HomeHL-EconomyΚαθυστερεί η απόφαση για τις 120 δόσεις για οφειλές σε εφορία και ταμεία

Καθυστερεί η απόφαση για τις 120 δόσεις για οφειλές σε εφορία και ταμεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρώτα θα κλείσει η εκκρεμότητα για την αυτοματοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών από 20.000 έως 50.000 ευρώ εντός εξωδικαστικού μηχανισμού και μετά θα οριστικοποιηθεί η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εκτός εξωδικαστικού.

Αυτό επισημαίνουν στο enikonomia.gr παράγοντες με γνώση του θέματος, καθώς υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων.

H κυβέρνηση επεδίωκε μια γενναιόδωρη ρύθμιση για πάνω από 400.000 οφειλέτες που δεν πληρούσαν προϋποθέσεις για να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ειδικότερα για οφειλές από 20.000 και πάνω μετά την αυτόματη διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων προς τη κοινωνική ασφάλιση ήθελαν να δώσουν τη δυνατότητα ώστε να διαγραφεί και μέρος της κύριας οφειλής, στο ύψος που αυτή θα καταστήσει βιώσιμη την επιχείρηση.

Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατη η σύνταξη της προβλεπόμενης μελέτης βιωσιμότητας για τους αυτοαπασχολούμενους καθώς πρόκειται κατά κύριο λόγο για φυσικά πρόσωπα και δεν μπορούν να παρουσιάσουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη βιωσιμότητά τους.

Επίσης για να μειωθεί η οφειλή πρέπει να μειωθεί και ο χρόνος ασφάλισης, καθώς η οφειλή αντιστοιχεί σε ασφαλιστικό χρόνο και οι δανειστές υποστηρίζουν ότι αυτός θα πρέπει να μειωθεί αντίστοιχα.

Enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση