HomeΚΡΗΤΗΗ Λαϊκή Συσπείρωση για το Πολιτιστικό Κέντρο

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το Πολιτιστικό Κέντρο

“Όλες οι δημοτικές αρχές φέρουν ευθύνη – Το έργο από ωφέλιμο έγινε βραχνάς”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις τους σχετικά με την πορεία του ζητήματος που αφορά στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ.
Πιο συγκεκριμένα υπογραμμίζουν:

“Το καλοκαίρι αυτό ήταν πλούσιο σε εξελίξεις και δεδομένα σε σχέση με το ΠΣΚΗ που ωστόσο δεν φέρνουν κάτι καινούργιο ή κάτι που θα μπορούσε να βάλει το ΠΣΚΗ σε νέα τροχιά υλοποίησης προς όφελος του Ηρακλειώτικου λαού (απομάκρυνση τεχνικού διευθυντή ΔΕΠΤΑΗ, πιθανή «έκπτωση» εργολάβου Β΄ φάσης, κλπ). Η σημερινή δημοτική αρχή ακολουθεί τα βήματα της προηγούμενης στον αποπροσανατολισμό και την συζήτηση γύρω από δευτερεύοντα ζητήματα, που σκοπό έχουν από τη μια τη συγκάλυψη αυτού του μεγάλου σκανδάλου και από την άλλη την «ηρωική έξοδο» πρωταγωνιστών, παλαιών και νέων, από ένα καράβι που βουλιάζει.

Όλο το καλοκαίρι, η δημοτική αρχή προσπαθεί να σώσει την κατάσταση, τόσο όσον αφορά την προβληματική Α΄ φάση του έργου όσο και τη Β΄ που φαίνεται ότι έχει τελματώσει, με τον εργολάβο να ετοιμάζεται να διεκδικήσει τζάμπα χρήμα από το Δήμο μέσα από δικαστικούς αγώνες.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή επιδίδεται σε έναν «αγώνα» για να πετάξει από πάνω της κάθε ευθύνη και να βγει και δικαιωμένη από πάνω (!) και η τωρινή για να μη φορτωθεί τις ευθύνες των άλλων και το σταμάτημα του έργου. Άδικα κοπιάζουν και οι δύο. Ακόμη κι αν πετύχουν, σε τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατεύθυνση την οποία ακολουθούν διαχρονικά όλες οι δημοτικές αρχές.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος αλλά και όλων των προηγούμενων χρόνων, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και τις αποκαλύψεις που διαχρονικά κάνουν οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στον Ηρακλειώτικο λαό σχετικά με το ΠΣΚΗ. Επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι όλες οι δημοτικές αρχές φέρουν ακέραιη την ευθύνη για το γεγονός ότι το ΠΣΚΗ από έργο αναγκαίο και ωφέλιμο, έχει γίνει βραχνάς, έχει τελματώσει, οι εργολάβοι θησαυρίζουν και ο ηρακλειώτικος λαός πληρώνει τα σπασμένα.

Κι αυτό γιατί αφήνουν ανέγγιχτο το πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας. Το έργο με ευθύνη των δημοτικών αρχών, έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο και τη διαχείρισή του από τη ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε., όπου αλωνίζουν οι εργολάβοι με στόχο πάντα το κέρδος τους, ενώ συνεχώς μπαίνουν εμπόδια στην επίβλεψη του από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το αποτέλεσμα ως τώρα ήταν πληθώρα προβλημάτων που αποκαλύψαμε και διαπιστώθηκαν από τα επίσημα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (ΣΕΔΕ κτλ) με πολλά πορίσματα που ήδη βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελέων. Επιπρόσθετα, και ενώ η Β’ φάση έχει κολλήσει, είναι βέβαιο ότι με την πολιτική λογική των μέχρι σήμερα δημοτικών αρχών, αν και όποτε ολοκληρωθεί το ΠΣΚΗ, η λειτουργία του θα ανατεθεί στους ιδιώτες και άρα πάλι ο λαός θα πληρώνει (αν μπορεί) για να απολαμβάνει την όποια λειτουργία του.

Αυτό το σκοπό άλλωστε εξυπηρετούν οι «δημοτικές» ΑΕ. Να αφαιρούν αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο, να γίνονται ο δούρειος ίππος για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, να οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δομών και τελικά τη λειτουργία του δήμου σαν επιχείρηση προς όφελος του κεφαλαίου.

Σε όλα αυτά δεν έχει εκφράσει διαφωνία καμία δημοτική παράταξη διαχρονικά πλην των παρατάξεων του ΚΚΕ («Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών» παλιότερα και «Λαϊκή Συσπείρωση» σήμερα).

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν μετέχει στη ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ με εκπρόσωπο όπως και σε καμία Α.Ε. του δήμου. Επομένως δεν μπορούμε να μετέχουμε και στα όργανα που συγκροτούνται από αυτές τις Α.Ε., όπως είναι η Επιτροπή Παραλαβής της Α΄ φάσης του ΠΣΚΗ (σημειώνουμε ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΣΚΗ στην οποία συμμετέχουμε από την αρχή ύπαρξης της, είναι επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι της ΔΕΠΤΑΗ).

Ως προς την πορεία εκτέλεσης του έργου, οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στο Δήμο Ηρακλείου διαχρονικά έκαναν προτάσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατασκευή και ολοκλήρωση του ΠΣΚΗ, με όρους που να συμφέρουν τον λαό κι όχι τους εργολάβους όπως :

• να φύγει το ΠΣΚΗ από τη διαχείριση της ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε.

• να περάσει η επίβλεψη του έργου στην -επαρκώς στελεχωμένη- Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Ηρακλείου και στον πλήρη έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι και ο κύριος του έργου.

• να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της κατασκευής και λειτουργίας του καθώς και της αποπληρωμής του δανείου, του οποίου η εκταμίευση πρέπει να σταματήσει. Ούτε ένα ευρώ τόκο ή κεφάλαιο να μην επιβαρυνθούν οι δημότες!

• να λειτουργήσει με προσωπικό που θα εργάζεται με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δωρεάν ή συμβολικό εισιτήριο για τους Ηρακλειώτες ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα πολιτιστικά δρώμενα που θα λαμβάνουν χώρα σε αυτό και να είναι πραγματικά το σπίτι της τέχνης και του πολιτισμού, όπου θα βρίσκει έκφραση η ερασιτεχνική και λαϊκή δημιουργία.
ΚΑΛΟΥΜΕ την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να επαγρυπνούν. Να μην δεχτούν να πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα οι ίδιοι. Να μην αφήσουν καμιά δημοτική αρχή (σημερινή και προηγούμενες) να τους φορτώσει με νέα χρέη και δάνεια κοντά σε αυτά που τους χρεώνουν οι κυβερνήσεις (σημερινή και προηγούμενες) προκειμένου να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα και οι παρατρεχάμενοι τους.

Τους καλούμε να συστρατευτούν με τους κομμουνιστές στους φορείς του μαζικού κινήματος, να παλέψουν για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των οικογενειών τους, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ παντού”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση