HomeΕΛΛΑΔΑΚατατέθηκε η τροπολογία για νέα παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου

Κατατέθηκε η τροπολογία για νέα παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου

Τα σημαντικότερα σημεία της τροπολογίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα παράταση στον νόμο Παρασκευόπουλου για την απελευθέρωση κρατουμένων υπόπροϋποθέσεις προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Η ρύθμιση εντάχθηκε σε νομοσχέδιο για την ευρωπαϊκή εντολή έρευνας που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της

Βουλής και σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση παρατείνει τον νόμο Παρασκευόπουλου εως τις 28 Αυγούστου 2018 (σ.σ. έληξε στις 28/8/2017).

Σύμφωνα με την ρύθμιση κρατούμενοι που εκτίουν «ποινή στερητική της ελευθερίας τους απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, κατά τις εξής διακρίσεις:

α) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια έως 3 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής

β) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 3 και μέχρι 5 έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης, καθώς και εάν η ποινή φυλάκισής τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 5 ετών εφόσον έχουν εκτίσει με οποιοδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής.

Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή κάθειρξης   που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής υπο τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα εφόσον έχει εκτίσει με οποιοδήποτε τρόπο τα 2/5 της ποινής

Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή κάθειρξης   άνω των 10 ετών απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής υπο τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα εφόσον έχουν εκτίσει με οποιοδήποτε τρόπο το 1 / 2 της ποινής που τους επιβλήθηκε και συγχρόνως έχουν συμπληρώσει το 1/3 πραγματικής έκτισης της ποινής αυτής»

Σύμφωνα με την 5η παράγραφο της τροπολογίας, από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για κακουργήματα που προβλέπονται στα άρθρα:

299 παρ 1 (ανθρωποκτονία από πρόθεση)

322 (αρπαγή)

323 (εμπόριο ανθρώπων)

323Α (εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας)

324 (αρπαγή ανηλίκων)

336 (βιασμός)

338 (κατάχρηση σε ασέλγεια)

339 (αποπλάνηση παιδιών)

342 (κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια)

348Α (πορνογραφία ανηλίκων)

349 (μαστροπεία)

351(σωματεμπορία)

351Α (ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής)

380 (ληστεία)

Ωστόσο σύμφωνα με την παράγραφο 7 της τροπολογίας, κατ εξαίρεση, κρατούμενοι που εκτίουν ποινή κάθειρξης για κακουργήματα που προβλέπονται από τα άρθρα 299 παρ.1, 322, 323, 323Α, 338, 348Α, 348Γ, 349, 351 και 380 παρ.1 εδαφ.3 του Π.Κ. εφόσον έχουν εκτίσει τα τμήματα των ποινών που ορίζει η τροπολογία «απολύονται, κατόπιν αίτησής τους προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπο τον όρο της ανάκλησης, χωρίς την συνδρομή των προϋποθέσεων ων άρθρων 105 και επόμενα του ΠΚ. Στους απολυμένους μπορούν να επιβληθούν οι όροι που αναφέρονται στην παράγραφο 5 (σ.σ. υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κ.α.) καθώς και – εφόσον είναι δυνατό – η υποχρέωση του κατ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 283Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση