HomeΚΟΣΜΟΣΑκιντζί: Καμία εξέλιξη στο Κυπριακό μέχρι τις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία

Ακιντζί: Καμία εξέλιξη στο Κυπριακό μέχρι τις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία

Ομιλία σε συνέδριο οικονομικών παραγόντων στην Κωνσταντινούπολη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως η τουρκική πλευρά δεν θα εγκαταλείψει την επικεντρωμένη πολιτική της για λύση του κυπριακού, αλλά δεν έχει και πρόθεση να μπει ξανά σε μια διαδικασία ανοιχτού τέλους, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να περιμένει κανείς κάποια εξέλιξη, ενώ η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται στο «νότο» (Κυπριακή Δημοκρατία).

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως υπό το φως του αποτελέσματος των εκλογών πρέπει να γίνει ξανά αξιολόγηση. Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, την άλλη βδομάδα στη Νέα Υόρκη αναμένει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα τους ρωτήσει ποιες είναι οι σκέψεις τους για το Κυπριακό. «Η σκέψη μας» είπε «είναι καθαρή. Θα την μοιραστούμε μαζί του».

Μιλώντας για το Κυπριακό σε συνέδριο οικονομικών παραγόντων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τουρκκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι λόγω της «απροθυμίας» της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και της μη προετοιμασίας της ελληνοκυπριακής κοινότητας για λύση που θα βασίζεται στο διαμοιρασμό της εξουσίας και της διοίκησης εμποδίστηκε η επίτευξη συμφωνίας. Επανέλαβε τη θέση ότι είναι σημαντική η εκλογική διαδικασία από την άποψη ότι θα διαφανεί τί ακριβώς πραγματικά θέλουν οι Ελληνοκύπριοι.

«Σε μια ομοσπονδιακή λύση» είπε ο Μ. Ακιντζί «θα συνεχίσουν να βλέπουν ως μια μεγάλη υποχώρηση το διαμοιρασμό της εξουσίας με ισότητα ή θα το αποδεχθούν; Πραγματικά πιστεύουν στο στόχο μιας Κύπρου στην οποία θα υπάρχει ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία ή το βλέπουν αυτό ως ένα προσωρινό στάδιο; Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα τα οποία μας προκαλούν σημαντικές ανησυχίες»..

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν έχει αρθεί η ανάγκη για λύση στην Κύπρο και πως όσο συνεχίζεται το πρόβλημα συνεχίζεται και η ανάγκη για λύση. Ανέφερε ότι για 50 χρόνια γίνονται προσπάθειες για επίλυσης του Κυπριακού και μέσα σε αυτή την περίοδο χάθηκαν ευκαιρίες και αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του 2004 και «μια άλλη σημαντική ευκαιρία στο Κραν Μοντανά».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση