HomeΕΛΛΑΔΑΜάχες χαρακωμάτων στην κεντροαριστερά, ενώ αναζητούν …800.000 ευρώ

Μάχες χαρακωμάτων στην κεντροαριστερά, ενώ αναζητούν …800.000 ευρώ

ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ διαφωνούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λιγότερες από 50 ημέρες απομένουν μέχρι την (πρώτη) ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτης της “Κεντροαριστεράς”, και τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν άλυτα, αλλά πληθύνονται κι’ όλας, σε βαθμό ώστε οι γνωρίζοντες να μιλούν για “διαδικαστικές”, αλλά και ουσιαστικές πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των συνυποψηφίων.

Οι οποίες επιχειρείται να διασκεδαστούν ως διαδικαστικές, για να μην υπονομευθεί εκ των προτέρων η προσπάθεια για το όλο εγχείρημα, που ήδη γεννά ερωτήματα ως εκ του αριθμού των υποψηφίων αρχηγών και του εάν και κατά πόσο την “επόμενη μέρα” θα συνεργασθούν με τον νικητή των εκλογών, με δεδομένες τις συχνά διαμετρικά αντίθετες απόψεις που προεκλογικά εκφράζουν επιτείνοντας την μεταξύ τους καχυποψία…

Το μείζον ζήτημα παραμένει αυτό της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την κ. Φώφη Γεννηματά να εμφανίζεται ανυποχώρητη στην άρνησή της να δεχθεί το μέτρο στο οποίο συμφωνούν σχεδόν όλοι οι συνυποψήφιοί της, εάν δεν υπάρξει εκ των προτέρων μία τουλάχιστον αυτοπρόσωπη παρουσία ταυτοποίησης όσων επιθυμούν να ψηφίσουν (στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό) για να παραλάβουν και τον προσωπικό αριθμό pin, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν διπλοψηφίες.

Διαφωνίες και για τον χρόνο…

Η βασική αυτή διαφωνία, υπογραμμίσθηκε μάλιστα και χθες με την ανταλλαγή ανακοινώσεων από πλευράς “Ποταμιού” και Χαριλάου Τρικούπη. Στην “άτυπη ενημέρωση” που έκανε το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, προστέθηκαν και άλλοι τομείς στις οποίες η κ. Φώφη Γεννηματά διαφωνεί με τις εισηγήσεις του “Ποταμιού”, και κυρίως στο αίτημά του η δεύτερη ψηφοφορία (αν κατά την πρώτη, της 5ης Νοεμβρίου, δεν αναδειχθεί νικητής) να μην διεξαχθεί την αμέσως επόμενη Κυριακή στις 12 Νοεμβρίου, επειδή εκείνη την ημέρα θα διεξάγεται στην Αθήνα ο Ποδηλατικός Γύρος, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δρόμοι να είναι κλειστοί, κάτι που θα δυσχεράνει την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, αλλά στις 19 Νοεμβρίου, δυο μέρες μετά το Πολυτεχνείο… Η Χαριλάου Τρικούπη, εμφανίζεται ανυποχώρητη στην τήρηση των ημερομηνιών, με το αιτιολογικό ότι “παράταση, θα επιτείνει την εσωστρέφεια…”

Το “Ποτάμι”, σημειώνει ακόμη ότι “έχει συμφωνηθεί ότι οι εκλογές αφορούν την ανάδειξη του ηγέτη ενός “ενιαίου πολιτικού φορέα”, και είναι ανεπίτρεπτο και υπονομευτικό του όλου εγχειρήματος ορισμένοι υποψήφιοι να το εμφανίζουν ως ενίσχυση ή εξέλιξη κάποιου εκ των υφισταμένων πολιτικών σχηματισμών, μια αναφορά που στοχοποιεί ευθέως την κ. Γεννηματά η οποία ακόμη και σε κυριακάτικη συνέντευξή της, μίλησε για “ενιαίο φορέα”, αλλά υπογράμμισε με έμφαση ότι “το ΠΑΣΟΚ μετεξελίσσεται, δεν διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει πάντα παρών στο προσκλητήριο της Ιστορίας…”

Και ενώ εκτός του προβλήματος της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, παραμένει άλυτο και το ζήτημα των… πόσων “ντιμπέϊτ” θα πραγματοποιήσουν από κοινού οι συνυποψήφιοι. Η επιτροπή Αλιβιζάτου έχει προτείνει 13, ένα σε κάθε πρωτεύουσα Νομού, η κ. Γεννηματά αντιπροτείνει μόνο δύο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, “και όποιο κανάλι θέλει να τις μεταδώσει…”,(μ’ αυτή την πρόταση συντάσσεται σιωπηρά και ο κ. Θεοδωράκης), ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει για 5, από μια στις μεγάλες πόλεις της χώρας, και οι άλλοι συνυποψήφιοι θέλουν να ισχύσει η πρόταση της επιτροπής Αλιβιζάτου!

Ψάχνουν και…800.000 ευρώ

Ένα τελευταίο, αλλά καθόλου ήσσονος σημασίας “πρακτικό” ζήτημα που έχει προκύψει, είναι και… το κόστος της όλης “επιχείρησης”. Η Vodafone, η οποία είχε αναλάβει την online εκλογή αρχηγού στην ΝΔ και θεωρείται ότι πιθανότητα θα αναλάβει και αυτή της κεντροαριστεράς, λόγω αδιαφορίας των άλλων εταιριών κινητής που δεν έχουν παρόμοια εμπειρία, είχε πάρει ως αμοιβή 800.000 ευρώ, το οποίο είχε σχεδόν καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το “παράβολο” που κατέβαλλαν οι ψηφοφόροι, οι οποίοι όμως ήταν πολλοί!

Στην περίπτωση της “κεντροαριστεράς”, θα θεωρηθεί επιτυχία αν τελικώς ψηφίσουν 150.000 άνθρωποι. Η κ. Γεννηματά έχει προτείνει όσοι ψηφίσουν να καταβάλλουν 4 ευρώ, ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί το ποσό “μεγάλο” που θα αποθαρρύνει την προσέλευση ιδίως ψηφοφόρων νεαρής ηλικίας. Θα επιχειρηθεί, λένε οι περί την επιτροπή Αλιβιζάτου να μειώσει το συγκεκριμένο ποσόν, αφού η Vodafone έχει ήδη έτοιμο το λογισμικό, δεν θα δημιουργήσει εξ αρχής νέο, και απλώς θα το ξαναχρησιμοποιήσει, αλλά θεωρείται μάλλον δύσκολο για την εταιρία να μειώσει αισθητά την αμοιβή της…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση