HomeΚΡΗΤΗΕισηγητής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας ο Σ. Βαρδάκης

Εισηγητής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας ο Σ. Βαρδάκης

Συζητείται αύριο στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατατέθηκε και συζητείται από αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις», του οποίου εισηγητής είναι ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Το Σχέδιο Νόμου έχει προκύψει από διαβούλευση και επαφές με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα και όχι απο μνημονιακές υποχρεώσεις δείχνοντας τον τρόπο που η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να επουλώσει αρκετές από τις πληγές που προκλήθηκαν από τα μνημόνια.

Συγκεκριμένα, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ενισχύονται τα εργαλεία ελέγχου τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, με στόχο την καταπολέμηση της απλήρωτης, της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, ενώ παράλληλα διευθετούνται ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική ασφάλιση, δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα των ασφαλισμένων. Επιπλέον ένα πλέγμα διατάξεων διευκολύνει την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην λειτουργία της κοινωνίας, ενθαρρύνοντας τα για κοινωνική και εργασιακή επανένταξη.

Συνοπτικά, το Σ/Ν κατηγοριοποιείται σε τέσσερις άξονες:

1)         Αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία – Απλήρωτη εργασία

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έθεσε από την αρχή ως κεντρική προτεραιότητα του έργου τους την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς. Η κεντρική αυτή δέσμευση υλοποιείται σε τρεις κατευθύνσεις:

α) Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και πρωτίστως του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

β) Εκτέλεση στοχευμένων ελέγχων σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ

γ) Ισχυροποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ώστε να θωρακιστεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας

Σχετικά με το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας που τα χρόνια της κρίσης έχει λάβει διαστάσεις κανόνα, το παρόν Σ/Ν να προστατέψει τους χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που αντιμετωπίζουν καθυστέρηση πολλών μηνών ή και μη καταβολή του μισθού τους, επιταχύνοντας την εκδίκαση εργατικών διαφορών και δίνοντας την δυνατότητα να προχωρούν σε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος των εργοδοτών.

2) Εφαρμοστικές διατάξεις του Νόμου 4387/16

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση επέφερε δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, επιδιώκοντας την εφαρμογή ενιαίων κανόνων ασφάλισης για όλους. Το παρόν σχέδιο νόμου εισάγει ρυθμίσεις για την πληρέστερη εφαρμογή των διατάξεων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και επιλύονται ασφαλιστικά θέματα συγκεκριμένων κατηγοριών. Ενδεικτικά:

  • Αποσύνδεση ιδιότητας και επαγγέλματος για τους μηχανικούς και δικηγόρους
  • Μείωση του κόστους για την εξαγορά πλασματικών ετών για τους αγρότες
  • Επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στους δικαιούχους, αφού προηγηθεί συμψηφισμός οφειλών προς τους ΦΚΑ
  • Ρύθμιση τρόπου υπολογισμού του ποσού της επικουρικής σύνταξης με σκοπό να ξεκινήσει η διεκπεραίωση αιτημάτων απονομής επικουρικής σύνταξης που εκκρεμούν από 1/1/2015
  • Αυτόματη παράταση αναπηρικών συντάξεων ασφαλισμένων, σε περίπτωση που εκκρεμεί εξέταση αιτήματος στα ΚΕΠΑ
  • Έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης από τα κατά τόπους Υπ/τα ΕΦΚΑ, μέχρι να εκδοθεί η Υ.Α. για τον καθορισμό του εργατικού/θανατηφόρου ατυχήματος ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ
  • θεσπίζεται η υποχρέωση για ηλεκτρονική αναγγελία της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν πλέον να επιλέξουν βάση υπολογισμού των εισφορών τους ανώτερη από εκείνη που προσδιορίζεται βάσει του μηνιαίου εισοδήματός τους, με σκοπό την απονομή μεγαλύτερου ποσού σύνταξης

3) Διατάξεις για την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες – Προστασία μητρότητας

Θεσπίζονται δράσεις ώστε να διευκολύνεται η προσβασιμότητα των ατόμων στο περιβάλλον (φυσικό, δομημένο, ηλεκτρονικό, διοικητικό).

Σχετικά με τις παρένθετες μητέρες, κατοχυρώνονται τα δικαιώματά τους ως προς την προστασία, τις άδειες και τα πάσης φύσεως επιδόματα, τα οποία δικαιούνται πλέον με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι φυσικές μητέρες.

4) Μετατροπή του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας σε ΝΠΔΔ

Με το νομοσχέδιο του ΥΠ.Ε.Κ.Α., περιλαμβάνονται σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού. Όλοι/ες οι κοινωνικοί λειτουργοί εγγράφονται υποχρεωτικά στο μητρώο του ΝΠΔΔ, διασφαλίζοντας την πλήρη και αξιόπιστη καταγραφή όλων των επαγγελματιών Κοινωνικών Λειτουργών, εξασφαλίζοντας την τήρηση όρων για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση