HomeHL-9Πρώτο κουδούνι … χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

Πρώτο κουδούνι … χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

“Η ομηρία των αναπληρωτών πρέπει να λήξει” λένε οι εκπαιδευτικοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα σχολεία τους επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας και στο στο Ηράκλειο, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο φετινός αγιασμός θα βρει τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία του νομού χωρίς ιδιαίτερες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αφού οι περισσότερες κενές θέσεις εκπαιδευτικών καλύφθηκαν με τις προσλήψεις της λεγόμενης Α΄φάσης των αναπληρωτών.

Μετά από εφτά χρόνια” λέει στο cretapost ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δ. Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης “είναι η πρώτη φορά που τα σχολεία, ακόμη και εκείνα της ειδικής αγωγής, θα κάνουν αγιασμό με τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς παρόντες. Μετά την ολοκλήρωση της Α΄φάσης των αναπληρωτών έχουν προσληφθεί και οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων, γεγονός που σημαίνει ότι πολλά σχολεία του νομού θα ξεκινήσουν με πλήρες πρόγραμμα ήδη από την πρώτη εβδομάδα”.

Έτσι, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει σχολείο που δεν θα παραμείνει κλειστό λόγω ελλείψεων δασκάλων και νηπιαγωγών.

Ενδεχομένως” διευκρινίζει ακόμη ο κ. Μακράκης “να υπάρξουν κάποια μεμονωμένα κενά σε ολοήμερα τμήματα, αν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25, οπότε και θα πρέπει να δημιουργηθούν δύο τμήματα αντί για ένα”.

Και τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη!

Το εντυπωσιακό φέτος είναι ότι στις θέσεις τους βρίσκονται ήδη πολλοί εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, γυμναστές, ξένων γλωσσών, θεατρολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, πληροφορικής, ενώ κανονικά φαίνεται πως θα λειτουργήσουν και όλα τα Ειδικά Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον νομό. Επίσης, όπως βεβαιώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου “Δ. Θεοτοκόπουλος” θα λειτουργήσουν ήδη από τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς τα Τμήματα Ένταξης και τα Τμήματα Υποδοχής για τους αλλοδαπούς μαθητές, το πρόγραμμα της “Παράλληλης Στήριξης” για μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, οι οποίες όμως δεν θεωρούνται δραματικές. Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μακράκη, τα όποια κενά έχουν απομείνει θα καλυφθούν από τη Β΄ φάση των αναπληρωτών που αναμένεται γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ολοήμερο και στα μικρά σχολεία

Φέτος επίσης για πρώτη χρονιά, τα ολιγοθέσια σχολεία της υπαίθρου θα μπορούν να λειτουργήσουν και ως ολοήμερα μέχρι τις 4 το απόγευμα. Όσο για το ωράριο, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος όλοι οι μαθητές των Νηπιαγωγείων θα τελειώνουν τα μαθήματά τους στη μία και οι μαθητές των Δημοτικών στη 1:15.

Οι άνθρωποι – βαλίτσες

Μπορεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκινά φέτος η σχολική χρονιά να είναι ικανοποιητικές, ωστόσο για τους εκπαιδευτικούς παραμένει μείζον και άλυτο πρόβλημα το ζήτημα των αναπληρωτών, των … ανθρώπων – βαλίτσες, που αναγκάζονται να μετακινούνται κάθε χρόνο από πόλη σε πόλη και από περιοχή σε περιοχή ανά την επικράτεια προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις της εκπαίδευσης, για την ύπαρξη των οποίων ευθύνεται η ίδια η πολιτεία.

Για μας” λέει ο κ. Μακράκης “το πρόβλημα των αναπληρωτών είναι τεράστιο. Συνδικαλιστικά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον διορισμό τους. Είναι εκπαιδευτικοί έμπειροι που περιφέρονται αναγκαστικά σε όλη την Ελλάδα, αλλάζοντας πόλη, σπίτι, ζωή, κάθε χρόνο, περιμένοντας τις συνθήκες για έναν διορισμό που δεν έρχεται. Η σταθερότητα σε μια σχολική μονάδα είναι θεμελιώδης για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση