HomeHL-9Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών: “Το πρώτο κουδούνι χτύπησε…”

Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών: “Το πρώτο κουδούνι χτύπησε…”

Καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το δικό του καλωσόρισμα εκφράζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επισημαίνοντας τα προβλήματα που ταλανίζουν τα σχολεία της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει :

“Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά! Μια νέα χρονιά ξεκινάει, με προβλήματα πολλά για τα σχολεία του Ηρακλείου. Υπάρχοντα και νέα.

➢Δεκάδες ακατάλληλα και γερασμένα σχολικά κτίρια, με ανύπαρκτες υποδομές, εργαστήρια, εξοπλισμό πληροφορικής, χώρους άθλησης και πολιτισμού.

➢Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε ισόγεια κτιρίων – νοικιασμένα – πρώην καταστήματα. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των συλλόγων δεν προχώρησε ο αντισεισμικός έλεγχος και η θωράκιση των κτιρίων.

➢Τα χρήματα για τις σχολικές επιτροπές ελάχιστα και πάλι θα μας καλούν να βάζουμε το χέρι στη τσέπη για να μπαλώνουμε τρύπες.

➢Τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές πάρα πολλά και η ανησυχία μας για χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες έντονη και υπαρκτή.

➢Πολυπληθή τμήματα που δυσκολεύουν τη διδασκαλία

➢Οι νέοι μαθητές του Λυκείου ξεκινούν χωρίς να ξέρουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα φοιτήσουν Και άλλα που χρειάζονται σελίδες να τα γράψουμε, αλλά ο καθένας μας τα ζει και τα ξέρει από πρώτο χέρι. Κοντά σε αυτά το καλοκαίρι προστέθηκαν και άλλα, από μια κυβέρνηση που στο νού της έχει τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΣΕΒ, παρά τη μόρφωση των παιδιών μας.

Είναι προοδευτική αλλαγή άραγε όσα μπαίνουν σε εφαρμογή με το Π.Δ. 79 ; Τμήματα με 25 παιδιά, ελάχιστος αριθμός νηπίων 14 για να υπάρχει τάξη νηπιαγωγείου αντί για 7 μέχρι τώρα (κίνδυνος δηλαδή να κλείσουν νηπιαγωγεία). Το ολοήμερο νηπιαγωγείο γίνεται προεραιτικό. Στα Δημοτικά περικόπτονται ώρες με συνέπεια την υποβάθμιση της γνώσης που λαμβάνουν οι μαθητές. Αυτό έρχεται σε συνέχεια του τρόπου διδασκαλίας των τελευταίων χρόνων (διαθεματικότητα – βιβλία αναχρονιστικά), του οποίου τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά για τη μόρφωση των μαθητών του Δημοτικού.

Το ολοήμερο από την έλλειψη δασκάλων- ειδικοτήτων καταντάει parking παιδιών μέχρι να μπορέσουν να τα πάρουν οι γονείς. Το πιο εξωφρενικό νέο είναι ο τρόπος διαχείρισης των μαθητών που πλεονάζουν. Αν υπάρχουν παιδιά περισσότερα από τα 25, που είναι το όριο ενός τμήματος, δεν θα δημιουργείται αυτόματα άλλο τμήμα, αλλά θα είναι στην ευθύνη τριμελούς επιτροπής και του διευθυντή εκπαίδευσης, να στέλνουν μαθητές σε γειτονικά σχολεία με κενές θέσεις σε τμήματα! Δεν θα υπάρχουν τμήματα ένταξης σε κάθε σχολείο αλλά ανά ομάδα γειτονικών σχολείων. Άλλη ταχύτητα και επίπεδο για το καθένα.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο Λύκειο δείχνουν ότι η κυβέρνηση οδεύει σε ένα σκληρό σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Το Λύκειο χάνει κάθε μορφωτικό χαρακτήρα και γίνεται ένα συμπληρωματικό φροντιστήριο, η παραπαιδεία φουντώνει.

Σε αυτή τη κατάσταση δεν αρκεί πια να τα λέμε και να τα επαναλαμβάνουμε. Απαιτείται να πάρουμε θέση! Να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας και μαζί με τους εκπαιδευτικούς μας και τα παιδιά μας να παλέψουμε για την παιδεία που τους αξίζει! Να κάνουμε τους συλλόγους γονέων δυνατούς, με μεγαλύτερη συμμετοχή. Να τους δώσουμε τον χαρακτήρα που χρειάζεται η εποχή. Να είναι όργανα των γονιών που διεκδικούν καλύτερη παιδεία για τους μαθητές και όχι συμπληρωματικοί εργολάβοι για τις εργασίες που δεν κάνουν οι Δήμοι και η κυβέρνηση. Καλούμε τους συλλόγους γονέων, τον κάθε γονιό, να αγωνιστούμε ενωμένα και δυναμικά για :

•Αποκλειστικά ΕΝΙΑΙΟ 12ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, με δίχρονη υποχρεωτική ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.

•ΑΥΞΗΣΗ τώρα ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ κονδυλίων ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

•Μαζικούς διορισμούς μόνιμου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

•Σχολικά κτίρια ΣΥΓΧΡΟΝΑ, ΑΣΦΑΛΗ, ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΘΛΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΣΙΤΙΣΗ.

•15 μαθητές ανά τάξη για νήπια, α’ και β’ δημοτικού, 20 μαθητές για τις άλλες τάξεις.

•ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΔΩΡΕΑΝ σχολική μεταφορά ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

•Αθλοπαιδιές και πολιτισμός στο σχολείο ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

•Ένα δωρεάν γεύμα στο σχολείο.

•ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ βιβλία.

•Σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα που δεν παραμορφώνουν το μυαλό και την ψυχή των παιδιών μας”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση