HomeΚΡΗΤΗΚρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογο στη Γεωργιούπολη

Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογο στη Γεωργιούπολη

Εντοπίσθηκε από τις υγειονομικές υπηρεσίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περιστατικό ασθένειας από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε άλογο στην περιοχή της Γεωργιούπολης εντόπισαν οι υγειονομικές υπηρεσίες των Χανίων, όπως αναφέρει δημοσίευμα στα haniotika-nea.gr.

Hενημέρωση για το συμβάν έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ψεκασμός στην περιοχή όπου εντοπίσθηκε το περιστατικό, ενώ ενημερώθηκαν τα Νοσοκομειακά ιδρύματα και οι κλινικές σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Οι αρμόδιοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε ότι αφορά το συγκεκριμένο συμβάν καθώς το άλογο θεωρείται ξενιστής και δεν μεταδίδει τον ιό. Σημειώνεται ότι  σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και προσβάλλει ζώα αλλά και τον άνθρωπο.

Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά. Οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά όπως τα άλογα θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές καθώς δεν συντελούν στην παραπέρα μετάδοση της ασθένειας. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με κανένα τρόπο (άγγιγμα, σεξουαλική επαφή κα.).

Από τα 100 άτομα που θα μολυνθούν, οι 80 δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα, ενώ λιγότεροι από 1 θα εμφανίσουν σοβαρή κλινική νόσο καθώς ο ιός προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγγεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση). Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφή μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς κα. Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν 2 με 14 ημέρες για την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση