HomeHL-9Φοιτητικά διαμερίσματα σε τιμές – «φωτιά»

Φοιτητικά διαμερίσματα σε τιμές – «φωτιά»

Η αυξημένη ζήτηση και η… Airbnb εκτοξεύουν το κόστος της φοιτητικής στέγης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε δύσκολο «γρίφο» για γονείς και σπουδαστές εξελίσσεται η διαδικασία εύρεσης φοιτητικής στέγης στην Κρήτη, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, αλλά και της κατακόρυφης ανόδου που εμφανίζουν οι μισθώσεις ακινήτων από διαδικτυακές πλατφόρμες, τύπου Airbnb. «Τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι λιγότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι τιμές στο κέντρο του Ηρακλείου είναι πολύ υψηλές. Πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να νοικιάσουν τα ακίνητά τους σε τουρίστες, μέσω Airbnb, παρά να… περιμένουν τους φοιτητές, που υποχρεώνονται να ψάξουν για σπίτι εκτός πόλης» λέει στο Cretapost η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης, Άρτεμις Μαυράκη.

Οι πλατφόρμες τύπου Airbnb κάνουν… θραύση και σε Χανιά και Ρέθυμνο, περιορίζοντας σημαντικά τις επιλογές των φοιτητών, ενώ, στην αντίπερα όχθη, οι νέοι από την Κρήτη που ετοιμάζουν… βαλίτσες για την Αθήνα δεν θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να βρουν μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι, καθώς οι επιλογές είναι πολλές και οι τιμές σαφώς χαμηλότερες.

Στο Ηράκλειο, οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από τα 220 ευρώ στο κέντρο της πόλης, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων 35 – 45 τ.μ. εκτοξεύονται στα 330 – 400 ευρώ. «Φεύγοντας από το κέντρο, υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές, με δυάρια που κυμαίνονται από τα 220 ως τα 280 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί φοιτητές ξεκινούν την έρευνά τους από τον Πόρο, την Αλικαρνασσό, τα Καμίνια και την λεωφόρο 62 Μαρτύρων, που βρίσκονται λίγο έξω από το κέντρο και έχουν καλή συγκοινωνία, ενώ αρκετοί επιλέγουν την περιοχή των ΤΕΙ, όπου νοικιάζονται κυρίως γκαρσονιέρες. Το τελευταίο 10ήμερο, κερδίζει πάντως έδαφος και η συγκατοίκηση. Νέοι και νέες που δεν βρίσκουν το δυάρι που θέλουν, αναζητούν συγκάτοικο προκειμένου να νοικιάσουν μεγαλύτερο σπίτι και να μοιραστούν τα έξοδα» εξηγεί η κυρία Μαυράκη.

Στο Ρέθυμνο, οι τιμές για μια γκαρσονιέρα κυμαίνονται μεταξύ 220 και 280 ευρώ και για ένα διαμέρισμα 35 – 45 τ.μ. από 240 ως 320 ευρώ, ενώ στα Χανιά, τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι ελάχιστα και παραχωρούνται σε πολύ υψηλές τιμές. «Την τελευταία δεκαετία, η οικοδομή στα Χανιά έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να μην χτίζονται σπίτια. Η ζήτηση όμως αυξάνεται συνεχώς, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες και ξένοι επιλέγουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή, ενώ η Airbnb έβαλε το… κερασάκι στην τούρτα. Γίνεται… μάχη για να βρει κανείς σπίτι στα Χανιά. Ένα παλιό διαμέρισμα των 150 – 200 ευρώ, νοικιάζεται προς 300 ευρώ» αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Καλιγιάννης, από το μεσιτικό γραφείο «ΚΕΡΑΜΙΔΩΝΗ Real Estate Agency».

Περισσότερες επιλογές και «λογικές» τιμές στην Αττική

Την ίδια ώρα, γονείς και φοιτητές από την Κρήτη που αναζητούν γκαρσονιέρες και διαμερίσματα στην Αττική, μπορούν να βρουν σπίτια με 150 – 250 ευρώ σε περιοχές όπως τα Κάτω Πατήσια, ο Άγιος Νικόλαος και η Άνω Κυψέλη ή να δώσουν 250 – 320 ευρώ για ένα μικρό διαμέρισμα στου Ζωγράφου, το Παγκράτι και την Καλλιθέα. «Στην Αττική, οι επιλογές είναι πολλές. Επιπλέον, το μετρό απλουστεύει την κατάσταση, καθώς δίνει στους φοιτητές την ευκαιρία να αναζητήσουν φοιτητική στέγη και σε γειτονιές όπως το Αιγάλεω ή το Περιστέρι, που βρίσκονται πιο μακριά από το κέντρο. Μόνο όσοι ψάχνουν στου Ζωγράφου θα δυσκολευτούν λίγο, καθώς η περιοχή έχει ήδη γεμίσει με φοιτητές» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (Ο.Μ.Α.Σ.Ε.), Δημήτρης Μπινιάρης.

Συμβουλές προς φοιτητές από τον Σύλλογο Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης

• Ελέγξτε προσεκτικά την κατάσταση του διαμερίσματος (φθορές, υδραυλικά, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κλπ.)
• Επιλέξτε διαμέρισμα σε θέση που σας εξυπηρετεί (π.χ. κοντά σε στάση λεωφορείου, τράπεζα, σούπερ μάρκετ κλπ.)
• Μην δίνετε προκαταβολή, παρά μόνο αν είστε βέβαιοι ότι μιλάτε με τον ιδιοκτήτη ή με εξουσιοδοτημένο μεσίτη
• Μην δίνετε χρήματα πριν την υπογραφή του συμβολαίου
• Μελετήστε τους όρους του συμβολαίου και βεβαιωθείτε ότι αναγράφονται με σαφήνεια όλες οι επιπλέον χρεώσεις (π.χ. το ποσοστό συμμετοχής στα κοινόχρηστα)

Γεράσιμος Κόντος

Διαφήμιση
Διαφήμιση