HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜπελάδες με το… καλημέρα στο Euro Working Group!

Μπελάδες με το… καλημέρα στο Euro Working Group!

Σκούρα θα τα βρουν στις Βρυξέλλες Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια βαλίτσα με εκκρεμότητες θα ανεβάσουν από σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης.

Στο Euro Working Group το απόγευμα της Δευτέρας θα γίνει η χαρτογράφηση των καθυστερήσεων και θα επιχειρηθεί ένας πρώτος προγραμματισμός για τις επόμενες κινήσεις.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει όπως είχε δεσμευτεί με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων του κράτους στην αγόρια και των συντάξεων που εκκρεμούν η εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Παράλληλα οι ενστάσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας παραμένουν με πιθανή την αξίωση των Θεσμών να καθυστερήσει η ψήφισή του.

Εξάλλου παρά την δήλωση Τσακαλώτου τον Αύγουστο στη γερμανική εφημερίδα Die Zeitότι δεν αμφισβητούνται τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου Γεωργίου, το θέμα της συνεχιζόμενης δίωξης κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ανεμένεται να συζητηθεί εκ νέου.

Ευχάριστος πάλι ο Μοσκοβισί

Την Τρίτη οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα συναντήσουν τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι «είναι σκάνδαλο σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο τη μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας… Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή».

Ούτε με το κιάλι η υπό-δόση

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τις καθυστερήσεις που οδηγούν σε αναβολή την υπο-δόση αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει κολλημένη στην δεύτερη αξιολόγηση και ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που αναμένονται στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου θα ασχοληθούν πρώτα με τις «ουρές» της δεύτερης αξιολόγησης που έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί (σε πολιτικό επίπεδο) από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον για την εκταμίευση της δόσης μετατοπίζεται στο Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση η άφιξη των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα αναμένεται πλέον μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Καθυστερήσεις

Πέρα από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων δυσκολίες εντοπίζονται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στην περικοπή της σπατάλης στα Υπουργεία κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν κοινωνικά επιδόματα (τέκνων κ.ά.) από 1.1.2018. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι λείπουν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ με το πρόβλημα να εστιάζεται στα Υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση