HomeΚΟΣΜΟΣΓερμανικές εκλογές: Ισχυρή πλειοψηφία θέλει η Μέρκελ για να κυβερνήσει με άνεση

Γερμανικές εκλογές: Ισχυρή πλειοψηφία θέλει η Μέρκελ για να κυβερνήσει με άνεση

Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις των επιτελείων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις των επιτελείων των κομμάτων στη Γερμανία με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς να ελπίζει σ’ ένα θαύμα, την Άνγκελα Μέρκελ να βάζει τα δυνατά της για ένα καλό αποτέλεσμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ενώ για την τρίτη θέση, η Αριστερά, οι ευρωσκεπτικιστές και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη.

Στο Βερολίνο τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια την Κυριακή, ημέρα των εκλογών. Περισσότεροι από 1500 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση των Forsa – Stern και RTL δείχνει ότι το κόμμα της Μέρκελ διατηρεί άνετο προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (36% έναντι 23%) με το κόμμα της Αριστεράς «Die Linke» να καταλαμβάνει την τρίτη θέση (10%) αν και σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν με ποσοστό 9% οι ευρωσκεπτικιστές (ΑfD), όπως και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Οι Πράσινοι λαμβάνουν 8%.

Με τις δημοσκοπήσεις να του γυρίζουν την… πλάτη, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς δήλωσε στο δίκτυο RTL πως δεν τον ενδιαφέρουν τα γκάλοπ. Τόνισε επίσης ότι στη χώρα του θα πρέπει να συσταθεί υπουργείο για τους πρόσφυγες, το οποίο θα βοηθά στην εύρεση εργασίας αλλά και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην γερμανική κοινωνία.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, σε συνέντευξή της χτες στην Deutsche Welle κλήθηκε να σχολιάσει τα υψηλά ποσοστά που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στο ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν κατηγορηματική, λέγοντας κοφτά: «Δεν θέλω να σχολιάσω το ενδεχόμενο να εισέλθει το AfD στην Bundestag διότι ποτέ δεν θα συνεργαστώ με την Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, αναλυτές και δημοσκόποι επικεντρώνουν την προσοχή τους τους σε δύο παράγοντες:

1ον. Το ποσοστό που θα λάβει το ακροδεξιό κόμμα AfD και

2ον. Το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα της Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες είχαν μία άψογη συνεργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια (η τελευταία φορά που συνεργάστηκαν ήταν μεταξύ των ετών 2009-2013). Επιπλέον, η Μέρκελ προτιμά να κυβερνά με μία ευρεία πλειοψηφία από το να πειραματιστεί με μία μικρότερη πολιτική δύναμη, όπως είναι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται ιδεολογικά πιο κοντά. Η απόφαση της Μέρκελ θα κριθεί από το τελικό ποσοστό των κομμάτων.

Για τους αναλυτές, το μεγάλο ερώτημα επίσης είναι και το ποσοστό που θα λάβει το ακροδεξιό κόμμα που διεκδικεί την τρίτη θέση με ποσοστό που κυμαίνεται από 8% έως 12%. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία «(AfD), όχι μόνο θα καταφέρει να μπει στη Βουλή αλλά έχει πιθανότητες να γίνει ακόμη και αξιωματική αντιπολίτευση στην περίπτωση ενός μεγάλου συνασπισμού.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση