον αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανέφικτα.

Δημιουργούμε τις βάσεις για μία κυκλική οικονομία βασισμένη στην έξυπνη, βιώσιμη ανάπτυξη.
Στοχεύουμε μέσα από τις δράσεις μας στην τόνωση της περιφερειακής οικονομίας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για μας το στοίχημα είναι η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση και η ανάκτηση. Εκεί έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους όλων τον προσπαθειών μας. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις της επιτυχίας!

Στο άμεσο μέλλον και σε συνεργασία με τους δήμους – μέλη μας, αναπτύσσουμε πολλές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση:
· Νέα ρεύματα ανακύκλωσης και επέκταση των υφισταμένων

· Δημιουργία Πράσινων Σημείων και Περιβαλλοντικών Πάρκων

· Μονάδες Προεπεξεργασίας και οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

· Αναβάθμιση των ΧΥΤΑ

· Η εξοικονόμηση ενέργεια

· Η προσθήκη της τεχνολογίας αεριοποίησης, κ.α.

Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες, οι περισσότεροι άλλωστε τα γνωρίζετε καλά.
Αυτές όμως οι αλλαγές, προϋποθέτουν μια επανάσταση στη συμπεριφορά τόσο των πολιτών, όσο και των παραγωγών των αποβλήτων.

Γύρω από κάθε προϊόν που ανακτάται, αναπτύσσεται μια νέα οικονομική δραστηριότητα και ο ιδιωτικός τομέας μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα πρόκληση.

Γενικότερα, αναμένουμε να αναπτυχθεί μια νέα καινοτόμος επιχειρηματική δραστηριότητα στο τομέα του περιβάλλοντος.
Αυτό άλλωστε προβλέπεται από την περιφερειακή στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης και μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει τη συνεργασία των ερευνητικών και επιχειρηματικών δυνάμεων της Κρήτης.

Εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις και προσδοκούμε σημαντικά οφέλη στην προοπτική αντιμετώπισης των προκλήσεων του αύριο.

Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε με ρεαλισμό, ανοικτό μυαλό, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας και των κατοίκων του.
Δίνουμε λύσεις με στόχο όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο όπου όλες οι υποδομές του νησιού θα δοκιμαστούν.
Παρακολουθούμε τις καλύτερες πρακτικές και τεχνολογίες που αναπτύσσονται και θα ενσωματώνουμε σταδιακά πολλές από αυτές μετά από την κατάλληλη προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες.
Οι πρωτοβουλίες αυτές αναδεικνύουν την φιλοσοφία μας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων. Στόχος και όραμα είναι πάντα το Zero Waste.

O ΕΣΔΑΚ με την τεχνοκρατική του συγκρότηση κινείται με αποφασιστικότητα προς την κυκλική οικονομία του αύριο.
Η αρχή έχει γίνει, ο δρόμος όμως είναι δύσβατος, γι’ αυτό και σας θέλουμε δίπλα μας, συμπαραστάτες και αρωγούς στην προσπάθεια.

Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω μια ρήση του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη – βρισκόμαστε άλλωστε μια ανάσα από τον Τάφο του: Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση