HomeHL-EconomyΚερέ: Να γίνουν άμεσα λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Κερέ: Να γίνουν άμεσα λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

«Η υπόθεση Γεωργίου θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και τη βελτίωση του κλίματος της αγοράς για την Ελλάδα, υπογράμμισε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup στο Τάλιν.

Ο Κερέ ανέφερε ότι η οροφή της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 5 δισ. ευρώ, και πως το συνολικό ποσό που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ΕLA είναι 33,9 δισ. ευρώ.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για τη μείωση – και ελπίζω για την εξάλειψη του ELA», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κερέ.

Όσον αφορά το επίπεδο των καταθέσεων στην Ελλάδα ο κ. Κερέ ανέφερε ότι μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να σημειώνεται μια μέτρια ανάκαμψη, ωστόσο τόνισε ότι το επίπεδο των καταθέσεων παραμένει περίπου κατά 35,3 δισ. ευρώ κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο στις αρχές του 2015. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τόνισε ο Μπ. Κερέ, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται.

Όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, ο Κερέ είπε ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να ολοκληρώσει εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2017.

Στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης τόνισε ότι πρέπει να γίνει «σημαντική και ορατή πρόοδος» για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν άμεσα λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Καταλήγοντας επεσήμανε την ανάγκη να «προστατευθεί η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ» και εξέφρασε την ανησυχία της ΕΚΤ για τη δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί κατά του πρώην επικεφαλής της Ανδρέα Γεωργίου. Ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή «θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων» και της ίδιας της Eurostat και πως αυτό είναι κάτι που εγείρει την ανησυχία της ΕΚΤ.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση