HomeHL-GreeceΜοσκοβισί: Δεν θέλω να δω ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Μοσκοβισί: Δεν θέλω να δω ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές», είπε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Είμαι αισιόδοξος ότι μετά από μια μακρά δεκαετία της κρίσης θα δούμε το φως στην άκρη του τούνελ και ότι το καλοκαίρι του 2018 θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς να ξεκινήσουμε ένα νέο». Τα παραπάνω δήλωσε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, το βράδυ της Δευτέρας στις ΗΠΑ.

Ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε ότι «δεν θέλω να δω ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί, και (η Ελλάδα) θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές με χαμηλό πρόστιμο, να γίνει μια ελκυστική χώρα για τους επενδυτές, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την απασχόληση μέσω των μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είμαι λογικά αισιόδοξος ή προσεκτικός. Είμαι αισιόδοξος. Θα ολοκληρώσουμε αυτό το πρόγραμμα πριν από τον Αύγουστο. Λογικά τι σημαίνει το συμπέρασμα; Θέλω να είναι ένα καθαρό, σωστό, επιτυχές συμπέρασμα. Για μένα, τόνισε, πρώτα η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει μεταρρυθμίσεις. Βλέπουμε τώρα την τρίτη αξιολόγηση στο πρόγραμμα, κατά την άποψή μου, ότι πρόκειται περίπου για το τέλος του τρέχοντος έτους, αφορά κυρίως την εφαρμογή, αλλά η ελληνική πλευρά πρέπει να επιτύχει μεταρρυθμίσεις. Αυτό το έπραξε από τον Ιούλιο του 2015».

Και τότε, συνέχισε, «πρέπει να προετοιμάσουμε τις παραχωρήσεις ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές με καλά επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους, όπως προβλεπόταν, όπως αποφασίστηκε (από το Eurogroup). Έχουμε λάβει ορισμένα μέτρα και δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια στρατηγική από κοινού. Ξεκινήσαμε αυτή τη συζήτηση, συναντήθηκα με τον υπουργό Τσακαλώτο πριν από δύο εβδομάδες και είχα μία πολύ θετική συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup και νομίζω ότι όλοι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, το ΔΝΤ είναι ένας «πολύ σημαντικός» εταίρος. «Δεν θα ήθελα να σκεφτούμε την έξοδο του ΔΝΤ και το λέω σε Έλληνες φίλους μου, που δεν είναι λογικό να το κάνουμε αυτό, ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος να το κάνουμε αυτό. Δεν μπορώ να πω πόσο θα είναι το ΔΝΤ. Θα εξαρτηθεί επίσης από την ποιότητα των λύσεων που καταφέρνουμε να βρούμε. Και θα δούμε τι συμβαίνει μετά το τέλος του προγράμματος».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση