HomeHL-GreeceΠέντε Έλληνες ανάμεσα στους κορυφαίους νέους ερευνητές που επιχορηγούνται από την ΕΕ

Πέντε Έλληνες ανάμεσα στους κορυφαίους νέους ερευνητές που επιχορηγούνται από την ΕΕ

Τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 6/9 ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) παρέχει Επιχορηγήσεις Εκκίνησης σε 406 κορυφαίους ερευνητές που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το συνολικό ποσό, ύψους 605 εκατ. ευρώ και έως 1,5 εκατ. ευρώ ανά επιχορήγηση, θα τους δώσει τη δυνατότητα να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν ρηξικέλευθες ιδέες.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και πέντε Έλληνες, οι: Κωνσταντίνος Δημητριάδης (MAX-PLANCK-GESELLSCHAFT ZUR FORDERUNG DER WISSENSCHAFTEN EV), Ιωάννης Στεφάνου (ECOLE NATIONALE DES PONTS ET CHAUSSEES), Γεώργιος Σωτηρίου (KAROLINSKA INSTITUTET), Ελένη Διαμαντή (CENTRE NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE CNRS) και Παναγιώτης Μερκούρης (RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN).

Ο κ. Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, δήλωσε: «Τα εξαιρετικά ταλέντα χρειάζονται τις σωστές συνθήκες στον κατάλληλο χρόνο για να ευδοκιμήσουν. Η ΕΕ παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του ερευνητή μέσω των Επιχορηγήσεων Εκκίνησης του ΕΣΕ. Γι’ αυτό και η εν λόγω χρηματοδότηση είναι τόσο ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης ως επιστημονικού κόμβου: κρατάει και προσελκύει νέα ταλέντα.»

Ο πρόεδρος του ΕΣΕ, καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, πρόσθεσε: «Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τις Επιχορηγήσεις Εκκίνησης 2017 προσήλκυσε περισσότερες γυναίκες από ποτέ. Πολλώ δε μάλλον που οι τέσσερις από τους δέκα νικητές είναι γυναίκες – πράγμα που επίσης αποτελεί ρεκόρ από καταβολής ΕΣΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον της επιστήμης στην Ευρώπη – πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ταλέντα.»

Οι έρευνες των νέων δικαιούχων χορηγίας από το ΕΣΕ θα καλύψουν ευρύ φάσμα τομέων: από την υγεία σχετικά με τις χρόνιες μολύνσεις ή το άσθμα, έως τη διαχείριση καταστροφών, την ασφάλεια δικτύου και την κλιματική αλλαγή. Οι επιχορηγήσεις παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζοντας 2020».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση