HomeHL-EconomyΑσφυκτιούν μισθωτοί-συνταξιούχοι

Ασφυκτιούν μισθωτοί-συνταξιούχοι

Οι φόροι «αφαίρεσαν» 864 εκατ. ευρώ από τα εισοδήματά τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μείωση εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους το 2016 προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Για το 2016 τα εισοδήματα που δηλώθηκαν από 6,1 εκατ. νοικοκυριά ήταν μειωμένα κατά 2 δισ. σε σχέση με το 2015 καθώς από τα 75 δισ. των δηλώσεων που αφορούσαν το οικονομικό έτος 2015, «προσγειώθηκαν» στα 73 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2016.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι φόροι παρέμειναν στο ύψος τους με τη «βοήθεια» της μείωσης του αφορολογήτου, της αύξησης των συντελεστών στα εισοδήματα από ακίνητα, στην εκτίναξη στο 100% της προκαταβολής φόρους από ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Συγκεκριμένα:

Τα εισοδήματα 4 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων μειώθηκαν κατά 864 εκατ. ευρώ. Όπως γράφουν τα ΝΕΑ με δεδομένο ότι οι δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων δεν φοροδιαφεύγει η μείωση αυτή αντανακλά την ελάττωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν αύξηση έως και 30% στη φορολογική τους επιβάρυνηση των εισοδημάτων που αποκτούν από την αξιοποίηση των ακινήτων τους. Ωστόσο η μείωση κατά 121 εκατ. ευρώ των εισοδημάτων από αυτην την κατηγορία υποκρύπτει φαινόμενα φοροδιαφυγής αν και οι τιμές των ενοικίων συνεχίζουν να τραβούν την κατηφόρα

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εμφάνισαν μειωμένα εισοδήματα κατά 20% το 2016 σε σχέση με το 2015 προκειμένου να αποφύγουν τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση