HomeΕΛΛΑΔΑΕπίθεση Νίκου Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για το προσφυγικό

Επίθεση Νίκου Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για το προσφυγικό

“Δύο χρόνια μετά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, αναζητούμε συνολικό σχέδιο”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίθεση για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για το προσφυγικό, δύο χρόνια μετά από το ξεκίνημα της κρίσης, εξαπέλυσε από το Στρασβούργο ο υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο περιθώριο της συζήτησης που γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση της Ευρώπης (State of the Union Address), ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζει την ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Δύο χρόνια από την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, αναζητούμε συνολικό σχέδιο. Συμφωνίες όπως αυτές που έχουμε κάνει με την Τουρκία φαίνεται πως δεν λειτουργούν και είναι αδύνατον να εφαρμοστούν με χώρες όπως η Λιβύη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 5.800 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί της Λέσβου. Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου, να απορρίψει την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας είναι ένα μήνυμα υπέρ της αλληλεγγύης», τονίζει ο ευρωβουλευτής.

Παραθέτοντας στοιχεία για τις νέες πιέσεις που δέχεται η χώρα, επισημαίνει ότι μόλις 19.000 πρόσφυγες από τους 63.000 έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλο κράτος – μέλος ενώ η κατάσταση μπορεί να γίνει εφιαλτική καθώς ξεκίνησαν οι επιστροφές προς τη χώρα μας, βάσει του Κανονισμού Δουβλίνου.

Ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι το εξής: «Η άτυπη συμφωνία του Έλληνα υπουργού με τον Γερμανό ομόλογό του, που περιορίζει τις οικογενειακές επανενώσεις προσφύγων στις 70 κάθε μήνα, αυξάνοντας το μαρτύριο για 2.700 πρόσφυγες, είναι νόμιμη -όπως μου απαντήσατε σε πρόσφατη γραπτή ερώτησή μου- είναι, όμως, ηθική;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση