Έχουν χαρακτηριστεί ως οι “άνθρωποι – βαλίτσες” και κάθε ένας από αυτούς κουβαλά μια προσωπική ιστορία. Ο λόγος για τους αναπληρωτές, τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας που εδώ και χρόνια εργάζονται εποχιακά για να καλύψουν τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που με μια βαλίτσα στο χέρι, μετακινούνται από τη μια πόλη της χώρας στην άλλη, ανεξάρτητα από πού κατάγονται, που ζούσαν πριν, αν έχουν παιδιά, για να καλύψουν την ανεπίτρεπτη αδυναμία της πολιτείας να παράσχει στα παιδιά το συνταγματικό τους δικαίωμα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Φέτος στα πολλά προβλήματα των αναπληρωτών προστέθηκε και εκείνο της κατοικίας. Οι αναπληρωτές κατέφθασαν και στην Κρήτη με την πρώτη φάση των προσλήψεων και αναμένονται κι άλλοι γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αδυνατούν να βρουν μια αξιοπρεπή στέγη το ενοίκιο της οποίας να αντιστοιχεί στις οικονομικές τους δυνατότητες.

Ο λόγος είναι ότι είχαν προηγηθεί οι νέοι φοιτητές που επίσης αναζητούσαν απεγνωσμένα σπίτι και ο δραματικός περιορισμός των διαθέσιμων κατοικιών, αφού η τάση της διάθεσης καταλυμάτων σε τουρίστες μέσω διαδικτύου κάνει θραύση και σε τοπικό επίπεδο.

Όσο η τουριστική περίοδος συνεχίζεται είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει διαθεσιμότητα οικιών σε λογικές τιμές για τους εκπαιδευτικούς.

Με το θέμα ασχολήθηκε η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου που απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση να βρουν αξιοπρεπείς τρόπους αντιμετώπισης.

Σύσκεψη στο Στέκι των καθηγητών

Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι στο Ρέθυμνο, τα τελευταία κυρίως χρόνια, το ζήτημα της εύρεσης κατοικίας έχει μετατραπεί σε σύγχρονο σισύφειο άγος. «Αποτελεί πια ένα πιεστικό πρόβλημα στο οποίο πολιτεία και δήμος πρέπει να παρέμβουν».

Σύμφωνα με τους καθηγητές, μόνιμους αλλά και αναπληρωτές: «Η ραγδαία αύξηση της χρήσης διαδικτυακών τουριστικών πλατφορμών, μέσω των οποίων αποφεύγεται η απόδοση ΦΠΑ, αυξάνει την κερδοφορία των ιδιοκτητών και κατ’ επέκταση αυξάνεται το κόστος ενοικίασης των λίγων εναπομεινάντων κατοικιών με αποτέλεσμα την αδυναμία εύρεσης σπιτιών προς ενοικίαση με αξιοπρεπείς όρους». Καταγγέλλουν παράλληλα, ότι δεν λείπουν και οι παράλογες απαιτήσεις μέρους των ιδιοκτητών όπως ενοικιάσεις για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, με αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ και έτσι έχει διαμορφωθεί μία ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, φοιτητές και όχι μόνο.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει επισημανθεί τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως η κατάσταση να έχει αλλάξει για τους εκπαιδευτικούς γεγονός που επισήμανε ο Ανδρέας Ταξάκης διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας τα προβλήματα οικογενειών εκπαιδευτικών, ακόμα και μητέρων που καλούνται να πάρουν τα παιδιά τους και να ψάχνουν για σπίτι την ίδια ώρα που τα παιδιά τους πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο τους. «Υπάρχουν ανθρώπινα δράματα που μας συγκλονίζουν όλους και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Πρέπει όμως το πρόβλημα να λυθεί και η πλέον οριστική λύση είναι αυτή των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών».

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ρωτά πώς μπορεί άραγε να επιβιώσει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός με μισθό 700 – 800 ευρώ όταν για μία γκαρσονιέρα το κόστος ενοικίασης μπορεί να φτάσει έως και τα 400 ευρώ την ίδια ώρα που υπάρχουν και περιπτώσεις εκπαιδευτικών με οικογένεια που αναπόφευκτα αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια.

Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου διοργανώνεται στις 5:00 το απόγευμα, στο Στέκι των Καθηγητών ευρεία συνάντηση με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών αλλά και φοιτητών προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για την έναρξη δράσεων ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να διαβιούν αξιοπρεπώς και χωρίς να “αιμορραγούν” οικονομικά όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν στην Κρήτη.

cretapost.gr, protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση