HomeHL-9Καιρός στην Κρήτη: Αυξημένη υγρασία με πτώση θερμοκρασίας

Καιρός στην Κρήτη: Αυξημένη υγρασία με πτώση θερμοκρασίας

Πρόβλεψη από τον Μιχάλη Καρακατσάνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες αλλά και αυξημένη σχετική υγρασία θα κυλήσουν οι πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μιχάλη Καρακατσάνη αρκετά ζεστή θα είναι και η σημερινή ημέρα με τους ανέμους να γυρίζουν σε ασθενείς Δυτικούς ενώ από αύριο σταδιακά θα στρέφονται σε Βορειοδυτικούς μέτριας έντασης ρίχνοντας παράλληλα λίγο την θερμοκρασία. Αυτό το σκηνικό δεν πρόκειται να αλλάξει και τις επόμενες ημέρες καθώς θα συνεχιστεί η ηλιοφάνεια με Βορειοδυτικούς ανέμους ασθενείς έως μέτριους 3-5 μποφόρ και θερμοκρασία που θα κυμαίνεται ως μέγιστη τιμή μεταξύ των 27-30 βαθμών στα αστικά κέντρα.

Το καλοκαίρι του 2017 ήταν πολύ θερμό

Το καλοκαίρι του 2017 ήταν θερμότερο του κανονικού για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μιχάλη Καρακατσάνη καθώς σημειώθηκαν ισχυροί και παρατεταμένοι καύσωνες.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασιακή τιμή ρεκόρ όλων των εποχών για την Κρήτη, που σημειώθηκε την 1η Ιουλίου στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου όπου και καταγράφηκε (απο τον Μετεωρολογικό Σταθμό του Αστεροσκοπείου) η θερμοκρασία των 46βαθμών (υπό σκιά, για την ακρίβεια 45,9)! Την κατάσταση μετρίασαν η επικράτηση των μελτεμιών (Ιούλιο- Αύγουστος) που έφτασαν σε ένταση και τα 8 μποφόρ», επεσήμανε ο κ. Καρακατσάνης ενώ παράλληλα τόνισε πως προβληματίζει η μεταβολή του μικροκλίματος της περιοχής εξαιτίας των πυρκαγιών αλλά και τους υδάτινους πόρους.

«Θα πρέπει να μας προβληματίσει – εκτός των καταστροφικών φετινών πυρκαγιών που επηρεάζουν και μεταβάλλουν το μικροκλίμα μιάς περιοχής, και – η διατήρηση των υδάτινων πόρων κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο όπου αυξάνεται η ζήτησή του (λόγο τουρισμού, αυξημένης αγροτικής παραγωγής κλπ), θέμα που στο μέλλον θα είναι υψίστης σημασίας. Βέβαια σημαντικότατο ρόλο παίζουν οι βροχοπτώσεις της περιόδου Οκτωβρίου-Απριλίου (υδρολογική περίοδος)», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Καρακατσάνης.

Σχόλιο για τον κυκλώνα Ίρμα

Τέλος ο γνωστός μετεωρολόγος έκανε ένα σχόλιο για την μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με αφορμή τον καταστροφικό κυκλώνα Ίρμα και κατά πόσο οι τροπικοί κυκλώνες επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

«Κάθε αλλαγή στην ατμόσφαιρα αναπτύσσεται σε ένα θερμό περιβάλλον (χωρίς, προς θεού, αυτό να σημαίνει πως κάθε ακραίο φυσικό φαινόμενο του Πλανήτη μας οφείλεται στην υπερθέρμανσή του).

Είναι ξεκάθαρη η δήλωση των ειδικών επιστημόνων που στελεχώνουν την Διακυβερνητική Ομάδα του Ο.Η.Ε για την Κλιματική Αλλαγή, όπου σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών τους η Κλιματική Αλλαγή είναι πολύ πιθανό να επηρεάζει τόσο την συχνότητα όσο και την ένταση των τροπικών κυκλώνων και τους οποίους στο μέλλον θα τους συναντάμε δυστυχώς με όλο και πιο ισχυρή ένταση και όλο και πιο καταστροφική διάθεση.

Για του λόγου το αληθές  ο Τροπικός Κυκλώνας Ίρμα  είναι ο πρώτος Τροπικός Κυκλώνας κατηγορίας 5 που πλήττει την Κούβα απο το 1920», ανέφερε σχετικά ο κ. Καρακατσάνης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση