HomeHL-WorldΓια διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος κατηγορείται ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος κατηγορείται ο πρόεδρος της Βραζιλίας

«Το παρελθόν παραποιείται με ψευδείς μαρτυρίες» είπε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο στόχαστρο έρευνας ομοσπονδιακών εισαγγελέων για διαφθορά βρέθηκε ξανά από χθες ο συντηρητικός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ.

Ο Τέμερ υποστήριξε ότι είναι θύμα «ψευδών καταθέσεων» μετά τη δημοσίευση μιας αστυνομικής έκθεσης με βάση την οποία συμμετείχε σε μια «εγκληματική οργάνωση» που είχε συσταθεί στους κόλπους του κόμματός του.

«Έχουμε φθάσει σε τέτοιο σημείο που ορισμένοι προσπαθούν να καταδικάσουν ανθρώπους χωρίς καν να τους ακούσουν, χωρίς να επαληθεύσουν αν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις», υποστήριξε σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, ένδειξη του πόσο μεγάλη είναι πλέον η ένταση ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και τη δικαιοσύνη.

«Το παρελθόν παραποιείται με ψευδείς μαρτυρίες. Κακοποιοί κατασκευάζουν δικές τους εκδοχές της πραγματικότητας (…) για να εξασφαλίσουν ατιμωρησία», πρόσθεσε ο Τέμερ, σε βάρος του οποίου ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή χθες να αρχίσει νέα εισαγγελική έρευνα για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έρευνα βασίζεται σε μια ηχογραφημένη συνομιλία που παρέδωσε στη δικαιοσύνη ένας πρώην συνεργάτης του προέδρου Τέμερ, ο Χοντρίγκου Ρόσα Λούρες. Στη συνομιλία θίγεται η χρήση της επιρροής του Τέμερ για τον επηρεασμό, υπό κατάρτιση, νομοθεσίας για τα λιμάνια, με αντάλλαγμα τη δωροδοκία της εταιρείας Rodrimar.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Estado de São Paulo η έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας έδειξε ότι ο Τέμερ έλαβε τουλάχιστον 8,5 εκατομμύρια ευρώ χάρη σε αυτή και παρόμοιες μεσολαβήσεις.

Στην ανακοίνωση της προεδρίας ο Τέμερ επέμεινε ότι «ουδέποτε πήρε μέρος» σε μια «δομή» όπως αυτή που περιγράφεται στην έκθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση