HomeHL-EconomyΑναιμική η ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο -Αύξηση κατά 0,8% στο ΑΕΠ

Αναιμική η ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο -Αύξηση κατά 0,8% στο ΑΕΠ

Στον τουρισμό, οι ελπίδες για επίτευξη στόχων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιτάχυνση κατά 0,8% σε ετήσια βάση σημείωσε το β’ τρίμηνο του 2017 η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα σε εποχικό επίπεδο στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε όρους όγκου, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση.

Σημειώνεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2017, η ετήσια ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 0,4% και η τριμηνιαία -επίσης- στο 0,5%.

Το κόστος των πολύμηνων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποτυπώνεται στην αναιμική ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου, καθώς για να επιτευχθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης που εκτιμά η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλές οι επιδόσεις των επόμενων δύο τριμήνων.

Θα πρέπει να σημειωθεί η Τράπεζα της Ελλάδας ετιμά ότι το 2107 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 1,7% ενώ ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο εργοστάστιο Παπαστράτος έκανε λόγο για ανάπτυξη 2%.

Σε κάθε περίπτωση, ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, καθιστά δύσκολη την επίτευξη ακόμη και του- κατά πολύ μικρότερου από τις αρχικές προσδοκίες-στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017 που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αρχίζει η «μάχη» της τρίτης αξιολόγησης, αρχής γενομένης από το EuroWorking Group της Δευτέρας, όπου θα εξεταστεί η πρόοδος των προαπαιτούμενων.

Κομβικής σημασίας στο Euro Working Group θα είναι η πρόοδος της Ελλάδας όσον αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς από αυτή θα κριθεί το πότε θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μία μέρα το EuroWorking Group, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής, Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με τον Πιερ Μοσκοβισί.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση