HomeΚΡΗΤΗΠροτάσεις Μιχελογιαννάκη για τη μελισσοκομία της Κρήτης

Προτάσεις Μιχελογιαννάκη για τη μελισσοκομία της Κρήτης

Με αφορμή το επικείμενο αναπτυξιακό συνέδριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, κατέθεσε τις προτάσεις του σχετικά με τη μελισσοκομία στην Κρήτη, τόσο στον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό, όσο και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τα αντίστοιχα κομματικά όργανα, ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου Κρήτης. Το κείμενο έχει ως εξής:

«Το μέλι και τα λοιπά προϊόντα της μελισσοκομίας (γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη και κερί) αποτελούν είναι παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης με τεράστια διατροφική και οικονομική αξία για το νησί. Η Κρήτη κατέχει την πρωτιά στον ελλαδικό χώρο όσον αφορά την μελισσοχωριτικότητα αλλά και την παραγωγή εξαιρετικού μελιού. Κατ’ επέκταση η μελισσοκομία αποτελεί μια επαγγελματική δραστηριότητα που συμβάλει όχι μόνο με σημαντικούς οικονομικούς πόρους αλλά και στην βιοποικιλότητα και την αειφόρο ανάπτυξη της Κρήτης. Δεν άλλωστε τυχαίο ότι με την έναρξη της οικονομικής κρίσης σημαντικός αριθμός νέων ανέργων στράφηκε στην μελισσοκομία ως αυτοτελή επαγγελματική δραστηριότητα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία σήμερα στην Κρήτη είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές διάθεσης, συνεπικουρούμενες από την ραγδαία αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα και άμεσος κίνδυνος για το κρητικό μέλι αποτελούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις αμφιβόλου ποιότητας φτηνών μελιών από τρίτες χώρες (όπως η Βουλγαρία και η Κίνα), τα οποία κατακλύζουν την εγχώρια αγορά αλλά και χώρους εστίασης και ξενοδοχεία εξοβελίζοντας το κρητικό μέλι. Σε πολλές περιπτώσεις βαπτιζόμενα ως κρητικά μέλια.

Προτάσεις οι οποίες μπορούν να διαφυλάξουν και να διασφαλίσουν το μέλλον της κρητικής μελισσοκομίας είναι οι κάτωθι:

Η ταυτοποίηση του κρητικού μελιού ως προς την βοτανολογική και γεωγραφικής του προέλευση και η στήριξη της πολιτείας για αίτηση Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε κρητικό μέλι. Δημιουργία «BRAND NAME» κρητικού μελιού.

Μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας nosema cerana που απειλεί την μέλισσα με εξάλειψη, με τεράστιες συνέπειες για όλο το οικοσύστημα της Κρήτης (αφού αποτελεί φυσικό επικονιαστή των καλλιεργούμενων και δασικών φυτών) και έμπρακτη στήριξη από την πολιτεία συμπεριλαμβάνοντας τις ζημιές από την συγκεκριμένη ασθένεια στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι μελισσοκόμοι που πλήττονται.

Να προστατευτεί η μελισσοκομική χλωρίδα καθώς και να διαφυλαχτεί το δικαίωμα πρόσβασης του μελισσοκόμου στα δάση και τους μελισσότοπους. Να προστατευτούν τα δάση και οι θυμαρότοποι από την υπερβόσκηση και τις πυρκαγιές. Να χαρακτηριστούν περιοχές ως μελισσοκομικές ζώνες.

Αυστηρότεροι έλεγχοι στην αγορά, οι επιχειρήσεις που τυποποιούν μέλια να αναγράφουν στις συσκευασίες τον τόπο προέλευσης του μελιού και τον παραγωγό.

Η μελισσοκομία να ενταχθεί στα προγράμματα ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργηθεί μητρώο επαγγελματιών μελισσοκόμων Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση