HomeHL-WorldΑντιδράσεις στη Ν.Κορέα για τη μεταφορά του αντιπυραυλικού THAAD

Αντιδράσεις στη Ν.Κορέα για τη μεταφορά του αντιπυραυλικού THAAD

Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν την Πέμπτη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε ένα χωριό της Νότιας Κορέας, καθώς μεταφέρθηκαν τμήματα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα εξετάζουν τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της απειλής ασφάλειας από την Βόρεια Κορέα. Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις, προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει πετρελαϊκό εμπάργκο στη Βόρεια Κορέα, να απαγορεύσει τις εξαγωγές βορειοκορεατικών υφαντουργικών προϊόντων στο εξωτερικό, όπως επίσης και την απασχόληση εργατικού δυναμικού από την Βόρεια Κορέα σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ, επιδιώκουν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό, αλλά και την εφαρμογή ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε βάρος του. Τα παραπάνω προβλέπονται σε σχέδιο απόφασης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, για το οποίο, έλαβε γνώση το Reuters.

Η άσκηση πίεσης από την Ουάσινγκτον για την επιβολή νέων μέτρων, κλιμακώθηκε μετά την πραγματοποίηση της 6ης πυρηνικής δομικής από την Βόρεια Κορέα, την Κυριακή. Το μέγεθος της δραστικής έντασης που είχε η δοκιμή αυτή, σε συνδυασμό με μία σειρά δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων που έχει πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα, δηλώνουν ότι η Πιονγιάνγκ πλησιάζει στην επίτευξη του κεντρικού στόχου της, για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου που θα μπορούσε να πλήξει την γεωγραφική περιφέρεια των ΗΠΑ.

Μετά την αναβάθμιση της απειλής από τον Βορρά κατά της εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας, η Σεούλ προχώρησε νωρίτερα την Πέμπτη στην εγκατάσταση άλλων τεσσάρων εκτοξευτών του συστήματος THAAD, στα νότια της χώρας. Δύο ακόμη εκτοξευτήρες είχαν αναπτυχθεί προηγούμενα στο πλαίσιο της αρχικής προσπάθειας για την οργάνωση αντιπυραυλικής άμυνας περιοχής.

Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, όταν περίπου 8.000 αστυνομικοί διαπέρασαν το μπλόκο που είχαν στήσει περίπου 300 χωρικοί, αλλά και μέλη ομάδων πολιτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση του THAAD, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών.

Η απόφαση για την ανάπτυξη του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει προκαλέσει την σοβαρή αντίδραση της Κίνας, με αφορμή το ισχυρό ραντάρ που ενισχύει την δυνατότητα επιτήρησης της περιοχής που καλύπτει. Το Πεκίνο ανησυχεί ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θα έχουν εικόνα σε άμεσο χρόνο για τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεών του, στο εσωτερικό της Κίνας. Παράλληλα, η Κίνα υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη και επιχειρησιακή αξιοποίηση του THAAD διαταράσσει την υφιστάμενη περιφερειακή ισορροπία αμυντικής ασφάλειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από την Κίνα που είναι ο στενότερος διπλωματικός υποστηρικτής κι εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, να πράξει περισσότερα προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η σοβαρή απειλή ασφάλειας που έχει διαμορφωθεί για την Κορεατική Χερσόνησο. Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι έχει ετοιμάσει ένα προεδρικό διάταγμα, προκειμένου να υπογραφεί από τον Τραμπ επιβάλλοντας κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα έχει εμπορικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα. Το προεδρικό αυτό διάταγμα, θα υπογραφεί στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιβάλλει επιπρόσθετες κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα για την συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της.
tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση