HomeHL-9Προ των πυλών… οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί-119 στην Κρήτη

Προ των πυλών… οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί-119 στην Κρήτη

Μέχρι τις αρχές του 2018

Διαφήμιση
Διαφήμιση

“Τσουνάμι” ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων έρχεται για χιλιάδες δανειολήπτες σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και την Κρήτη, τόσο επιχειρηματιών όσο και ιδιωτών οφειλετών, καθώς η Κυβέρνηση βάζει μπρος τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μετά και τις έντονες πιέσεις των δανειστών.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους διαμήνυε ότι «κανένα σπίτι δεν θα χαθεί», το όλο σύστημα είναι πλέον έτοιμο και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα σε επίπεδο Κρήτης μέσα στους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί για το Ηράκλειο 55 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων μέχρι τις 28/02/2018 , για τα Χανιά 35 μέχρι τις 21 Μαρτίου 2018 , ενώ για το Ρέθυμνο θα φτάσουν τους 27 μέχρι τις 28/02/2018.

Τέλος για το νομό Λασιθίου μέχρι τώρα έχουν προγραμματιστεί 2 πλειστηριασμοί ακινήτων μέχρι τις 6 του ερχόμενου Δεκέμβρη.

pleisthriasmos

Δανειολήπτες με το πάτημα ενός κουμπιού θα δουν τις περιουσίες τους να χάνονται από τη μια στη στιγμή στην άλλη, μη μπορώντας να αντιδράσουν για να μπορέσουν να σώσουν τα σπίτια τους, τα ακίνητα τους, τις επιχειρήσεις τους.

Ποια διαδικασία θα ακολουθείται

Όπως προέκυψε από τα τεστ που γίνονταν όλο το καλοκαίρι, η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η ακόλουθη: κάθε υποψήφιος πλειοδότης θα πρέπει να δηλώσει τη συμμετοχή του στον πλειστηριασμό που τον ενδιαφέρει αφού προηγουμένως αποδώσει ένα μικρό ποσό ως εγγύηση. Και λέμε «μικρό», καθώς τα χρήματα αυτά δεν θα είναι ανάλογα με το σύνολο της προσφοράς του, αλλά η εγγύηση θα ισούται μόλις με το 1/3 της τιμής της πρώτης προσφοράς.

Η πλατφόρμα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς: παρά τις υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ για «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ξεκινούν αυτή την εβδομάδα

Επίσης, θα υπάρχει ένα πάγιο τέλος «χρήσης των συστημάτων». Τα συστήματα αυτά για τα οποία έγινε μεγάλη συζήτηση προ ημερών θα τα διαχειρίζεται συγκεκριμένη εταιρεία την οποία επέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης με κατάτμηση των ποσών.

Ωστόσο η κυριότητα των συστημάτων, η διοίκηση και η διαχείριση θα ανήκουν στους κατά τόπους αρμόδιους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, οι οποίοι, αν και αντιδρούν (να θυμίσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους που απέτρεψαν τους πλειστηριασμούς τον χειμώνα), δεν έχουν πλέον δυνατότητα για μεγαλύτερη παρέμβαση.

Σημαντικό στοιχείο επίσης στην όλη διαδικασία είναι ότι ο ηλεκτρονικός χαρακτήρας των πλειστηριασμών θα διευκολύνει όσους δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με ομάδες και συλλογικότητες πολιτών που αντιδρούν, άρα η όλη κατάσταση θα είναι απρόσωπη και σαφώς λιγότερο επικίνδυνη για την κυβέρνηση και όσους θελήσουν να αγοράσουν κατασχεμένο ακίνητο.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα είναι ανοικτού τύπου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές, σε μια διαδικασία «μπινταρίσματος», όπως λέγεται στην αγορά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση