HomeHL-9Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου

«Δεν μπορώ να ανεχθώ τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι έχει φέρει, με υπογραφή των Τσίπρα – Καμμένου, ήδη τέταρτο μνημόνιο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μετά το 2018, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, αμφισβητώντας ταυτόχρονα το βασικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, ότι θα υπάρξει “καθαρή έξοδος” στις αγορές. “Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος στις αγορές, όταν ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε σκληρό πλαίσιο δημοσιονομικής” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και επέμεινε στο αίτημά του για εκλογές, λέγοντας ότι “όσο πιο γρήγορα έλθει η αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα” και δεσμευόμενος ότι ο ίδιος θα επιδιώξει με αξιοπιστία και όπλο τις μεταρρυθμίσεις θα πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

“Οι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος που δέχθηκαν την επιλογή του κ. Τσίπρα να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, αντί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες” σημείωσε και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση βάζει τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση, επιμένοντας ο ίδιος στην πολιτική της μείωσης των φόρων. “Δεν θα ανεχθώ τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ΝΔ απευθύνεται σε όλο τον ελληνικό λαό και είναι χωρίς ταξικό πρόσημο υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης και αμφισβητώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των αδυνάτων, τόνισε πως η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα!

Αμφισβήτησε επίσης την “επενδυτική μετάλλαξη”, όπως είπε, του κ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός, δεν δεν ξέρει, δεν μπορεί, ούτε και θέλει να υλοποιήσει την πολιτική των επενδύσεων. “Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι αφοσιωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων” σημείωσε σε αντίστιξη ο πρόεδρος της ΝΔ και είπε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν θα κάνει όπως ο κ. Τσίπρας, τη μία μέρα με κουστούμι, την άλλη με αμπέχονο.

Απαντώντας εμμέσως στη διαπίστωση του κ. Τσίπρα ότι ο κόσμος δεν αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική επειδή αυτή είναι αποδεκτή, υπενθύμισε τη μεγάλη δημοσκοπική κάμψη της κυβέρνησης, σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ότι δυστυχώς η κοινωνία είναι κουρασμένη και απογοητευμένη, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο ίδιος δεν θα υποστηρίξει και δεν υποκινήσει ποτέ ακραίες κοινωνικές αντιδράσεις, όπως αυτές του παρελθόντος. Εξέφρασε απλώς την πεποίθηση ότι θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι δεν είναι όλοι ίδιοι και πως υπάρχει διέξοδος από την κρίση.

Αναφερόμενος στη μόλυνση του Σαρωνικού, επέμεινε ότι υπάρχει θέμα πολιτικών ευθυνών και καθυστερημένης κινητοποίησης των αρχών και ζήτησε ξανά την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Πάνου Κουρουμπλή.

Εξήγγειλε αλλαγή της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εξασφαλίσει στις επόμενες εκλογές προεδρική πλειοψηφία, ώστε να αποφευχθεί μία νέα περιπέτεια με πρόωρες κάλπες το 2020 και αποκάλυψε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς στην κυβέρνηση, που θα συγκροτήσει μετά την εκλογική του νίκη. Παρουσιάζοντας την στρατηγική του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ διεκδικεί την αυτοδυναμία, αλλά θα επιδιώξει μία διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με συνεργασίες με άλλα κόμματα, εξαιρώντας όμως από αυτά τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όρθωσε τείχος προστασίας του Άδωνι Γεωργιάδη, έναντι των επιθέσεων που δέχεται ο τελευταίος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι δική του επιλογή και δεν εκφράζει ακραίες θέσεις, ούτε έχει ακραίο λόγο, παρά μόνο εκφράζεται με τον δικό του τρόπο. Να μην κάνουμε υφολογικές κρίσεις, αλλά να κοιτάμε το περιεχόμενο των όσων λέγονται, είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, απέρριψε συνολικά την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ είναι ακροδεξιό κόμμα και ο ίδιος ακροδεξιός πολιτικός. “Είμαι ένας μετριοπαθής φιλελεύθερος πολιτικός και δεν μου αρέσουν οι ακρότητες” τόνισε, σημειώνοντας ότι στη ΝΔ δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία. Είναι αστείο να λέγονται αυτά από ένα κόμμα που συνεργάζεται με τον κ. Καμμένο, που είναι δεξιά της ΝΔ ή συνεργάστηκε με τη Χρυσή Αυγή στην προεδρική εκλογή για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές το 2015, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, προειδοποιώντας όσους προεξοφλούν ότι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές ότι θα έχουν την τύχη του υιού Τραγάκη. Όσον αφορά δε στη ΔΑΠ, ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να ξαναδεί αφίσες της στα ελληνικά πανεπιστήμια. Επανέλαβε ότι οι φοιτητικές παρατάξεις δεν πρέπει να έχουν λόγο στη διοίκηση των πανεπιστημίων και τόνισε και πάλι την ανάγκη των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Για το θέμα της ασφάλειας, εξέφρασε την αντίθεσή του στο νόμο Παρασκευόπουλου, υποστήριξε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και σε ήπιους τόνους άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν έχει αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας.

Πιο αναλυτικά σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Τέταρτο μνημόνιο

«Η κυβέρνηση κατηγορεί εμένα ότι δήθεν δεσμεύτηκα σε τέταρτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μέτρα, μείωση συντάξεων. Εχει δεσμεύσει τη χώρα σε αυστηρότατο πλαίσιο μέχρι το2022. Εγώ θα πετύχω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων γιατί θα προτείνω πλαίσιο μεταρρυθμίσεων. Εμείς θα πείσουμε τους εταίρους ότι αυτή είναι η σωστή στρατηγική για τη χώρα. Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, με υπογραφή Τσίπρα Καμμένου».

Επενδύσεις

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνησή του, είπε, θα είναι απολύτως προσηλωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων και δεν θα δεχθεί αποκλίσεις. «Έχω δεσμευθεί σε μείωση κατά 20% της φορολογίας στις επιχειρήσεις μέσα σε δύο μήνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «έχω δεσμευτεί για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο». Δεν φοράω τη μία το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή, είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για έξοδο στις αγορές

Αν είχαμε καθαρή έξοδο, δεν θα χρειάζομασταν έγκριση για τα όποια αντίμετρα διαφημίζει ο κ. Τσίπρας. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια, Θα είχαμε πρόσβαση στις αγορές από το 2015. Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Θεωρούν ότι λόγω των εκλογών δεν θα τους κυνηγάει το αποτύπωμα της πολιτικής τους. Αυτή η περιπέτεια μας στοίχισε δύο μνημόνια.

Για το αίτημα εκλογών

Οσο πιο γρήγορα έλθει η αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα. Δεν περιοριζόμαστε όμως εκεί. Δεν είναι δουλειά μου να αναλώνω τον χρόνο μου κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση. Οι πολίτες γνωρίζουν το αποτύπωμα της πολιτικής Τσίπρα. Θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, αλλά θα πείσουμε τους Ελληνες ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Οι εκλογές είναι προϋπόθεση για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η γενιά των 360 ευρώ»

«Απευθύνομαι σε όλη την ελληνική κοινωνία η Νέα Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό κόμμα», τόνισε. «Η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση για εμάς», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι μια πολιτική αλληλεγγύη ξεκινά από την δημιουργία θέσεων απασχόλησης. «Το σημαντικό είναι να βρούμε στους ανθρώπους δουλειές και όχι επιδόματα. Μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις να αυξήσουμε την πιθανότητα να πάρουν ξανά την ζωή τους στα χέρια τους», τόνισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η γενιά των 360 ευρώ. Αυτό έχει την σφραγίδα του κύριου Τσίπρα. Το αν είναι κοινωνικά ευαίσθητος το απαντούν τα δεδομένα», τόνισε.

Για ΔΑΠ

Απαράδεκτες οι πρακτικές. Αμεση η αντίδραση της ΝΔ. Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων. Οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν στην εκλογή πρυτάνεων. Δεν είναι δουλειά τους. Γιατί μέσω της συμμετοχής τους στο παρελθόμ γεννήθηκαν πελατειακές σχέσεις. Αλλάζει και ο ίδιος ο ρόλος της ΔΑΠ. Η ΔΑΠ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε εκλογές που αποξενώνουν τους πολλούς. Να υπάρχει εθνικό συμβούλιο φοιτητών που θα συμμετέχει η ΔΑΠ με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος, οτιδήποτε άλλο είναι στρουθοκαμηλισμός. 60.000 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, πολλοί αιμοδοτούν την κυπριακή οικονομία, ενώ θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι κέντρο αριστείας. Εμφαση όμως στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι άμεσες. Οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξουν άμεσα. Είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και θα είναι από τα πρώτα.

Για Eldorado

Η νομοθεσία μας επιτρέπει να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το ισοζύγιο είναι θετικό για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την τόνωση των τοπικών κοινωνιών και τα έσοδα στον προϋπολογισμό.

Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση, είναι η αίσθησή μου. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Είναι βέβαιο ότι η επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκαμματικής αντιπαράθεσης. Κάποιοι θέλησαν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης μη σκεπτόμενοι τον κόσμο που χάνει τις δουλειές τους. Μου έκανε εντύπωση που ο κ. Σταθάκης μετά έσπευσε να υπογράψει τις τρεις άδειες για Ολυμπιάδα. Γιατί; Επρεπε να γίνει όλη αυτή η φασαρία και να διασυρθεί η χώρα; Εμείς τέτοια πράγματα δεν θα κάνουμε, αν διαφωνούμε με μία επένδυση θα το πούμε ξεκάθαρα, αν συμφωνούμε θα προχωρήσει με τη μέγιστη ταχύτητα. Δεν θα παίξουμε ποτέ με δουλειές ανθρώπων. Το μήνυμα που δίνει η κυβέρνηση είναι ότι μόνο στα λόγια θέλει επενδύσεις. Στις πράξεις βάζει εμπόδια. Δεν πείθομαι από την επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού. Δεν ξέρει, δεν μπορεί και τελικά δεν θέλει.

Για πελατειακό κράτος και προσλήψεις

Ο λόγος που οι πιστωτές μας επέμειναν στη διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων είναι ότι δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα επιστρέψει στις συνήθειες του παρελθόντος: να προσλαμβάνει στο Δημόσιο και να χτίζει πελατειακό κράτος. Όπως μπορεί επαναλαμβάνει τις χειρότερες τακτικές της Μεταπολίτευσης που η ίδια κατηγορεί. Διατήρηση 5 προς 1 αποχωρήσεων προσλήψεων στο Δημόσιο για κάποιο διάστημα.

Για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό

Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλη οικολογική καταστροφή και υπάρχουν ευθύνες. Τα ερωτηματικά δεν έχουν απαντηθεί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να πείσω τους συμπολίτες μας ότι η αντίδραση του υπουργού ήταν ανεπαρκέστατη. Έπρεπε να περάσουν 4 μέρες για να ενημερωθεί ο EMSA, μόνο και μόνο για αυτό έπρεπε να αποπεμφθεί ο υπουργός. Κανείς δεν είπε στους δημάρχους τι να κάνουν. Ο καθένας αυτενεργεί, κανένας συντονισμός δεν υπήρχε. Για να κοιτάξουμε μπροστά, θα πρέπει με ηρεμία και αφού ολοκληρωθεί η προσπάθεια ελέγχου του προβλήματος, να δούμε συνολικά όλα τα σημεία. Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα του κόσμου, όλοι οι φορείς θα έκαναν αυτό που γνώριζαν ότι πρέπει να κάνουν. Δεν είμαστε έτοιμοι. Κάποια στιγμή υπάρχει πολιτική ευθύνη και ας την αναλάβει κάποιος. Είναι η εικόνα ενδεικτική του πώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται κρίσεις.

Για ανανέωση στελεχών

Από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος της ΝΔ υλοποιώ πολιτική ανανέωσης. Εχουμε κάνει από 1.300 συνεντεύξεις ανθρώπων που στο παρελθόν ούτε που είχαν σκεφτεί να κάνουν κάτι τέτοιο. Δεν είναι εύκολη διαδικασία και θα ήθελα να είχα προχωρήσει σε μεγαλύτερη ανανέωση. Υπάρχει όμως καχυποψία από ανθρώπους που διστάζουν να κάνουν το βήμα. Αυτούς που διστάζουν, αυτούς πρέπει να προσεγγίσουμε. Ενα μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου αναλώνεται σε αυτή την προσπάθεια. Να καλείτε και εσείς οι δημοσιογράφοι νέα πρόσωπα. Θα κυβερνήσω μα τους καλύτερους, κάνω ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος έχουν μικρότερη σημασία. Στην επόμενη κυβέρνηση θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, κάποια ίσως σας εκπλήξουν

Για υπερφορολόγηση

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους για σταδιακή μείωση πλεονασμάτων. Δεν μπορώ να ανεχθώ τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων. Η υπερφορολόγηση έχει αυξήσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή.

Για εκλογικό νόμο

Άποψή μου είναι η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Πιστεύω ότι θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία το 2020 και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το πετύχουμε. Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.Θα προτείνουμε νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν θα είναι απλή αναλογική, θα έχει στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής.

Για το πώς κάνει αντιπολίτευση η ΝΔ

Δεν κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, εγώ ζητάω από τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα, στηρίζω με άλλα λόγια τη μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας. Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε με πολιτικές που διαφωνούμε κάθετα. Δεν θέλω να θυμίσω τι έλεγε ο Τσίπρας πριν. Πώς ενθάρρυνε τους πολίτες να μην πληρώνουν φόρους. Τι σχέση έχει αυτό με την αντιπολίτευση που κάνουμε εμείς σήμερα; Μπροστά ή πίσω είναι το μεγάλο δίλημμα της χώρας. Γι αυτό δεν ασχολήθηκα χθες με το παρελθόν αλλά μίλησα για το αύριο. Το κάλεσμα που κάνουμε σπάει τα τείχη της κεντροδεξιάς παράταξης. Θα μας ψηφίσουν και κάποιοι για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές και αυτό για μένα θα είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Για τυχερά παιχνίδια

Θέλουμε ανταγωνισμό αλλά στα τυχερά παιχνίδια θέλουμε πολύ αυστηρό πλαίσιο που θα προστατεύει τον παίκτη και τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Θέλουμε αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, να αλλάξει η αγορά, να περιορίσουμε τα παράνομα φρουτάκια και να υπάρχει κανονισμός προστασίας.

Για ΠΑΟΚ και Σαββίδη

Δεν περίμενα ότι θα δεχτώ ποδοσφαιρική ερώτηση. Για το χθεσινό που είπα για την ευρωπαϊκή πορεία ζητώ συγγνώμη, έκανα λάθος. Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ ειρωνικά σε μία ιστορική ομάδα. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία όσο αυτός περιορίζεται στη δράση του. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αγοράζουν ΜΜΕ για να υπερασπιστούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Δεν θέλουμε τέτοια δράση, ούτε θα χρειαστεί την επόμενη μέρα κάποιος να αναλάβει τέτοια δράση για να διεκδικήσει το νόμιμο. Δεν είμαι εγώ που πολιτικοποίησα αυτή τη συζήτηση. Δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με τον ΠΑΟΚ ούτε με καμία ομάδα. Είμαι φίλαθλος, απολαμβάνω το ποδόσφαιρο και τα σπορ, μακάρι να έχουμε καθαρό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και οι οικογένειες να μη φοβούνται να πάνε στο γήπεδο.

Για τη μη αναφορά στον κ. Τσίπρα στην ομιλία του

Μίλησα 63 λεπτά και θα μπορούσα να μιλήσω άλλα τόσα γιατί έχω πολλά να πω για το σχέδιο μου για τη χώρα. Θέλω να μιλήσω για το μέλλον όχι για το παρελθόν. Αυτό που οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν από μένα είναι να τους πείσω ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Για ακροδεξιά

Σας φαίνομαι για ακροδεξιός; Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον κ. Καμμένο που κινείται στα δεξιά της ΝΔ και τους ενώνει η αγάπη για την εξουσία και ο αχαλίνωτος λαϊκισμός. Εχουν την ίδια αγάπη για την καρέκλα. Δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στη ΝΔ. Είμαι μετριοπαθής, φιλελεύθερος πολιτικός. Να παρουσιάζεται η ΝΔ ως μία ακροδεξιά παράταξη είναι τουλάχιστον αστείο. Ειδικά όταν ακούγεται από αυτούς που συγκυβερνούν με Καμμένο και συνέπραξαν με Χρυσή Αυγή για να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Κοιτάω με την ίδια άνεση και δεξιά και αριστερά.

Για μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Μίλησα για επιχειρησιακές συμβάσεις που πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών, όχι για ατομικές συμβάσεις. Και ο κατώτατος μισθός πρέπει τελικά να ορίζεται από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Έχω συναντήσει πάρα πολλούς νέους εργαζόμενους που πληρώνονται για τετράωρο, ενώ εργάζονται για οκτάωρο. Η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο από τη γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, που θα έλθει μέσα από δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Για συνεργασίες

Δεν ξέρω ποιο θα είναι το πολιτικό τοπίο που θα προκύψει στην Κεντροαριστερά και ποια θα είναι τα κόμματα των εκλογών. Ακόμα και σε περίπτωση που η ΝΔ είναι αυτοδύναμη θα επιχειρήσει πλειοψηφία, με τη διάθεση ευρύτερης συνεννόησης στα σημαντικά ζητήματα. Η επόμενη μέρα μπορεί να υπηρετηθεί μέσα από μια γενναία προσπάθεια κοινοβουλευτικής διεύρυνσης. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στα κόμματα που επιζητώ να συνεννοηθώ την επόμενη μέρα.

Για την Βόρεια Ελλάδα

Δεν έχω σκεφθεί εάν θα διατηρήσω το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι όταν έρχομαι στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχουν και άλλοι χώροι που θα μπορούν να στεγάσουν τη δραστηριότητά μου, χωρίς να είναι απαραίτητο ένα ειδικό γραφείο. Θέλω τη Θεσσαλονίκη κέντρο καινοτομίας και εκπαίδευσης, τη βόρεια Ελλάδα κέντρο της μεταποίησης.

Για συναίνεση και παράδειγμα Κύπρου

Oταν ζητάγαμε συναίνεση ο ΣΥΡΙΖΑ έσκιζε τα μνημόνια και υποσχόταν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη. Χυδαίος ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, καβάλησαν το κύμα της οργής, αντί να επενδύσουν στο να πέσουν οι τόνοι και να διαμορφωθεί συναίνεση. Η Κύπρος δεν αύξησε ούτε έναν φόρο, αντιθέτως μείωσε δαπάνες. Αυτό είναι το μάθημα που παίρνουμε από την Κύπρο. Η Κύπρος κατάφερε να διαμορφώσει ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης για την έξοδο από την κρίση. Εδώ κάποιοι υπόσχονταν σκίσιμο μνημονίων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Καβάλησαν το κύμα της οργής

Για Αδωνι Γεωργιάδη

Ο κ. Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή, δεν εκφράζει ακραίες θέσεις, έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται. Μπορεί καμιά φορά να έχει πει και καμιά κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί αυτό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ακραίος ο λόγος του. Ενα μεγάλο κόμμα πρέπει να ανέχεται το διαφορετικό.

Για αγρότες και πρωτογενή τομέα

Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε ανταγωνιστικοί στον πρωτογενή τομέα εάν δεν μεγαλώσουμε, με εφαρμογή οικονομιών κλίμακας. Όχι με τη μορφή των παλιών συνεταιρισμών, αλλά με νέα σχήματα συνεργασίας που θα λειτουργούν με αμιγώς επιχειρηματικούς όρους κόστους – οφέλους. Έχουμε εκ των πραγμάτων έναν μικρό κλήρο, άρα είναι επιτακτικό να βρούμε τρόπους να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Δεν γίνεται να έχουμε, για παράδειγμα, στην Κρήτη τριψήφιο αριθμό ελαιοτριβείων. Δεν πρόκειται ποτέ έτσι να είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι αγρότες μας δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι, υπάρχουν πόροι για να εκπαιδευθούν και να έχουμε άλμα παραγωγικότητας.

Για ακατάσχετο λογαριασμό και επιχειρηματικότητα

Μπορούμε να έχουμε έναν μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό, για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και την καταβολή μισθοδοσίας, με μια παράλληλη επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Δεν είμαστε υπέρ κάθε είδους επιχειρηματικότητας. Κακή επιχειρηματικότητα είναι αυτή που βασίζεται σε προνομιακές σχέσεις με το κράτος, που βλάπτει το περιβάλλον.

Για Καμμένο και συνομιλίες με ισοβίτη

Εχουμε κατ ομολογία του ίδιου μια σειρά συνομιλιών με έναν άνθρωπο καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών. πρέπει να εξηγήσει ο κ. Καμμένος τους λόγους. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν σε κανονικές χώρες. Περιμένω απαντήσεις από τον κ. Καμμένο. Κάντε υπομονή σε λίγες μέρες θα ασχοληθούμε με την υπόθεση.

Για Δημόσιο

Ήμουνα πάρα πολύ προσεκτικός σε όσα είπα στην ομιλία μου. Εγώ δεν υποσχέθηκα ούτε υπόσχομαι σκίσιμο μνημονίων ούτε «επιθετική» διαπραγμάτευση. Οι εξαγγελίες για μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και του ΕΝΦΙΑ είναι κοστολογημένες με ισόποση μείωση δαπανών, άρα δημοσιονομικά ουδέτερες. Πράγματι το ελατήριο είναι συμπιεσμένο, όπως λέει και ο κ. Τσίπρας. Μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα – αναπτυξιακά, πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Δεν έχω πρόσθεση να κατακρεουργήσω κανένα Δημόσιο. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να γίνουν. Θέλω όμως να συμπιέσω το κόστος του Δημοσίου. Θέλω ένα κράτος που θα κάνει λιγότερα πράγματα, αλλά θα τα κάνει καλύτερα.

Για υπόθεση Τραγάκη

Οποιος ισχυρίζεται, εξαιρώ τους εν ενεργεία βουλευτές, δημόσια ότι έχει πάρει το χρίσμα θα έχει την ίδια τύχη που είχε ο γιος του κ. Τραγάκη. Καθένας έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει να είναι υποψήφιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να λέει ότι πήρε το χρίσμα. Δεν πιστεύω στα ηλικιακά όρια, αλλά θα υπάρξει ανανέωση. προσπαθώ να πείσω άξιους, νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική και τα ψηφοδέλτιά μας θα εκπλήξουν ευχάριστα.

Για ασφάλεια

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα Εξάρχεια. Οι συμπολίτες μας αισθάνονται ανασφαλείς. Η ασφάλεια αφορά τους λιγότερο προνομιούχους. Υπάρχουν περιοχές που έχουν γίνει γκέτο και είναι απροσπέλαστες. Εχουμε αρκετούς αστυνομικούς στην Ελλάδα, δεν ζητώ προσλήψεις, αλλά καλύτερη αξιοποίηση. Για μας η ασφάλεια είναι προτεραιότητα. Είναι στον πυρήνα των υπόχρεώσεων του κράτους προς τον πολίτη. Είμαστε απέναντι στη λογική του νόμου Παρασκευόπουλου, είμαστε υπέρ των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Θα τα κάνουμε, το ερώτημα είναι γιατί δεν τα κάνει η κυβέρνηση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση