HomeΚΟΣΜΟΣ«Ο Πιστόριους ήξερε τι έκανε», λέει ειδικός που εξέτασε τις σφαίρες της δολοφονίας

«Ο Πιστόριους ήξερε τι έκανε», λέει ειδικός που εξέτασε τις σφαίρες της δολοφονίας

Νέο ντοκιμαντέρ του Discovery για την δολοφονία της Ρίβα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι σφαίρες του όπλου με το οποίο ο Όσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε την την 29χρονη σύντροφό του, Ρίβα Στίνκαμπ, τον Φεβρουάριο του 2013, παρουσιάζονται σε νέο ντοκιμαντέρ για την πολύκροτη δολοφονία.

Ήταν οι σφαίρες που περισυνελέγησαν από τον τόπο του εγκλήματος και που η βαλλιστική εξέταση έφερε στο φως κρίσιμα στοιχεία που διαμόρφωσαν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε εκ προθέσεως.

Τέσσερα χρόνια μετά το φόνο της Ρίβα, ο εμπειρογνώμονας Κρις Μανγκένα, ισχυρίζεται ότι ο Πιστόριους «ήξερε τι έκανε» όταν άνοιξε πυρ κατά του 29χρονου μοντέλου, που είχε πάει στο σπίτι του για να του κάνει έκπληξη του Αγίου Βαλεντίνου.

Μιλώντας σε νέο ντοκιμαντέρ του Discovery, για την υπόθεση ο εμπειρογνώμονας δήλωσε στην κάμερα για το πώς οι σφαίρες ήταν ένα βασικό στοιχείο της ενοχής του Πιστόριους.

Ο Πιστοριους ισχυρίστηκε ότι πέρασε την Ρίβα για διαρρήκτη, όταν πυροβόλησε τέσσερις φορές την πόρτα της τουαλέτας του υπνοδωματίου του.

Στη δίκη του αρνήθηκε ότι τη σκότωσε μετά από καυγά, τονίζοντας ότι προσπαθούσε να την προστατέυσει.

Στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτονται περισσότερες από 600 φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον τόπο του εγκλήματος και σύμφωνα με τους συντελεστές του ο Μανγκένα μπόρεσε να δώσει και την ακριβή στάση του παραολυμπιονίκη όταν πυροβόλησε.

«Ήξερε τι έκανε. Η Ρίβα στεκόταν πίσω από την πόρτα, δεν ήταν σε καθιστή θέση. Αυτό σημαίνει ότι έτρεξε στην τουαλέτα και κλείδωσε, περίμενε, πίσω από την πόρτα, μέσα στην τουαλέτα. Ο πρώτος πυροβολισμός τη βρήκε στον μηρό και μετά από αυτόν τον πυροβολισμό έπεσε στο έδαφος. Πιθανώς ούρλιαξε και έπεσε.

Ο Μανγκένα χρησιμοποίησε ειδικά γραφικά για να δείξει την τροχιά που διέγραψαν οι σφαίρες, δείχνοντας την όρθια στάση της Ρίβα, όταν η πρώτη σφαίρα προσγειώθηκε στον μηρό της.

Στην συνέχεια περιέγραψε τον τρόπο που ίσως έπεσε σε καθιστή θέση, πάνω σε ένα έπιπλο με περιοδικά -τοποθεσία που γνώριζε ο Πιστόριους- κάτι που τον έκανε να αλλάξει κατεύθυνση πυροβολώντας άλλες τρεις φορές, συμπεριλαμβανομένου και του μοιραίου τραύματος στο κεφάλι

«Πυροβόλησε κατευθείαν προς το έπιπλο. Αυτό μου δείχνει ότι γνώριζε τι έκανε» σημείωσε.

Στη δίκη του ο Όσκαρ Πιστόριους αρνήθηκε ότι ήξερε πως η Ρίβα βρισκόταν πίσω από την πόρτα, συχνά ξεσπώντας σε κλάματα, όταν ακούγονταν λεπτομέρειες των τραυμάτων της.

Ο παραολυμπιονίκης καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για τον φόνο της Ρίβα. Πρωτόδικα κρίθηκε ένοχος για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» της νεαρής κοπέλας τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Τον Αύγουστο του 2016 ο Πιστόριους μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο μετά από τραύματα που προκάλεσε στους καρπούς του με συγκρατούμενό του να λέει τότε ότι είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση