HomeΕΛΛΑΔΑΦουλ επίθεση από την ΝΔ στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της ρύπανσης στον Σαρωνικό

Φουλ επίθεση από την ΝΔ στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της ρύπανσης στον Σαρωνικό

Ο Κυριάκος «πήρε πάνω του» την αντιπαράθεση για την πετρελαιοκηλίδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μια ασυνήθιστη για αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης πρωτοβουλία, όπως είναι η παρουσία σε κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης «πήρε πάνω» του το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου «Αγία Ζώνη II» στον Σαρωνικό, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες για την έκταση που έλαβε η οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα που αφέθηκε να φθάσει στις παραλίες της Αττικής.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι οι εντυπώσεις από το ναυάγιο είναι συντριπτικές για την κυβέρνηση, η οποία με τους χειρισμούς που έκανε απογυμνώνεται πολιτικά. Κι αυτό, καθώς, από τη μια, αποκαλύπτονται οι προσχηματικές δήθεν οικολογικές ευαισθησίες που επικαλούνταν τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης. Και, από την άλλη, έρχονται στο προσκήνιο οι σοβαρές βλάβες στη λειτουργία των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν επέλθει τα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Ακούγοντας τους υπουργούς να δίνουν τις εξηγήσεις τους, σκέφτηκα ότι ή δεν έχουν συναίσθηση της έκτασης του προβλήματος και του μεγέθους της οικολογικής καταστροφής ή συνειδητά προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις δικές τους αβλεψίες και αστοχίες και το τι προκάλεσε αυτό το ναυάγιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, στην οποία, όπως θύμισε, προτού να γίνει αρχηγός της ΝΔ, υπήρξε μέλος επί σειρά ετών.

Θέτοντας σειρά ερωτήσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικέντρωσε τα βέλη του στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο κατηγόρησε ευθέως και απροσχημάτιστα ότι ψεύδεται, καλώντας τον να παραιτηθεί. «Έπρεπε να περάσουν τρεις ημέρες για να κινητοποιηθείτε ουσιαστικά, για να ενημερώσετε τους αρμόδιους φορείς και για να καταλάβετε τι ακριβώς είχε συμβεί», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Και συνέχισε ρωτώντας: «Γιατί αργήσατε, κύριε Υπουργέ, τρεις ημέρες να γυρίσετε από το Λονδίνο; Τι είχατε τόσο σημαντικό να κάνετε στην αγγλική πρωτεύουσα το οποίο σας υποχρέωσε να καθίσετε εκεί και να μην επιστρέψετε άμεσα για να προΐστασθε, ως οφείλετε, των υπηρεσιών συντονισμού και απορρύπανσης;».

Ο EMSA και οι κηλίδες του Κουρουμπλή

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση το ζήτημα της καθυστερημένης παρέμβασης των αρμοδίων. Και επιχειρηματολόγησε επικαλούμενος έγγραφο του EMSA (European Maritime Safety Agency), δηλαδή του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Θαλάσσια Ασφάλεια, σύμφωνα με το οποίο, ενώ το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ» έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν βοήθεια τέσσερις μέρες αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου.

Στην αμφισβήτηση των λεγομένων του, από τον υπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ, αντέδρασε έντονα: «Λοιπόν, κάποιος λέει ψέματα, κ. υπουργέ. Ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς;». Και αφού κατέθεσε στα πρακτικά το δελτίο τύπου του EMSA, συμπλήρωσε: «Μεταξύ του EMSA και του κ. Κουρουμπλή, πιστεύω τον EMSA. Τρεις μέρες στο Λονδίνο ήσασταν, κ. υπουργέ, και δεν επιστρέφατε πίσω. Σαν δεν ντρέπεστε λίγο».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

Στο γαλάζιο επιτελείο έχουν επίγνωση ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ζητήσει την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή, για δύο λόγους: Πρώτον, διότι αυτό δεν έγινε τις πρώτες ημέρες, που θα είχε και αποτέλεσμα. Και δεύτερον, επειδή αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο που θα πρέπει να οδηγήσει και άλλα κυβερνητικά στελέχη εκτός υπουργικών θώκων. Παρά ταύτα, η Πειραιώς θα συνεχίσει το σφυροκόπημα προς τον υπουργό Ναυτιλίας ο οποίος, όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «κάθε μέρα που παραμένει στην κυβέρνηση, την κηλιδώνει όλο και περισσότερο».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση