HomeCity GuideΈκθεση του εικαστικού Θανάση Λάλα στον Άγιο Νικόλαο

Έκθεση του εικαστικού Θανάση Λάλα στον Άγιο Νικόλαο

«ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΟΥ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Πολιτιστικός – Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου συνδιοργανώνει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου την εικαστική έκθεση “Who is Lalas?”. Στο μουσείο της μνήμης μου».

Τα Εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο Παρασκευή στις 8 το βράδυ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.

Η εικαστική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου συγκροτεί μια πολύπλευρη εικόνα από το πολυσχιδές έργο του εικαστικού δημιουργού.

Σελίδες από το «Σημειωματάριο» της μνήμης του Θανάση Λάλα! Σημειώσεις που έγιναν έργα και αντικείμενα που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος του μέλλοντος! Μια σειρά από προσχέδια μιάς μελλοντικής «ανασκαφής», με αφορμή την συγκεκριμένη έκθεση.

Σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα «WHO IS LALAS?»

Παρουσιάζεται το υλικό από τα NOTEBOOKS του εικαστικού καλλιτέχνη και δημιουργού: σκέψεις, σχέδια, ζωγραφιές, φωτογραφίες, επεμβάσεις στον χώρο, παρεμβάσεις σε καθημερινά αντικείμενα χρήσης. Ένας κόσμος που προσεγγίζει την παρουσία του δημιουργού Θανάση Λάλα τα τελευταία σαράντα χρόνια στα δημόσια δρώμενα της χώρας, αλλά και εκτός της χώρας.

Ένα εσωτερικό ταξίδι που η αφήγησή του αποκτά ενδιαφέρον για τον θεατή, μια μυθιστορία με υλικά τις λέξεις, τα χρώματα, τις εικόνες, τα αντικείμενα.

Η απόπειρα δημιουργίας ενός κόσμου που ερεθίζει και αφυπνίζει τις αισθήσεις, ένας κήπος «αφορμών» που βάζει σε κίνηση την κοινωνική αταραξία σε μια εποχή που όλοι γύρω, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, εύχονται: «Κάτι να γίνει», «Ας δούμε κάτι να κινείται»! Ένα δρώμενο που δίνει μια σημασία σε δώδεκα λευκούς τοίχους!

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 09.00-15.00 (Τρ-Κυ) & 18.30-21.30 (Τε-Σα-Κυ) / Είσοδος: Ελεύθερη

Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Υπήρξε Διευθυντής και Αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ελληνικής εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», δημιούργησε τα ένθετα «Το Άλλο Βήμα», «Βήμα Donna» και «ΒΗΜΑgazino» καθώς και το best seller περιοδικό για νέους «FREE» καθώς και το free press περιοδικό «FAQ». Τώρα διευθύνει το περιοδικό Portrait Documentaries. Το 2003 του απονεμηθεί το Βραβείο Δημοσιογραφίας «Αλέκος Λιδωρίκης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιβραβεύοντας το ήθος, την συμβολή του καθώς και την καινοτομία που εισήγαγε στο δημοσιογραφικό επιτήδευμα.

Ξεκίνησε σχεδιάζοντας τετράδια καθημερινών σκέψεων και συναντήσεων, καλλιτεχνικά ημερολόγια και την ίδια περίοδο, ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε τραπεζομάντιλα εστιατορίων και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης (χαρτιά, σεντόνια, ρούχα, τηλεοράσεις, παπούτσια, σερβίτσια, τραπέζια, πόρτες, τοίχους, καρέκλες… παντού) δημιουργώντας το δικό του μοναδικό εικαστικό κόσμο, τον κόσμο του Θανάση Λάλα. Αυτός ήταν και ο τίτλος της τελευταίας του έκθεσης στην οποία παρουσιάστηκαν 130 έργα του, ζωγραφικής και γλυπτά.

Για το Θανάση Λάλα η αξιοποίηση των σκουπιδιών είναι “η απόδειξη του πολιτισμού μιας χώρας, του κόσμου μας.” “Όσα λιγότερα σκουπίδια παράγουμε τόσο μεγαλύτερη δόση πολιτισμού απολαμβάνουμε… Τα πάντα γύρω μας είναι μια ευκαιρία, ένα νέο ξεκίνημα για να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο. Όλα αρχίζουν με το σημάδι του καθενός μας. Αυτό το σημάδι είναι η υπογραφή μας… Ένα ξεχωριστό σημάδι το οποίο προσπαθεί να απεικονίσει την αγωνία, το πνεύμα, το αίσθημα που ζει μέσα μας… Αυτή είναι μια δουλεία της τέχνης σήμερα. Η τέχνη μεταμορφώνει το τίποτα σε κάτι, τον χρόνο σε αιωνιότητα, και τον άνθρωπό επι γης σε ένα πουλί με φτερά στους ουρανούς… Η τέχνη έχει να κάνει με ικανότητες και αδεξιότητα που κρύβουν την βαθιά μας επιθυμία να απαντήσουμε στο φαινόμενο της ζωής και του θανάτου… Η τέχνη είναι ένας καθημερινός απαραίτητος περίπατος, χωρίς συγκεκριμένο λόγο, στους κάμπους του λευκού, στην χώρα του τίποτα. Η τέχνη είναι το ένστικτό της επιβίωσης, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, του ελαττώματος του ανθρώπου που είναι η δημιουργία…

Διαφήμιση
Διαφήμιση