HomeHL-9Μ. Σάλλας στην εκδήλωση του ΙΕΚ ΑΚΜΗ: “Έχω πίστη στις δυνατότητες της Κρήτης”

Μ. Σάλλας στην εκδήλωση του ΙΕΚ ΑΚΜΗ: “Έχω πίστη στις δυνατότητες της Κρήτης”

Εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου για τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Κρήτη και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειά της ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κ. Κωνσταντίνου Ροδόπουλου και κεντρικό ομιλητή τον κ. Μιχάλη Σάλλα.

iek-akmh-sallas5

Στο χαιρετισμό του ο Περιφεριάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε τα στοιχεία εκείνα που διαμορφώνουν συνθήκες προσέλκυσης επενδύσεων στο νησί, αφού η οικονομία της Κρήτης κυρίως λόγω του Τουρισμού αλλά και των μεγάλων έργων που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται διαθέτει ισχυρές προοπτικές.

iek-akmh-sallas3

Ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κ. Kωνσταντίνος Ροδόπουλος χαρακτήρισε την Κρήτη ως έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο νησί στον χώρο της κατάρτισης φιλοδοξώντας να παίξει ένα ρόλο συμπληρωματικό αλλά εξαιρετικά χρήσιμο στην ήδη εξαιρετικά υψηλή επιμόρφωση των νέων Κρητών.

iek-akmh-sallas-6

Ο κ. Ροδόπουλος εν συνεχεία αναφέρθηκε και στον Έλληνα τραπεζίτη και Κρητικό Μιχάλη Σάλλα σημειώνοντας πως οι προτάσεις και οι ιδέες του διαθέτουν το στοιχείο της καινοτομίας και αποτελούν συχνά οδηγό για καινοτόμα εγχειρήματα.

Για μία καινούρια πλατφόρμα που θα συνθέσει διαφορετικές πολιτικές, εγχώριες και Ευρωπαϊκές με σκοπό να παράξει τελικώς ένα μοντέλο ανάπτυξης, δημιουργίας πλούτου και θέσεων απασχόλησης μίλησε ο κ. Μιχάλης Σάλλας.

Εξειδικεύοντας, αναφέρθηκε στην οικονομική μακροημέρευση της Κρήτης, η οποία διαθέτει πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μεγάλες δυνατότητες που την καθιστούν πρωτοπόρο σε πολλούς τομείς: αγροτική οικονομία, τουρισμό, επιστήμες κλπ.

Ο κ. Σάλλας τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα μεγάλα έργα που συνιστούν υποδομές και θα απογειώσουν τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Κρήτης όπως, το αεροδρόμιο Καστελίου και ο Βόρειος Άξονας.

Ιδιαίτερη όμως αναφορά πραγματοποίησε ο γνωστός τραπεζίτης στο ενεργειακό περιβάλλον του νησιού που μπορεί υπό προϋποθέσεις να μεταβάλλει το οικονομικό τοπίο, όχι μόνον για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη τη χώρα . Υπενθυμίζεται πως σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο διαγωνισμός για την έρευνα και την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στην θαλάσσια περιοχή Νότια και Δυτικά της Κρήτης.

Κατέληξε σημειώνοντας πως ο ίδιος με πλήρη συνείδηση αποφάσισε να επενδύσει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και ως στρατηγικός επενδυτής εξέφρασε την εκτίμηση πως η συγκεκριμένη Τράπεζα, ενισχυμένη κεφαλαιακά και διοικητικά δημιουργεί σημαντική καινοτόμο υποδομή ενώ ως η Τράπεζα των Κρητικών θα εξελίξει τις μεγάλες δυνατότητες εξυπηρέτησης των πελατών της.

iek-akmh7

Τους καλεσμένους της εκδήλωσης – επιχειρηματίες πανεπιστημιακούς, πολιτικούς και παράγοντες του τόπου καλωσόρισε ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. της Παγκρήτιας κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.

Μ. Σάλλας: “Εχέγγυο οικονομικής ανάπτυξης ο δυναμισμός της Κρήτης”

Ειδικότερα, ο κ. Μιχάλης Σάλλας υπογράμμισε στην ομιλία του, την ανάγκη ενός σχεδίου ανάπτυξης, δημιουργίας πλούτου και θέσεων απασχόλησης για τη χώρα στο πλαίσιο μιας δυναμικής συζήτησης που θα ενσωματώνει τη γνώση και τις ανάγκες της νέας εποχής.

«Οι συζητήσεις δεν φθάνει να περιορίζονται στους δείκτες ή σε κάποια ιδιωτικοποίηση» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια και υποστήριξη πάνω σε σχεδιασμένες πολιτικές π.χ. για τον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση τροφίμων, την εξαγωγική πολιτική, την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών Τουρισμού, των υποδομών, την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς χρήματος, την σύζευξη παιδείας και παραγωγής κλπ.

iek-akmh8

Η δημιουργία ενός νέου σχεδιασμού εξόδου από την κρίση θα πρέπει να έχει ως άμεσο στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης σε ότι αφορά το μέλλον της χώρας και ασφαλώς της οικονομικής της προοπτικής. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, την συμπαράσταση και την στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου, τόνισε ο κ. Σάλλας.

«Φανταστείτε μια οικονομική και κοινωνική πλατφόρμα με ανοιχτά όλα τα μεγάλα θέματα: Ανταγωνισμό και Ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, Δημοσιονομική Πολιτική και Διοίκηση, Τραπεζικό Ισοζύγιο και Κόκκινα Δάνεια, κλπ. Όλα απαιτούν αντιμετώπιση και μακρόπνοο σχεδιασμό. Απαιτούν επεξεργασία, συμφωνία και τελικώς διατύπωση προτάσεων» είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη αξιοποίησης ανθρώπων με την κατάλληλη τεχνογνωσία , ειδικούς αλλά και επαγγελματικές οργανώσεις, που μπορούν να δώσουν ουσιαστικές και ευέλικτες λύσεις στα προβλήματα.

Πιστεύω στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της Κρήτης δήλωσε ο κ. Μιχάλης Σάλλας, τονίζοντας ότι η επένδυση στη Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα αποτελεί το απότοκο μιας συνολικής εκτίμησης για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα.

Στην ομιλία του υπογράμμισε το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα και στην Κρήτη.

Στ. Αρναουτάκης: “Η Κρήτη έχει προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει”

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Παρουσία αρχών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης ,φορέων, επιχειρηματιών και πολιτών ο Περιφερειάρχης ,αφού ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη του ομίλου ΑΚΜΗ κ. Ροδόπουλο για την πρόσκληση αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα της Κρήτης με έμφαση τον ΒΟΑΚ, επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες-δράσεις αλλά και διεκδικήσεις της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους δημάρχους και τους φορείς του νησιού.

sallas-rodopoulos-arnaoutakhs

«Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κρήτης είναι συμφωνημένες από όλους μας. Μέσα από ένα κοινό και αρραγές διεκδικητικό πλαίσιο τους επόμενους μήνες θα προκύψουν σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στη βάση της πρότασης που η Περιφέρεια Κρήτης κατέθεσε αλλά και σχετικά με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Αρναουτάκης, και πρόσθεσε: «τα τελευταία χρόνια δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη των κλάδων με σημαντικό δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι κλάδοι αυτοί το επόμενο διάστημα θα παραμείνουν στο επίκεντρο της δική μας περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής, θα τους αναδείξουμε ως μηχανές ανάπτυξης, βάσει της συμμετοχής τους στο παραγόμενο προϊόν της Κρήτης. Το αναπτυξιακό σχέδιο για την Κρήτη στηρίζεται και θα συνεχίσει να στηρίζεται στον τουρισμό, που αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης στον κλάδο αυτό με τους περισσότερους από 4 εκ. τουρίστες σε ετήσια βάση συνεπάγονται τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών από όλους μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση του κλάδου. Για τον πρωτογενή τομέα τα πλεονεκτήματα ποιότητας του κλάδου παρέχουν τη δυνατότητα για υψηλότερη ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και αποκατάσταση των εισαγωγών. Για τον κλάδο της μεταποίησης προωθούμε τη συνεργασία μεταποιητικών επιχειρήσεων και ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς όφελος και των δύο μερών, προωθώντας τόσο την έρευνα όσο και την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στους κ.κ. Σάλλα και Ροδόπουλο, είπε:

«Η παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Εκπροσωπείτε δύο από τους δυναμικότερους κλάδους των οικονομιών και των κοινωνιών του δυτικού κόσμου. Η εκπαίδευση, η έρευνα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των παιδιών μας. Η Κρήτη διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει και στους δύο αυτούς δυναμικούς κλάδους, γεγονός που εγγυάται και η δική σας παρουσία στο χώρο που δραστηριοποιείστε».

Διαφήμιση
Διαφήμιση