HomeHL-MarketEurobank: Ετοιμάζει έκδοση ομολογιακού με επιτόκιο άνω του 6%

Eurobank: Ετοιμάζει έκδοση ομολογιακού με επιτόκιο άνω του 6%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ανταλλαγή των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο με ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης θα επιχειρήσει να προχωρήσει η Eurobank με σχετικό αίτημα που κατέθεσε στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, κατά τη συνεδρίασή του στις 29 Αυγούστου, αποφάσισε να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας, την οποία παρέχει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, για υποκατάσταση των προνομιούχων μετοχών.

Το κουπόνι της έκδοσης θα οριστεί στο 6,40%, ενώ το ύψος της έκδοσης θα είναι 950 εκατ. ευρώ, ισόποσο με τις προνομιούχες μετοχές που διατηρεί η Τράπεζα από την έκδοσή τους το 2008 στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των τραπεζών του νόμου Αλογοσκούφη.

Το ομόλογο αναμένεται να εκδοθεί τον Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέμβριο και αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στα κεφάλαια της Τράπεζας, ενισχύοντας τον δείκτη Tier 1 κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η λήψη άδειας από πλευράς ΕΚΤ και Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμό αφορά τη μείωση, αρχικά, των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς των προνομιούχων μετοχών συνολικής ονομαστικής αξίας 950.125.000 ευρώ και εν συνεχεία την αναγνώριση των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης, που θα εκδοθούν από την τράπεζα, ως κεφαλαιακά μέσα της κατηγορίας ΙΙ.

Το αίτημα στον υπουργό Οικονομικών θα αφορά στην εξαγορά των προνομιούχων μετοχών με αντάλλαγμα την παράδοση στο Δημόσιο ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης συνολικής ονομαστικής αξίας 950.125.000 ευρώ, οι οποίες θα εκδοθούν από την τράπεζα.

Η δυνατότητα έκδοσης ομολόγου για την αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών, η οποία αφορά τις τράπεζες Eurobank και Attica Bank, οι οποίες δεν έχουν αποπληρώσει ακόμη προνομιούχες μετοχές 950 και 100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, προβλέφθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου. Αυτό έγινε καθώς από 1/1/2018 οι προνομιούχες μετοχές παύουν να προσμετρώνται στα εποπτικά κεφάλαια.

Με βάση την παραπάνω  τροπολογία, οι τράπεζες που έχουν εκδώσει προνομιούχες μετοχές υπέρ του Δημοσίου θα μπορούν είτε να τις εξαγοράσουν με μετρητά είτε να τις ανταλλάξουν με ομόλογο Tier ΙΙ, δεκαετούς διάρκειας. Η τράπεζα θα μπορεί να εξοφλήσει το ομόλογο μετά την πενταετία ή και νωρίτερα εφόσον ληφθούν σχετικές εγκρίσεις.

Εφόσον ο Υπουργός Οικονομικών εγκρίνει το αίτημα της Eurobank, θα ακολουθήσει η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να αποφασίσει για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών, την ακύρωση των τίτλων των προνομιούχων μετοχών και την τροποποίηση των σχετικών περί μετοχών και μετοχικού κεφαλαίου άρθρων του καταστατικού της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση