HomeΚΟΣΜΟΣΟΗΕ: Η εχθρότητα του Τραμπ προς τον Τύπο έχει συγκεκριμένο σκοπό

ΟΗΕ: Η εχθρότητα του Τραμπ προς τον Τύπο έχει συγκεκριμένο σκοπό

«Κινδυνεύει να προκαλέσει ζημιά σε μια βασική αξία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα μέσα ενημέρωσης αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας τάσης εχθρότητας προς την ελευθερία του λόγου και πλήττουν τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού, δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης, επεσήμανε ότι οι επιθέσεις του Τραμπ, όπως η ανάρτησή του στο Twitter στις 17 Φεβρουαρίου στην οποία κατέγραφε τα μέσα ενημέρωσης που θεωρεί «εχθρούς του Αμερικανικού Λαού», έχουν σκοπό.

«(Οι επιθέσεις αυτές) έχουν συγκεκριμένους στόχους: να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους ώστε να καλύπτουν με συγκεκριμένο τρόπο τα γεγονότα ή να ξεκαθαρίζουν στα μέσα που προτιμά τον τρόπο κάλυψης που επιθυμεί ή να σπείρουν αμφιβολίες για κάποιες ειδήσεις (όπως η έρευνα για τις σχέσεις του Τραμπ και της προεκλογικής του ομάδας με τη Ρωσία)», εξήγησε ο Κέι.

«Το πρώτο θύμα της εκστρατείας του Τραμπ εναντίον των ανεξάρτητων μέσων είναι το αμερικανικό κοινό. Ίσως να το θεωρεί πολύτιμο πολιτικά, αλλά είναι λάθος και μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να προκαλέσει ζημιά σε μια βασική αξία», έγραψε ο Κέι σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό φόρουμ Just Security.

Η ανάλυση του Κέι έρχεται μόλις δύο ημέρες αφού ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν έθεσε το ερώτημα αν κάποιες δηλώσεις του Τραμπ για τον Τύπο ισοδυναμούν με υποκίνηση σε επίθεση εναντίον δημοσιογράφων.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ είναι πραγματικά ριψοκίνδυνες, αλλά εντάσσονται σε μια ανησυχητική τάση εχθρότητας προς μια ανοικτή και ειλικρινή κυβέρνηση», επεσήμανε ο Κέι. «Και δυστυχώς, από παγκόσμια προοπτική, είναι μέρος μιας γενικής τάσης εχθρότητας προς την ελευθερία της έκφρασης», σημείωσε.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση