HomeHL-EconomyΕπί ποδός το οικονομικό επιτελείο λίγο πριν από το Eurogroup

Επί ποδός το οικονομικό επιτελείο λίγο πριν από το Eurogroup

Συνεδρίαση στο Ταλίν την Παρασκευή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρεις ημέρες πριν από το Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου, η κυβέρνηση ανοίγει σιγά – σιγά τα χαρτιά της.

Μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να δώσει το στίγμα ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να τελειώσει γρήγορα και χωρίς εκπλήξεις η τρίτη αξιολόγηση, το αργότερο ως το πρώτο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Καθοριστική για την προετοιμασία της τρίτης αξιολόγησης θα είναι η επίσκεψη του Γερούν Ντέισελμπλουμ στην Αθήνα και η συνάντηση του με τον κ. Τσακαλώτο στις 25 Σεπτεμβρίου, την επομένη των γερμανικών εκλογών.
Στην συνάντηση η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των καθυστερήσεων και των απρόοπτων αιτημάτων που παρατηρήθηκε στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις αν και δεν αναμένεται να θέσει ζήτημα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα καθώς υπάρχει στο τραπέζι το θέμα του χρέους.

Γενικότερα η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη με την προσπάθεια εμβάθυνσης της οικονομικής ενοποίησης όπως την προωθεί ο Πρόεδρος Μακρόν ευνοεί την ελληνική προσπάθεια για να φτάσει η χώρα στο τέλος των μνημονίων.

Σύμμαχο σ΄αυτή την προσπάθεια έχει τον Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος τοποθετήθηκε δημόσια στο θέμα της αξιοποίησης των υπόλοιπων δανειακών κεφαλαίων που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί 39 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο του 2015, πρόσθεσε ότι κατά τη δική του εκτίμηση «η χώρα δεν θα χρειαστεί το υπόλοιπο του ποσού το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 46 δισ. ευρώ».

Γεγονός είναι ότι για την αξιοποίηση μέρους ή και του συνόλου αυτών των 46 δισ. ευρώ θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

– Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτούν για την αξιοποίηση μέρους αυτών των κεφαλαίων προκειμένου να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός ασφαλείας (buffer) 10-12 δισ. ευρώ εν όψει της λήξης του τρίτου μνημονίου και της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας απευθείας από τις αγορές.

-Ομως το ΔΝΤ αναμένεται να θέσει το θέμα της περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών με το ποσό των 10 δισ. ευρώ φοβούμενο ότι η διαδικασία του ξεκαθαρίσματος των κόκκινων δανείων θα δημιουργήσει νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στελέχη της οποίας υποστηρίζουν ότι το να τίθενται τέτοια ζητήματα ενισχύουν την αβεβαιότητα και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, στοιχείο εξαιρετικά αρνητικό για την προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη.

Η ελληνική πλευρά θέλει να γίνει ένας απολογισμός της κρίσης, επισημαίνοντας ότι πλέον ο ρόλος του ΔΝΤ είναι «αντιπαραγωγικός» ενώ για πρώτη φορά θέτει και ζήτημα ευθυνών της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία φαίνεται ότι ειδικά στην ελληνική υπόθεση δεν μπορεί να επιτρέπει στον Πόουλ Τόμσεν να έρχεται πάντοτε με την ίδια ατζέντα και να κρατά την ίδια «εμμονική» στάση, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Βέβαια οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι κατά την τρίτη αξιολόγηση το ΔΝτ θα είναι πιό ευέλικτο.

Ο στόχος παραμένει στο πρώτο Eurogroup αυτό του Δεκεμβρίου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση κι έτσι η κυβέρνηση να έχει «καθαρό διάδρομο» μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση