HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟ συναυλιακός «Ερωτόκριτος» στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης»

Ο συναυλιακός «Ερωτόκριτος» στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης»

Σήμερα το βράδυ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντυπωσιάζει και χειροκροτείται θερμά ο συναυλιακός «Ερωτόκριτος» σε μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή που ήρθε στη Κρήτη μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στις παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο συναυλιακός Ερωτόκριτος βασισμένο στο πρωτότυπο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου παρουσιάστηκε με επιτυχία χθες το βράδυ στις Αρχάνες όπου ο Δημήτρης Μαραμής με τους συνεργάτες του χειροκροτήθηκαν θερμά από την πρωτόγνωρη για την Κρήτη παράσταση εισπράττοντας τα συγχαρητήρια του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη των Δημάρχων Μανόλη Κοκοσάλη, Ζαχαρία Καλογεράκη, Μανόλη Καλλέργη του εντεταλμένου συμβούλου πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη Περιφερειακών-Δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και των θεατών.

erotokritos-5

Ο Ερωτόκριτος μετά τις Αρχάνες παρουσιάζεται δωρεάν απόψε Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου. Η ίδια παράσταση την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου θα δοθεί στο Ρέθυμνο στις 9 μ.μ. στο Ωδείο αίθουσα Πρεβελάκη σε συνδιοργάνωση Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Ρεθύμνου ενώ το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστούν παραστάσεις σε Χανιά και Λασίθι.

«Χαιρόμαστε  πολύ που βρισκόμαστε στη Κρήτη, στο τόπο που «ξαναγυρνάει» ο «Ερωτόκριτος» δήλωσε ο Δημήτρης Μαραμής προσθέτοντας: «Πρόκειται για ένα διαφορετικό «Ερωτόκριτο» σε σχέση με αυτό που έχει προηγηθεί μέχρι τώρα. Ουσιαστικά προσπάθησα να ακούσω τη μουσική μέσα από τους ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους του Κορνάρου και θεώρησα ότι αυτό το έργο θα έπρεπε να γραφτεί με έναν άλλο τρόπο πιο σύγχρονο, και προσπάθησα να «παντρέψω» στοιχεία από τζάζ και μπλούζ μαζί με την Κρητική μουσική παράδοση. Το αποτέλεσμα φέρει το λεξιλόγιο του μιούζικαλ, γιατί στην ουσία ο «Ερωτόκριτος» που έφτιαξα είναι ένα δίωρο μουσικό μιούζικαλ».

Επιτυχία έργου με διθυραμβικός κριτικές

O Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή ως ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περιόδου 2016/17, εγκαινιάζοντας ως πρώτη μεγάλη παραγωγή την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Ίδρυμα Νιάρχος. Το έργο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές κι ενθουσίασε το κοινό που το παρακολούθησε στις εξαντλημένες από εισιτήρια παραστάσεις του. Συναυλιακά το έργο προσέλκυσε και συγκίνησε πλήθος κόσμου στη Βεργίνα (Βέροια), στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη), στο Κάστρο των Ιωαννίνων (Ιωάννινα), στο Aegean Arts Festival και στο Μουσείο Καζαντζάκη (Κρήτη), στους ιστορικούς πύργους της Μάνης και στα Αρχαία Ρωμαϊκά Θέατρα στην Κω και στην Πάτρα. Εξαιτίας της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου η Εθνική Λυρική Σκηνή προγραμμάτισε το ανέβασμα του Ερωτόκριτου στο Ηρώδειο στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο Ερωτόκριτος έρχεται στην Κρήτη με ένα δυναμικό σχήμα καταξιωμένων, νέων ερμηνευτών: Θοδωρή Βουτσικάκη (Ερωτόκριτο), Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), Ιωάννα Φόρτη (Παραμάνα), Κωστή Μαυρογένη (Ρήγα) και ένα τετραμελές μουσικό σχήμα με το συνθέτη στο πιάνο και στη διεύθυνση. Η σύγχρονη μελοποίηση του αναγεννησιακού αριστουργήματος  από τον Δημήτρη Μαραμή φέρνει ένα οικείο μουσικά λεξιλόγιο, με αναφορές από blues και Jazz χρώματα παντρεμένα με την κρητική μουσική παράδοση. Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, τη φιλία, την αρρώστια του πόθου και τη δύναμη της ερωτικής πίστης στις ανατροπές της ζωής.

Ερμηνεύουν: Θοδωρής Βουτσικάκης, Ιωάννα Φόρτη, Ελένη Δημοπούλου, Κωστής Μαυρογένης. Συμμετέχει τετραμελές μουσικό σχήμα – στο πιάνο και στη διεύθυνση ο συνθέτης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση