HomeHL-HealthΙΣΑ: Tο υπουργείο Υγείας θέλει υγειονομικό στρατό με… ψίχουλα, προχειρότητα και ιδεοληψία

ΙΣΑ: Tο υπουργείο Υγείας θέλει υγειονομικό στρατό με… ψίχουλα, προχειρότητα και ιδεοληψία

Η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους έληξε την περασμένη Παρασκευή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βατερλό αποδεικνύεται για το υπουργείο Υγείας η στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ), διαπιστώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), με αφορμή το αναιμικό ενδιαφέρον των γιατρών για την κάλυψη των 1.195 θέσεων ιατρών (956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και 239 θέσεις παιδιάτρων) που πρέπει να στελεχώσουν τις 239 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα

Η προθεσμία – σημειωτέον μετά από παράταση- για τους ενδιαφερόμενους έληξε την περασμένη Παρασκευή και αφορούσε συνολικά 2.868 θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας που θα αποτελέσουν τον κορμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ, δόθηκαν 98 βεβαιώσεις μελών (είναι προαπαιτούμενο για την αίτηση των υποψηφίων) για την κάλυψη 195 θέσεων στις ΤοΜΥ, στην Αθήνα. Οι αιτήσεις των γενικών ιατρών είναι 29, των παθολόγων 30 ενώ οι υπόλοιπες 39 αφορούν παιδιάτρους. Η εικόνα, κατά τον ΙΣΑ, είναι χειρότερη στην περιφέρεια, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων είναι πολύ λιγότερες από τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί. Στην Πάτρα, για παράδειγμα, όπου έχουν προκηρυχθεί 40 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και 10 θέσεις παιδιάτρων, έχουν υποβληθεί συνολικά 23 αιτήσεις.

«Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρεί να επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Παρά την παράταση που δόθηκε και την αγωνιώδη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας που υπουργείου Υγείας που χρησιμοποίησε υποσχέσεις και απειλές ,οι θέσεις παραμένουν ακάλυπτες» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Ο ΙΣΑ είχε εκτιμήσει το ισχνό ενδιαφέρον για τη στελέχωση των ΤοΜΥ, και όπως εξηγεί ήταν αναμενόμενο καθώς «προβλέπεται για τους ιατρούς μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση, χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους. Καθώς μάλιστα η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί είναι προσωρινή μέσω ΕΣΠΑ, όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι Μονάδες να καταρρεύσουν. Το νέο σύστημα θα προσελκύσει αναγκαστικά μόνο όσους επαγγελματίες αναζητούν μια πρόχειρη και προσωρινή λύση πριν κάνουν το επόμενο βήμα τους».

«Το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να δημιουργήσει έναν υγειονομικό στρατό με… ψίχουλα, προχειρότητα και ιδεοληψία. Αντιμετωπίζει τους γιατρούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας ενώ προβλέπει για τους πολίτες φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει με σεβασμό τον Έλληνα επιστήμονα που αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Ο ιατρικός κόσμος θα προτιμήσει να πάρει το δρόμο της ξενιτιάς παρά να εργαστεί σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την επαγγελματική επιβίωση και την αξιοπρέπειά του» δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση