HomeHL-WorldSpiegel: Η ΕΕ ανησυχεί για την πολιτική του Τραμπ -Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

Spiegel: Η ΕΕ ανησυχεί για την πολιτική του Τραμπ -Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

Για τα μέτρα προστατευτισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει μέτρα προστατευτισμού μπορεί να απειλήσουν την παγκόσμια οικονομία, εκτιμά η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της ΕΕ.

Εγγραφο το οποίο επικαλείται το Spiegel αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της εν λόγω επιτροπής για την οικονομική πολιτική του Αμερικανού προέδρου. «Τα αποτελέσματα μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα», αναφέρει το εσωτερικό έγγραφο της επιτροπής στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτό, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για τις δημόσιες δαπάνες, καθώς επειδή «το δημόσιο χρέος είναι ήδη σε έναν δρόμο να καταστεί μη βιώσιμο», στην πολιτική του ρεπουμπλικάνου ελλοχεύουν «βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία».

Κατά το κείμενο, οι τράπεζες και γενικότερα οι δανειστές το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να αποφεύγουν τις ΗΠΑ. «Η μείωση των διεθνών επενδύσεων είναι μια πιθανή τρωτότητα», σημειώνει το έγγραφο αυτό αναφερόμενο στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, τα σχέδια του Τραμπ για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, οι οποίες θα μειώνουν το βάρος για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, θα «επιτείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ, δεν θα τις αμβλύνει».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε από το Reuters για το δημοσίευμα του Spiegel. Εκπρόσωπος της εσθονικής προεδρίας δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερος για κάποιο έγγραφο που να αναφέρεται ειδικά στον Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters

Διαφήμιση
Διαφήμιση