HomeΚΟΣΜΟΣΈρευνα του ειδικού ανακριτή για τις αποπομπές πρώην στελεχών του Τραμπ

Έρευνα του ειδικού ανακριτή για τις αποπομπές πρώην στελεχών του Τραμπ

Ο ειδικός ανακριτής ζήτησε έγγραφα και πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ ζήτησε έγγραφα και πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο σχετικά με μια σειρά γεγονότων. Μεταξύ αυτών, δύο αποπομπές στελεχών και μία συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών που γνωρίζουν το θέμα, στο CNN.

Τα μέλη της ομάδας ερευνών που έχει συγκροτήσει ο Μιούλερ αναζητούν έγγραφα, αλλά και ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με τις αποπομπές του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, αλλά και του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές. Επιπρόσθετα, μία πηγή επιβεβαιώνει ότι η ομάδα του Μιούλερ αναζητεί πληροφορίες για την συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων στο Οβάλ Γραφείο, στην οποία είχε καυχηθεί προσωπικά για την αποπομπή του Κόμεϊ, τονίζοντας ότι με την κίνηση αυτή, χαλάρωσαν οι πιέσεις που δέχονταν ο ίδιος.

Το αίτημα αυτό, του Μιούλερ προς τον Λευκό Οίκο, δείχνει ότι ο ειδικός ανακριτής επικεντρώνει πλέον την έρευνά του στις προσωπικές ενέργειες του προέδρου Τραμπ.

Η εφημερίδα “The New York Times -NYT” δημοσίευσε την Τρίτη ότι η έρευνα του Μίλερ αναζητεί στοιχεία για την παραπάνω συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο.

«Μόλις απέλυσα τον διευθυντή του FBI. Ήταν τρελός, είναι μια πραγματικά παλαβή ιστορία. Αντιμετώπισα ισχυρές πιέσεις εξαιτίας της έρευνας για την Ρωσία. Τώρα το ζήτημα ρυθμίστηκε», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ τον Μάιο, στην διάρκεια της συζήτησης στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου Τάι Κομπ δήλωσε στο CNN ότι: «δείχνοντας σεβασμό στον ειδικό ανακριτή και στην διαδικασία» ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει αναφορικά με την επικοινωνία που έχει μαζί του. Ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί για την πλήρη συνεργασία του με τον ειδικό ανακριτή, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιπρόσθετα, δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι ο Μιούλερ έχει εκφράσει ενδιαφέρον προκειμένου να εξετάσει πρώην, αλλά και εν’ ενεργεία, στελέχη του Λευκού Οίκου. Η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή θεωρεί τα στελέχη αυτά ως μάρτυρες.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο πρώην Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, ο πρώην υπεύθυνος Τύπου Σον Σπάισερ, η διευθύντρια επικοινωνίας Χοπ Χικς, ο νομικός σύμβουλος Ντον Μαγκάν, ο σύμβουλος επικοινωνίας Τζος Ράφελ, αλλά κι ο βοηθός σύμβουλος Τζέιμς Μπέρνχαμ.

Πηγή που έχει γνώση των εξελίξεων δήλωσε ότι δεν έχουν προσδιοριστεί ημερομηνίες για την εξέταση των παραπάνω από την ομάδα ερευνών του Μιούλερ.

Οι άνθρωποι του Μιούλερ είχαν επίσης, προσεγγίσει τον Λευκό Οίκο προκειμένου ν΄ ανακρίνουν στελέχη του Λευκού Οίκου που βρίσκονταν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) κατά την επιστροφή του προέδρου Τραμπ από το ταξίδι του στην Ευρώπη κι αναφορικά με την σύνταξη της αρχικής (παραπλανητικής) δήλωσης σχετικά με την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με Ρωσίδα δικηγόρο.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από την ομάδα Μιούλερ η διαφύλαξη όλων των εγγράφων του Λευκού Οίκου που σχετίζονται με την συνάντηση αυτή του Τραμπ Τζούνιορ, σύμφωνα με πηγή που διάβασε το ειδικό σημείωμα κι όπως είχε δημοσιοποιήσει το CNN, τον Ιούλιο.

Οι NYT ανέφεραν επίσης στο δημοσίευμά τους την Τρίτη, ότι το γραφείο του Μιούλερ έστειλε πρόσφατα έγγραφο στον Λευκό Οίκο, προσδιορίζοντας 13 τομείς ενδιαφέροντος αναφορικά με τις δραστηριότητες του προέδρου, για τις οποίες θα ήθελαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 διερευνούν τρεις επιτροπές στο Κογκρέσο, αλλά και το FBI. Η ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI έχει ανατεθεί από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν στον Μιούλερ. Ο ειδικός ανακριτής έχει και εισαγγελικές αρμοδιότητες για την απαγγελία κατηγοριών στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.

Από την εποπτεία της έρευνας του FBI έχει αυτοεξαιρεθεί ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου Τραμπ για την αυτοεξαίρεσή του.

Η έρευνα του Μιούλερ είναι προσανατολισμένη προς την διερεύνηση πιθανής συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβάνοντας στο πλαίσιό της τους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, αλλά και την διερεύνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στην Ρωσία.
tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση