HomeHL-HealthΤο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας απαντά στις καταγγελίες για ελλείψεις αίματος

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας απαντά στις καταγγελίες για ελλείψεις αίματος

«Οι ελλείψεις σε αίμα κατά τους θερινούς μήνες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απάντηση στις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών για ελλείψεις αίματος σε δημόσια νοσοκομεία δίνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. «Οι ελλείψεις σε αίμα κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Συστήματα Αιμοδοσίας σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα μας», τονίζεται από την πλευρά του.

«Στη χώρα μας είναι γνωστό ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε θέμα λόγω των ελλείψεων σε αίμα. Το πρόβλημα οξύνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες και στη διαθεσιμότητα αίματος διαχρονικά.

Τα αίτια είναι πολλαπλά:

• Σε επίπεδο εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού.

• Σε επίπεδο οργάνωσης λήψης και διάθεσης των οργανωμένων τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία.

Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη την υποβάθμιση συνολικά των αιμοδοσιών τα τελευταία χρόνια και το κλείσιμο μερικών μονάδων (Νοσοκομείο Πατησίων, αιμοδοσία ΙΚΑ οδού Πειραιώς κ.λπ.) καθώς και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις αιμοδοσίες που λειτουργούν», ανέφερε μεταξύ άλλων η ΕΙΝΑΠ( Ένωση Ιατρών νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά) σε ανακοίνωση της.

«Η ΕΙΝΑΠ αν πραγματικά ενδιαφερόταν για τη βελτίωση του Συστήματος Υγείας και της Αιμοδοσίας της χώρας θα έπρεπε να αναρωτηθεί» αναφέρει το ΕΚΕΑ, «γιατί η χώρα με τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό, εμφανίζει διαχρονικά ελλείψεις, γιατί η χώρα μας έχει ακόμα 36% δότες αντικατάστασης, ενώ η Ευρώπη έχει 100% συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες, γιατί το ΕΚΕΑ που ιδρύθηκε το 2005 στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης, απέκτησε ουσιαστική λειτουργία από τον Ιούλιο του 2015 και οργανισμό τον Αύγουστο του 2016, γιατί η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο αριθμό μεταγγίσεων στην Ευρώπη (58,6/1.000 κατοίκους) και δεν έχει εφαρμοσθεί στα νοσοκομεία μας η Διαχείριση του Αίματος της Αιμοθεραπείας του Ασθενούς για λελογισμένη χρήση των μεταγγίσεων».

Η πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Χάρις Ματσούκα, δίνει στοιχεία για την «αποκατάσταση της αλήθειας» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, το 2016, συνέλεξε 580.000 μονάδες αίμα και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι η 1η χώρα διεθνώς στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό (58,8 μονάδες ανά 1.000 κατοίκους).

Οι εθελοντές αιμοδότες είναι 350.000 και από αυτούς συλλέγεται το 58% του αίματος. Σημειώνει ότι «κανένα τακτικό χειρουργείο δεν αναβλήθηκε στον Ευαγγελισμό, όπως μας ενημέρωσε η Αιμοδοσία και η διοικήτρια νοσοκομείου, οι δε εργαζόμενοι του νοσοκομείου αποτέλεσαν παράδειγμα προσερχόμενοι μαζικά να αιμοδοτήσουν μέσα στον Αύγουστο».

Για την μη λειτουργία των τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων Πατησίων και ΙΚΑ Πειραιώς, αναφέρει ότι «συνέλεγαν 8.600 μονάδες ετησίως, δηλαδή η συνεισφορά τους στη συλλογή της χώρας ήταν αμελητέα (1,4%)».

«Η εύλογη στάση του μεγαλύτερου σωματείου γιατρών της χώρας θα ήταν να στηρίξει το εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συστήματος Αιμοδοσίας, υπηρεσίας που αποτελεί τον ερειστικό ιστό της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αντί να το λοιδορεί για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους και μάλιστα χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία» τονίζει η κ. Ματσούκα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προσθέτει επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΑ επιχειρούν τα τελευταία δύο χρόνια την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας της χώρας, σε Εθνικό Σύστημα Αίματος με κεντρική συλλογή, έλεγχο, επεξεργασία και παρακολούθηση αναγκών και αποθεμάτων που θα δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση