HomeΚΡΗΤΗΣτ. Αρναουτάκης: “Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά την μνήμη των Ηρώων της Αντίστασης”

Στ. Αρναουτάκης: “Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά την μνήμη των Ηρώων της Αντίστασης”

Στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα διαχρονικά μηνύματα των αγωνιστών της Αντίστασης για Ενότητα, Αλληλεγγύη ,Ελευθερία, Δημοκρατία, πρόοδο, αναφέρθηκε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευρισκόμενος σήμερα στη Βιάννο στις εκδηλώσεις της Ιστορικής 74ης επετείου του Ολοκαυτώματος χωριών της τότε Επαρχίας Βιάννου -Ιεράπετρας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, Βουλευτών, φορέων και πλήθους κόσμου.

Ο κ Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης τιμά την μνήμη των αγωνιστών της Αντίστασης των 461 Ηρώων εκτελεσθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής επισημαίνοντας ότι, άφησαν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης τόνισε το αίτημα της Ένωσης θυμάτων, των φορέων, του λαού της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων ,θέμα που όπως είπε στηρίζει και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης στα ΜΜΕ για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα μετά τα Καλάβρυτα, είπε:

«Αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη των Ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Πατρίδα μας. Τα μηνύματα τους είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Δημοκρατία, πρόοδο, και αποτελούν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους. Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα γράφοντας τα Μαρτυρικά Χωριά της Βιάννου – Ιεράπετρας με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας

Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στο «Σελί» ψάλθηκε από τους Μητροπολίτες κ.κ. Ανδρέα και Κύριλλο, έγινε κατάθεση Στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ οι εκδηλώσεις της ιστορικής επετείου του Ολοκαυτώματος έγινα σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου, του Δήμου Βιάννου, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου.

Μετά την τελετή στο μνημείο Σελί, ακολούθησε η τελετή για την ανακήρυξη το Προέδρου της δημοκρατίας σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Βιάννου και σε επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου στο Δημοτικό κτήριο του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

«Αρωγός στην διεκδίκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων των συγγενών των θυμάτων ο δήμος Ηρακλείου»

Tη μνήμη των θυμάτων των χωριών Βιάννου και Ιεραπέτρας που εκτέλεσαν οι Γερμανοί τον Σεπτέμβριο του 1943 τίμησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στο Σελί Αμιρών, για την επέτειο 74 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, βουλευτών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και πολιτών.

Παρευρέθησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Καραντινός, Πέτρος Ινιωτάκης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμoύ Gian Andrea Garancini.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου:

«Από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου στην Βιάννο και στα χωριά της περιοχής, συνετελέσθη από τον Γερμανικό Στρατό Κατοχής ένα από ειδεχθέστερα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί, εκτός από τις δολοφονίες 461 κατοίκων που διέπραξαν, προκάλεσαν συνάμα ανυπολόγιστες καταστροφές στα οικήματα και στις περιουσίες της περιοχής. Οι πληγές από τις θηριωδίες αυτές χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να επουλωθούν. Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων. Η θυσία τους υπενθυμίζει διαρκώς τις αξίες του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης απέναντι στην Βία και την Βαρβαρότητα του Φασισμού. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο μέχρι τις μέρες μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου ήταν και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην διεκδίκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων των συγγενών των θυμάτων»

Διαφήμιση
Διαφήμιση