HomeΚΟΣΜΟΣFARC, οι αντάρτες που έγιναν πολιτικοί

FARC, οι αντάρτες που έγιναν πολιτικοί

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και Δημοκρατία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι μέχρι πρότινος αντάρτες της οργάνωσης FARC θα επιδιώξουν τον σχηματισμό ενός πολιτικού μετώπου ενόψει των εκλογών του 2018, όπως ανακοίνωσε ένα από τα ηγετικά τους στελέχη χθες, καθώς η οργάνωση ολοκλήρωσε τον μετασχηματισμό της σε πολιτικό κόμμα με μια συγκέντρωση και συναυλία στην κεντρική πλατεία στην Μπογκοτά.

Η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας πλέον αποτελεί πολιτικό κόμμα, με την ονομασία Επαναστατική Εναλλακτική Κοινή Δύναμη (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun, από την ονομασία προκύπτει το ίδιο αρκτικόλεξο στα ισπανικά).

Η οργάνωση τερμάτισε με τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2016 την εμπλοκή της σε έναν πόλεμο ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 220.000 ανθρώπους. Με τη συμφωνία παραχωρήθηκε αμνηστία στα περισσότερα από τα μέλη της.

Το κατά πόσον οι πρώην αντάρτες θα πείσουν τους Κολομβιανούς να ψηφίσουν το κόμμα, που διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνει επαναστατικό, μένει να φανεί. Η απόφασή τους να διατηρήσουν το αρκτικόλεξο FARC προκάλεσε αντιδράσεις από πολλούς, ιδίως ιδεολογικούς τους αντιπάλους, αφού είναι ταυτισμένο με τον πόλεμο που κράτησε πάνω από μισό αιώνα στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Το κόμμα θα καταλαμβάνει αυτόματα 10 έδρες στο Κογκρέσο μέχρι το 2026 βάσει των όρων της συμφωνίας, ενώ φυσικά μπορεί να διεκδικεί περισσότερες.

Οι βουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2018 και το κόμμα σκοπεύει να προσεγγίσει ιδεολογικά συγγενείς δυνάμεις για να σχηματιστεί ένα πολιτικό μέτωπο, χωρίς να απεμπολήσει δεσμεύσεις του όπως η αγροτική μεταρρύθμιση ή η κοινωνική δικαιοσύνη, όπως ανέφερε το ίδιο το FARC σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Συνεχίζουμε, μέσω ενός αποκλειστικά πολιτικού δρόμου, να επιδιώκουμε τον ιστορικό μας στόχο και (την πραγμάτωση) των προσδοκιών μας για (…) κοινωνική δικαιοσύνη και αληθινή δημοκρατία στη χώρα μας», δήλωσε ο Ιβάν Μάρκες, μέλος της γραμματείας της FARC, στην εκδήλωση με την οποία ολοκληρώθηκε το εξαήμερο, ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.

«Θέλουμε να ακουστούν οι ιδέες μας για μια μεταβατική κυβέρνηση συμφιλίωσης και ειρήνης ενόψει των εκλογών του 2018» και αυτό θα καταστεί εφικτό με «έναν μεγάλο δημοκρατικό συνασπισμό», συμπλήρωσε ο Μάρκες.

Η επίσημη ίδρυση του κόμματος, με ερμηνείες διαφόρων καλλιτεχνών και μια ομιλία του ηγέτη του Ροδρίγο Λοντόνιο, ή Τιμοσένκο, έγινε στην πλατεία Μπολίβαρ χθες.

Ηγετικά στελέχη των FARC έχουν εκφράσει φόβους ότι τα μέλη της οργάνωσης θα γίνουν στόχος μιας εκστρατείας δολοφονιών, όπως ακριβώς είχε συμβεί τη δεκαετία του 1980, όταν είχαν εξοντωθεί τουλάχιστον 5.000 μέλη της Πατριωτικής Ένωσης, του κόμματος που προέκυψε από μια προηγούμενη, αποτυχημένη ειρηνευτική διαδικασία.
newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση