HomeΕΛΛΑΔΑΙατροδικαστής του ΑΠΘ έπαιρνε μίζα για «φιλικές» νεκροτομές και ταριχεύσεις

Ιατροδικαστής του ΑΠΘ έπαιρνε μίζα για «φιλικές» νεκροτομές και ταριχεύσεις

Στα 40.000 ευρώ έφτανε η συνολική ζημία στην υπηρεσία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία και της δωροληψίας βαρύνεται ιατροδικαστής του ΑΠΘ, ο οποίος φέρεται να πραγματοποιούσε νεκροτομές εκτός του νόμιμου ωραρίου του αρμόδιου Εργαστηρίου του Ιδρύματος και τις χρέωνε πολύ ακριβότερα από το προβλεπόμενο κόστος.

Πρόκειται για επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, εις βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη και το επόμενο διάστημα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον ειδικού ανακριτή, για υποθέσεις διαφθοράς.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται πέρσι τον Οκτώβριο, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

Κλείνοντας της προκαταρκτική έρευνα, την οποία διενήργησαν η Οικονομική Αστυνομία και πταισματοδίκης, ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης, άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του επίκουρου καθηγητή, για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, με ιδιαίτερα τεχνάσματα και δωροληψία, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε περίπου 40.000 ευρώ.

Η δίωξη αφορά την περίοδο 2012-14, διάστημα κατά το οποίο ο κατηγορούμενος ήταν υπεύθυνος επιστημονικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου διενεργούνταν -εντός προβλεπόμενου ωραρίου (καθημερινές, συνήθως από τις 7 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι)- ιατροδικαστικές πράξεις, όπως νεκροτομές και ταριχεύσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ίδιος καθηγητής σε πολλές περιπτώσεις φέρεται ότι τελούσε νεκροτομές εκτός του ωραρίου του Εργαστηρίου (απογεύματα και Σαββατοκύριακα), εισπράττοντας έξτρα ποσά από τους συγγενείς των νεκρών.

Η «ταρίφα» του φαίνεται ότι κυμαινόταν από 300 έως 500 ευρώ, για κάθε νεκρό. Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη δικαστική έρευνα, στο «κόλπο» ήταν και γραφεία τελετών μέσω των οποίων φαίνεται ότι γινόταν η είσπραξη των ποσών.

Καταθέτοντας στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ο κατηγορούμενος καθηγητής αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται. Ήδη, για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης έχει ενημερωθεί το Πανεπιστήμιο και το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για ενδεχόμενες παρόμοιες πρακτικές συναδέλφων του ιατροδικαστών.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση