HomeHL-WorldΦονικός σεισμός στο Μεξικό: 149 νεκροί από τα 7,1 Ρίχτερ

Φονικός σεισμός στο Μεξικό: 149 νεκροί από τα 7,1 Ρίχτερ

Δώδεκα ημέρες μετά 8,2 Ρίχτερ και 32 χρόνια μετά τους χιλιάδες νεκρούς του 1985

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φονικά αποδείχθηκαν τα 7,1 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Τρίτη το κεντρικό Μεξικό καθώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας στους 149 ενώ είναι σχεδόν σίγουρος ότι θα αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών στα δεκάδες κτήρια που έχουν καταρρεύσεις.

Ανάμεσα στα θύματα εκτιμάται ότι βρίσκονται και παιδιά, μαθητές ενός δημοτικού σχολείου στην Πόλη του Μεξικού που κατέρρευσε. Τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται στο σχολείο Enrique Rebasmen προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους μαθητές.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που πιστεύεται ότι προκάλεσε την ενεργοποίηση του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ με αναφορές να μιλούν για κατάρρευση εκκλησίας κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είναι πιθανόν τα θύματα από τον ισχυρότατο σεισμό να φτάσουν τα 1.000 ενώ οι επιστήμονές του εξέδωσαν και «κόκκινο» συναγερμό για τις οικονομικές επιπτώσεις της δόνησης.

Το μεγαλύτερο τίμημα μέχρι στιγμής το έχει πληρώσει η πολιτεία Μορέλας στην οποία 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στους 36 ανέρχονται οι νεκροί στην Πόλη του Μεξικό, 9 στην πολιτεία Μεξικό και 29 στην πολιτεία Πουέμπλα.

Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής ακούγεται σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε νωρίτερα ότι 27 κτίρια κατέρρευσαν ολοσχερώς ή εν μέρει μόνο στην Πόλη του Μεξικού. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν αργότερα ότι τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές είναι τουλάχιστον πενήντα.

Σύμφωνα με την μεξικανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού CFE, τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια πελάτες της δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

Ο ισχυρός σεισμός είναι ο δεύτερος που πλήττει το Μεξικό μέσα σε αυτόν τον μήνα. Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε το νότιο Μεξικό την 7η Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους.

Τα 7,1 Ρίχτερ σημειώθηκαν 32 χρόνια μετά τον σεισμό του 1985 που ισοπέδωσε μέρος της μεξικανικής πρωτεύουσας και στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση