HomeHL-HealthΟι θεσμοί «ξεσκονίζουν» το υπ. Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ

Οι θεσμοί «ξεσκονίζουν» το υπ. Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ

Στο Χίλτον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το φθινοπωρινό ραντεβού εκπροσώπων θεσμών και υπουργείου Υγείας θα γίνει σήμερα στο ξενοδοχείο Χίλτον, με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγειας (ΠΦΥ), το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας και τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ να αποτελούν τα βασικά -και «ανοιχτά»- ζητήματα της συνάντησης. Την ελληνική πλευρά αναμένεται να εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης και ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Υγειας, Σταματης Βαρδαρος.

Η πορεία της υλοποίησης της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω της δημιουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος από τους εκπροσώπους των θεσμών, δεδομένου ότι αφενός μεν το σχετικό χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας των ΤΟΜΥ έχει «ξεχειλώσει» δραματικά, αφετέρου η ανταπόκριση των επαγγελματιών υγείας στη σχετική προκήρυξη για τη στελέχωση των μονάδων ήταν αναιμική.

Τα οχι ιδιαίτερα θετικά στοιχεια για τις ΤΟΜΥ -σημειωτέον η ηγεσία του υπουργείου Υγειας διαβεβαίωνε πως θα λειτουργήσουν 65 έως τον περαςμενο Ιούνιο και συνολικά 239 ως το τέλος του έτους, αλλα ακόμη δεν εχει λειτουργήσει καμία ΤΟΜΥ- θα παραθέσει ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Υγειας.

Επίσης, θα κληθεί να ενημερώσει για το ισχνό αποτέλεσμα της προκήρυξης για τους επαγγελματίες υγείας που θα στελεχώσουν τις νέες μονάδες -στοιχεία για τα οποία η Αριστοτέλους δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση παρότι η προθεσμία για την προκήρυξη έληξε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ιατρικούς συλλόγους, το ενδιαφέρον για τις ΤΟΜΥ των γιατρών ήταν πολύ χαμηλό, με εξαίρεση το ενδιαφέρον για το πεδίο της παιδιατρικής όπου έγιναν αρκετές αιτήσεις κυρίως από γυναίκες γιατρούς.

Στη συνάντηση τους, θεσμοί και στελέχη του υπουργείου Υγείας θα συζητήσουν ένα άλλο θέμα-«αγκάθι» της πολιτικής υγείας της Αριστοτέλους, τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας, την πλήρη σύσταση του οποίου αξιώνουν οι Θεσμοί. Η ηγεσία του υπουργείου, κατά την προσφιλή της τακτική, επιχείρησε να κερδίσει χρόνο με τη σύσταση μιας μεταβατικής επιτροπής μέχρι τη σύσταση του Εθνικού Κέντρου τον Ιούλιο του 2018. Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις για τη μεταβατική επιτροπή, αυτή δεν έχει ακόμη λειτουργήσει!

Τέλος, στη σημερινή ατζέντα των Ελλήνων και των ξένων αξιωματούχων στο Χίλτον θα βρεθεί και η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και η ομαλοποίηση των πληρωμών, στο θέμα των δαπανών, όπως επίσης και η πορεία της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και το ύψος του νοσοκομειακού claw back, όπως επίσης και το σύνολο του claw back και του rebate για όλους τους παρόχους του Οργανισμού.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση