HomeΕΛΛΑΔΑΘέμα Γεωργίου ανοίγει ξανά ο Κοντονής: Δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για τη δόση

Θέμα Γεωργίου ανοίγει ξανά ο Κοντονής: Δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για τη δόση

Αν και οι Βρυξέλλες επιμένουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται ότι ανοίγει εκ νέου η κυβέρνηση αν και ήταν αυτή που τον Ιούνιο αποδέχθηκε ότι θα πρέπει να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στο ερώτημα αν ζητήθηκε από την Κομισιόν στην ελληνική πλευρά να παρέμβει ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν υπάρχει θέμα με τα στοιχεία της περιόδου εκείνης και επομένως κακώς διώκεται ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, τόνισε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι και δεν είναι προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση. Δεν μπορεί να είναι γιατί κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να επιβάλει σε ένα άλλο κράτος, είτε μία ομάδα κρατών ή κράτος ξεχωριστά σε ένα άλλο κράτος, να παρεμβαίνει η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία, στη Δικαιοσύνη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real, υποστήριξε ότι δεν έχει γίνει αποδέκτης καμίας πίεσης προσθέτοντας ότι «θέμα παρέμβασης στις ενέργειες της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία διερευνά μία συγκεκριμένη περίοδο και τις δράσεις συγκεκριμένων πολιτών, δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο Σταύρος Κοντονής κατέληξε για το θέμα «από τη στιγμή που μία υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη δεν μπορούν να τρέχουν παράλληλα άλλα πράγματα. Η Δικαιοσύνη κυρίαρχα θα αποφασίσει για το αν υπάρχουν ευθύνες ή όχι στη συμπεριφορά και στις ενέργειες ενός πολίτη».

Τι έχει προηγηθεί

Ήταν, όμως, η ίδια η κυβέρνηση που στο κείμενο του συμπληρωματικού Μνημονίου δεχόταν και υπέγραψε το κείμενο στο οποίο αναφερόταν ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί υλικά και ηθικά ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως έγραφε το ΠΡΩΤΟ Θέμα στις 16 Ιουλίου η ιστορία δεν τελείωνε εκεί καθώς, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, παράγοντες των θεσμών και του Eurogroup επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει και μια δήλωση από την πλευρά της κυβέρνησης με την οποία θα αποκαθίσταται ο κ. Γεωργίου για την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων που παρήχθησαν όσο ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Αύγουστος 2010 – Αύγουστος 2015).

Τρεις ημέρες μετά το δημοσίευμα αυτό και ένα μήνα μετά την αποδοχή της καταβολής αποζημίωσης του κ. Γεωργίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου, άσκησε αναίρεση στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον Ανδρέα Γεωργίου, σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Όμως μια ημέρα μετά, στις 20 Ιουλίου στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις αναφέρεται ότι το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα υπεράσπισης του εκάστοτε προέδρου και του προσωπικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε περίπτωση δίωξης για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση