HomeΚΟΣΜΟΣ«Καταιγίδα» τουρκικών ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις στην Κύπρο

«Καταιγίδα» τουρκικών ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις στην Κύπρο

Αλλάζει προσωρινά η ρότα του «Barbaros»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με καταιγισμό από πέντε διαφορετικές ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις βόρεια της Κύπρου και μία ΝΑVΤΕΧ με την οποία αλλάζει προσωρινά την ρότα του «Μπαρμπαρός», συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», με ΝΑVΤΕΧ που εκδόθηκε από την Ωκεανογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» και το συνοδευτικό σκάφος, φεύγουν από την μεγάλη περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου όπου διεξήγαγε παράνομες σεισμογραφικές δραστηριότητες το τελευταίο τρίμηνο και δεσμεύτηκε για τις δραστηριότητες αυτές ζώνη πλάτους πέντε ναυτικών μιλίων και μήκους πέραν των 100 ναυτικών μιλίων που ξεκινά από δυτικά της Πάφου και φτάνει μέχρι τις ακτές της Αλάνια.

Το σύνολο της περιοχής βρίσκεται εκτός των 13 τεμαχίων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά εντός της ΑΟΖ. Η ΝΑVTEX προβλέπει ότι η δραστηριότητα του υπό τουρκικό έλεγχο σεισμογραφικού στην συγκεκριμένη περιοχή, που ξεκίνησε χθες, θα λήξει αύριο το απόγευμα. Στο μεταξύ, με τέσσερις διαδοχικές ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία πραγματοποίησε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης βόρεια της Κύπρου και ασκήσεις «χωρίς πυρά», βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, εκ των οποίων οι τρεις περιοχές που δεσμεύτηκαν παράτυπα, αφορούσαν περιοχές πλήρως ή μερικών εντός του FIR Λευκωσίας.

Μία από τις περιοχές που «δεσμεύτηκαν» σε ύψος μέχρι και 17.000 πόδια, προβλέπει τριήμερες ασκήσεις, δηλαδή από χθες μέχρι και την Παρασκευή. Αναφέρεται ότι πρόκειται για άσκηση χωρίς πυρά, σε μεγάλη ζώνη δυτικά της Κύπρου που επηρεάζει σημαντικά περιοχές συχνής διέλευσης πολιτικών αεροσκαφών. Επίσης, προβλέπονται και ασκήσεις με πραγματικά πυρά για τις 29 και 30 Σεπτεμβρίου σε περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας στα βόρεια και δυτικά του όρια, σε «διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο της Μεσογείου» όπως αναφέρει η σχετική ΝΟΤΑΜ.

Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει δικές της ειδοποιήσεις προς αεροναυτιλομένους με τις οποίες ενημερώνει ότι πρόκειται για Περιοχές Πληροφοριών Πτήσεων της Λευκωσίας και πως οι κυβερνήτες των αεροσκαφών πρέπει να επικοινωνούν και να ακολουθούν τις οδηγίες των ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση